Annonce
Fredericia

Borgmester-exit kaster boldene op i luften: Meget falder på plads i 2021

Fredericias politiske landskab er ændret efter borgmesterskiftet. Her er frontfigurerne i de fem byrådspartier fra venstre: Karsten Byrgesen (Nye Borgerlige), Peder Tind (Venstre), Cecilie Roed Schultz (Enhedslisten), Susanne Eilersen (Dansk Folkeparti) og Steen Wrist (Socialdemokratiet). Arkivfoto: Søren Gylling
Hvor ender eks-borgmester Jacob Bjerregaards sag om grundkøb? Og hvordan klarer Socialdemokratiet sig uden hans mange stemmer til efterårets byrådsvalg? Det er nogle af de spørgsmål, vi får svar på i 2021. Det bliver et definerende år rent politisk, også for den nye borgmester Steen Wrist.
Annonce

Mange bolde er kastet op i luften i Fredericias politiske landskab efter en dramatisk måned.

Der venter et interessant og definerende 2021. Blandt andet for borgmester Steen Wrist (S), som har haft knap en måned på posten.

En overraskende udvikling førte til forgængeren Jacob Bjerregaards (S) exit fra posten. Han undersøges af advokater for et grundkøb fra 2016, som han har fået hård kritik for. Lige nu fylder grundsagen meget i mediebilledet. Senere - i november - skal afløser Steen Wrist jagte en valgsejr for Socialdemokratiet ved byrådsvalget.

Jeg vil følge den politiske udvikling frem mod valget for dagbladet. Steen Wrist ønsker at fortsætte det brede samarbejde i byrådet, der også kendetegnede forgængeren. Men frem til valget om 10 måneder har partierne også brug for at markere sig enkeltvis.

Til valget er spørgsmålet, hvor meget Socialdemokratiet vil savne de tusindvis af stemmer, som Jacob Bjerregaard sikrede? Og kan Steen Wrist bruge positionen som byens førstemand til at køre sig selv i stilling?


Der er kun skabt borgerligt flertal én gang, nemlig da Venstre havde borgmesterposten fra 2010 til 2013. Ellers har Fredericia altid været en socialdemokratisk højborg.


For bare et par måneder siden så de borgerlige ret chanceløse ud i kampen om borgmesterposten. Men nu er kortene blandet, og Venstres borgmesterkandidat Peder Tind har tidligere talt om et uudnyttet venstre-potentiale i fæstningsbyen, når man sammenlignede med landsdækkende valg.

Skal venstre-manden nå sit ultimative mål, kræver det noget helt særligt. Ifølge Erik F. Rønnebechs hjemmeside om Fredericias historie er der kun skabt borgerligt flertal én gang, nemlig da Venstre havde borgmesterposten fra 2010 til 2013. Ellers har Fredericia altid været en socialdemokratisk højborg.

Journalist Klaus Madsen Foto: Søren Gylling

Interessant bliver det også at følge partier som eksempelvis SF og Konservative, som håber på comeback i byrådet.

I min dækning af valget vil jeg gøre en dyd ud af at udfordre kandidaterne på deres løfter. Jeg vil bestræbe mig på at give et dækkende billede af deres politiske ståsted og værdier.

I februar får vi formentlig nye svar i sagen om eks-borgmester Jacob Bjerregaards grundkøb i 2016. Kritikere mener, at den daværende borgmester fik særbehandling, da han købte grunden på Argentinervej. Nu tjekker advokater sagen, hvor det kommunale tilsyn - Ankestyrelsen - også får en redegørelse. Vi følger sagens udvikling på dagbladet.

I 2021 og årene frem fortsætter Fredericia Kommune med en høj byggeaktivitet. Millioner af kroner er afsat, og emner som bosætning og et muligt byggeri af en ny skole i Kanalbyen kan blive temaer i valgkampen.

Personligt er jeg også spændt på at følge udviklingen af Fredericia Sundhedshus. De høje, grå betonbygninger skifter udseende og får en ny og lysere klimaskærm, og desuden er et kunstprojekt på vej. Så en ny udsigt er på vej for fredericianere, der fra midtbyen kigger mod de markante bygninger nær Østerstrand.

Kontakt journalisten

Har du input, tips eller gode ideer til journalist Klaus Madsen, kan du kontakte ham via spørgeformularen i bunden af artiklerne. Han dækker de lokale politikeres beslutninger og har fokus på, hvordan de påvirker din hverdag. Han holder også særligt øje med Skærbæk.

Du kan også sende en mail på klma@jfmedier.dk eller ringe på 76414945.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Fredericia For abonnenter

Mr. BMX gik ned med flaget og næsten fallit: Men nu kan Johnny Lassen hejse det igen

Annonce