Annonce
Fredericia

Borgmester beklager teaterkonkurs: Én forestilling kostede reelt byens fyrtårn

Borgmester Jacob Bjerregaard (S) beklager Fredericia Teaters konkurs og tager som det øvrige byråd kurators redegørelse til efterretning. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Byrådets partier har taget kurators ord til efterretning og opgiver at rejse erstatningskrav mod ledelsen. Borgmester beklager situationen for både Fredericia, bestyrelse og Søren Møller. Tarzan sendte teatret ud over kanten, slår borgmester fast.
Annonce

Fredericia: Det var "Tarzan", som sendte Fredericia Teater det sidste skub ud over kanten. Det konstaterer borgmester Jacob Bjerregaard (S) på bagsiden af timelange drøftelser med byrådet om kuratorens vurdering af konkursboet.

- Det var "Tarzan", som slog et kæmpe hul i kassen, fordi markedet ganske enkelt brød sammen i november-december i København. Det er hovedforklaringen på, at det gik helt galt og paradoksalt, at det blev en forestilling i København, som gjorde udslaget. Den historie burde i min optik burde fylde mere, når vi ser tilbage på hele fortællingen om Fredericia Teater, siger Jacob Bjerregaard.

For teatret med Søren Møller i spidsen bragte Fredericia ind på den store scene, vurderer både borgmesteren og partierne. Alle gruppeformænd er enige om at beklage konkursen dybt.

Når du ser tilbage, mener du så, at de byrådsmedlemmer, der var placeret i bestyrelsen, har gjort det godt nok?

- I forhold til det må jeg forholde mig til den erklæring byrådet har udsendt, siger Jacob Bjerregaard med henvisning til den fælles meddelelse, byrådet lagde frem efter maratonmødet mandag aften om sagen.

Her tager man til efterretning, at der ikke kan rejses ledelsesansvar.

Er det urimeligt, at der er sendt en regning på otte mio. kroner til Søren Møller?

- Det er en sag mellem boet og teaterchefen. På det menneskelige plan gør det mig ondt for Søren og hans familie. Det er ikke en situation, jeg vil ønske for nogen, siger Jacob Bjerregaard.

Annonce

Ingen vej tilbage

Hvorvidt bremsen kunne være trukket på et tidligere tidspunkt og have forhindret konkurs eller mindsket tabet, tør Jacob Bjerregaard ikke udtale sig om.

- Jeg ved ikke, om man kunne have stoppet forestillingen i København, da man så, at det ikke gik. Det tror jeg næppe, for så ville det nok være sket. Om det kunne have forhindret konkursen, tør jeg ikke gisne om, siger borgmesteren.


Vi har et ansvar over for borgernes penge, og når vi af kurator bliver præsenteret for, at der er stor risiko for at tabe en sag om erstatning overfor ledelsen, så skal vi lytte.

Borgmester Jacob Bjerregaard


Konkursen blev en realitet i marts. efter byrådet egentlig var indstillet på at yde en ny stor hjælpepakke.

Fredericia Teater drog til København med den anmelderroste musical Tarzan, men mange stjerner og 14 mio. kroners markedsføring trak ikke nok publikum. Det kostede dyrt og sammenholdt med underskud på opsætningen af Prinsen af Egypten og udsættelse af musicalen She Loves You, så var konkursen uundgåelig. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

- Men da vi fik de reelle tal på bordet, og det viste sig, at der var en langt større gæld, end vi troede, så var der ikke noget at stille op. Vi kunne ikke forsvare at gå længere, og det er samme hensyn, vi er nødt til at tage nu. Vi har et ansvar over for borgernes penge, og når vi af kurator bliver præsenteret for, at der er stor risiko for at tabe en sag om erstatning overfor ledelsen, så skal vi lytte, siger Jacob Bjerregaard.

Annonce

Held og lykke

Søren Møller er videre i nyt job, og det glæder borgmesteren.

- Han har et enormt talent og er et unikum i branchen. Jeg ønsker ham alt godt, siger han.

Fredericia Teater skal gentænkes, og partierne er enige om, at det kommer til at indgå i budgetforhandlingerne, der går i gang efter sommerferien.

- Vi skal have en driftskonstruktion, der er bæredygtig. Vi fik skabt noget landskendt i Fredericia, og følgeindustrien er blomstret. Når regnebrættet er gjort op, skal vi lære af de udfordringer, vi har mødt, når vi sætter et Fredericia Teater version 2.0 op, siger Jacob Bjerregaard.

Det sagde byrådet efter kuratormøde

  • Byrådet finder, at der er tale om en grundig og dækkende juridisk afdækning af konkurssagen.
  • Byrådet noterer sig, at Bech Bruun-advokaternes habilitet er blevet afsøgt inden sagens opstart uden anledning til anmærkninger.
  • Byrådet tager kurators vurdering vedrørende det ansvarspådragende forhold for teaterchefen og bestyrelsen til efterretning.
  • Byrådet tager til efterretning, at konkursboet grundet vurdering af procesrisikoen i sagen opgiver at rejse et muligt erstatningskrav mod den tidligere teaterchef og bestyrelse for det generelle ledelsesansvar.
  • Byrådet udsendte den 16. marts 2020 en erklæring på baggrund af informationen omkring teaterets konkurs. Et samlet byråd beklagede konkursbegæringen, men kunne også konkludere, at teateret i den daværende konstruktion ikke stod til at redde.
  • Byrådet har en gennem en lang årrække og senest gennem flere på hinanden følgende hjælpepakker haft en stor interesse i at hjælpe Fredericia Teater gennem en svær tid. Hjælpen er blevet ydet på baggrund af de informationer, teateret har stillet til rådighed for Fredericia Kommune.
  • Byrådet tager til efterretning, at informationer fra Fredericia Teater til Fredericia Kommune i afgørende sammenhænge har været mangelfulde og ikke-retvisende. Byrådet finder dette stærkt utilfredsstillende.
  • Byrådet finder, at den juridiske afdækning af konkurssagen er tilendebragt gennem kurators udredning af konkurssagen.
  • Byrådet betragter med denne udtalelse konkurssagen som afsluttet.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Virus lagde 5. juli ned: Men der var alligevel sygebesøg rundt om

Annonce