Annonce
Danmark

Borgere lægger blomster for Holch Povlsen-familien

Blomster og lys ved indgangen til Bestseller på Aarhus Havn. Foto: Axel Schütt
Tre af Anders Holch Povlsens børn er dræbt i angreb i Sri Lanka. Lokale lægger blomster ved familiens hjem og ved Bestsellers bygninger i Aarhus og Brande.

En række borgere har været forbi Bestseller-ejerens bopæl ved Aarhus for at lægge blomster.

Det gør de i sorg over, at Anders Holch Povlsen og hans hustru søndag mistede tre af deres børn i et bombeangreb i Sri Lanka.

Det skriver TV2 Østjylland.

Ved godset Constantinsborg, der ligger i Ormslev vest for Aarhus, flages der på halv, og der er blevet lagt mange buketter. En af dem fra Lene Krone fra Åbyhøj.

- Jeg er virkelig berørt over, at sådan en tragedie har ramt en ung familie. Jeg synes, det er så forfærdeligt. At miste sit barn må være det værste, der kan overgå en, så derfor er jeg kommet, siger hun til TV2 Østjylland.

Der er også blevet lagt blomster ved Bestsellers domicil på Aarhus Havn samt ved Bestseller-koncernens hovedsæde i Brande.

Beskeden om, at det var børn af Holch Povlsen, der mistede livet, blev bekræftet mandag morgen af kommunikationschef i Bestseller Jesper Stubkier.

Også Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard (S), begræder drabene på de tre børn. I en pressemeddelelse opfordrer han bysbørn, venner og naboer til at vise støtte og omsorg samt respektere familiens behov for fred.

- Der findes ingen ord, der kan beskrive den situation, som familien fra Aarhus lige nu må gennemleve og jeg vil bede alle om at sende dem og de mange ofre og efterladte de varmeste tanker i denne forfærdelige tid. Hvad gør man, når livet fordrer af en, at man skal bære det ubærlige?

- De dybeste kondolencer til alle de berørte af dette feje og usle angreb, fremgår det af mindeordet fra borgmesteren.

To af børnene var elever på Højvangskolen i Viby, der tirsdag åbner efter påskeferien. Her vil der være både psykologer og krisepsykologer til stede for at hjælpe ansatte, forældre og elever med at bearbejde sorgen.

Annonce
Anders og Anna Holch Povlsen blev ramt af terror på Sri Lanka hvor de mistede tre børn. I dag kom folk til Godset Constantinsborg i Aarhus for at give udtryk for derers sorg. Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Karen Blixen som fransk kok

Mange husker Blixens franske mesterkok Babette. At forfatterinden også selv var en dygtig kok, har været en velbevaret hemmelighed - lige indtil kogebogen fra hendes læretid hos en fransk kok dukkede op. At Karen Blixen kunne noget med mad og vin ved de fleste fra "Babettes gæstebud". Fortællingen handler om den kvindelige køkkenchef, der vinder den store lotterigevinst og efterfølgende bruger alle pengene på ét måltid, som hun serverer for menigheden i en lille norsk by, hvor hun er i huset hos to puritanske provstedøtre. Hvis vi regner kuvertprisen ud i dag, svarer det til i omegnen af 25.000 kroner Undersøger man Babettes menu nærmere, er det indlysende, at den fiktive køkkenchef er en stor gastronom, men det er lige så klart, at Blixen for at skabe en sådan figur, selv måtte besidde en dyb viden om vin og mad. Spoler vi tiden knap 20 år tilbage fra udgivelsen af "Babettes gæstebud", står Karen Blixen ved et vendepunkt. Efter 17 år i Afrika måtte hun i 1931 forlade sin elskede farm, der var blevet solgt på tvangsauktion. Og hendes livs kærlighed, Denys Finch-Hatton, var styrtet ned med sit fly. Hele hendes tilværelse smuldrede. Her ved sit livs skillevej skrev hun til sin bror og delagtiggjorde ham i sine tanker om fremtiden. Hun så to scenarier for sig: Hun kunne tage til Paris og blive kok. Eller hun kunne begynde at skrive. Hun valgte som bekendt forfatterskabet. Men hvordan kunne det være, at baronessen overhovedet så kokkegerningen som en nærliggende mulighed for sin fremtid? Det var et af de spørgsmål, jeg stillede mig selv under arbejdet med min bog, "I køkkenet med Karen Blixen". Den store overraskelse for mig var, hvordan hendes breve fra Afrika er fulde af maleriske beskrivelser af arbejdet med at bygge et køkken op på farmen - et køkken, der endte med at få ry som det lokale Ritz blandt hendes rige venner. Jeg studsede også over Karen Blixens udtalelser til Femina i maj 1961. Her fortalte hun om sin tid som kokkelærling hos en fransk kok på Restaurant Rex i Bredgade under et ophold i Danmark i 1925. Det har stået hen i det uvisse, om denne historie var et udtryk for forfatterindens livlige fantasi, eller om der faktisk var realiteter bag. Som en kulinarisk detektiv gennemgik jeg minutiøst Kraks vejvisere, til jeg fandt restauranten. Det var dog ikke nok til fuld bevisførelse for, at hun skulle have slået sine folder som kokkeelev. Blixen fortalte også i sit interview, at kokken var tidligere operasanger, der øvede skalaer, mens han knaldede æg ud i gryden for at pochere dem. På en måde lød det mere som et udslag af storytellerens lyst til at entertaine end en sandfærdig erindring. Mens jeg studerede hendes kogebøger på Rungstedlund, fandt jeg dog det fældende bevis i form af en notesbog. Den var fuld af håndskrevne opskrifter på fransk og dansk - nogle nedfældet af Blixen, andre med en ukendt, svungen skrift. Jeg følte mig overbevist om, at dette måtte være opskrifterne fra læretiden. Som en slags arkæolog løftede jeg forsigtigt bogbindet af hæftet. Bindet dækkede over en fin découpage med en kok bøjet over en stor gryde og Karen Blixens letgenkendelige håndskrift henover: ”REX”. Hermed blev hendes udsagn om, at hun havde været kokkeelev dokumenteret, og alle tanker om, at det var storytellerens fri fantasi gjort til skamme. Da Blixen vendte tilbage til Afrika, brugte hun opskrifterne flittigt og lærte sin kok Kamante op efter dem. Og det var i denne periode, at hendes køkken for alvor løftede sig. Rygterne om hendes geniale køkken fik da også den senere kong Edward VIII til at invitere sig selv på middag hos Karen Blixen. Han ville have det bedste mad, kontinentet kunne byde på, og middagen til ham blev nok den største præstation i Blixens afrikanske køkken. I "Babettes gæstebud" fik Karen Blixen for alvor forenet sine to livsmuligheder. I fortællingen illustrerede Blixen, at hun betragtede kogekunsten som en ægte kunstart - og at gastronomi kan tale til vores følelser og bevæge os, ligesom musik kan fremkalde tårer, og litteratur kan gribe os om hjertet. Jeg har lavet retterne, som Karen Blixen lader Babette skabe i den berømte fortælling. Blixens oprindelige menu er kostbar og raffineret modsat den menu, de fleste kender fra Gabriel Axels filmatisering. Trumfen i måltidet er en foie gras-farseret vagtel tilberedt i en udhulet trøffel. En ret man ikke lige glemmer. Et mesterværk, der befinder sig på lige så højt gastronomisk niveau, som "Babettes gæstebud" er det litterært.

Annonce