Annonce
Fredericia

Borgmester: Fredericia kommer til at mærke et velfærdsløft

Borgmester Jacob Bjerregaard (S) er glad for, at byrådet for sjette år i træk står sammen om et budgetforlig. Foto: Peter Leth-Larsen
Borgmester Jacob Bjerregaard er glad for, at det for sjette gang i træk lykkedes at lande et bredt budgetforlig. Fredericianerne vil kunne mærke, at velfærden løftes, siger borgmesteren.
Annonce

Fredericia: Før budgettet blev vedtaget, gik en stor del af debatten på mulige besparelser.

Men det endte med et samlet velfærdsløft på 82 millioner kroner, da Fredericia Byråd fredag indgik forlig om budgettet for 2020. Derfor var det en meget tilfreds borgmester Jacob Bjerregaard (S), som Fredericia Dagblad fangede dagen derpå.

- Vi har prioriteret en række vigtige områder. Det er noget, fredericianerne kommer til at mærke, for eksempel at vi har prioriteret ældreområdet så meget, som vi har, siger Jacob Bjerregaard.

Undervejs var der tvivl, om partierne kunne blive enige, efter at mulighedskataloget med spareforslag på 52,3 millioner kroner blev præsenteret i slutningen af september. Det endte med, at byrådet omprioriterede for 37 millioner kroner, da budgettet blev præsenteret.

- Et enigt byråd står bag budgettet for sjette år i træk. Det er jeg rigtigt glad for. Det giver stabilitet. Der har været mange gode input fra høringssvar og fra byrådskolleger i både mit eget og i de andre partier, siger borgmesteren.

Et enigt byråd står bag budgettet for sjette år i træk. Det er jeg rigtigt glad for. Det giver stabilitet. Der har været mange gode input fra høringssvar og fra byrådskolleger i både mit eget og i de andre partier.

Jacob Bjerregaard

Annonce

25 millioner ekstra

Da politikerne i august bestilte mulighedskataloget hos forvaltningen, var den økonomiske ramme usikker. Aftalen mellem Kommunernes Landsforening og regeringen lå ikke fast, og derfor var Fredericias andel af den samlede serviceramme heller ikke på plads.

Sparerunder hos andre kommuner betød i sidste ende, at Fredericia Kommune kunne tillade sig at øge servicen med 82 millioner kroner.

- Vi kan investere cirka 25 millioner kroner mere, end vi havde regnet med, da vi gik i gang med processen, siger Jacob Bjerregaard.

Her trækker Fredericia Kommune på en solid økonomi. Pengene er der, og muligheden for at øge servicen gjorde det nemmere for politikerne at nå til enighed.

Annonce

Børn og ældre først

Normalt er det borgmesteren, der fremlægger et budgetforslag. Men denne gang var det forvaltningen, og hverken i høringsfasen eller under forhandlingerne har Jacob Bjerregaard udtalt sig. Men efter det færdige budgetforlig fortæller han til Fredericia Dagblad, at især ældre og børn har haft førsteprioritet for Socialdemokratiet.

- Vi investerer igen i børn og i folkeskolen. Det betyder meget ovenpå den proces, vi har haft med temperaturmålingen, hvor vi har lyttet hele vejen rundt til elever, forældre og skolefolk, siger Jacob Bjerregaard.

Skoledagen forkortes for mellemtrin og udskoling, og det frigiver penge ved siden af et ekstra løft på området.

- Vi investerer i mere kvalitet i undervisning. Det betyder flere tovoksen ordninger i timerne og flere lærere og pædagoger. Det er jeg rigtig glad for, siger Jacob Bjerregaard, som også er tilfreds med en tiltrængt opgradering af de fysiske rammer.

Blandt andet er 25 millioner kroner afsat til Ullerup Bæk Skolens afdeling på Skolesvinget i Bredstrup-Pjedsted, så skolen kan blive fuldt tosporet. Dertil kommer fem millioner ekstra i en legepladspulje og tre millioner til investering i digitale enheder i skolerne.

Blandt de andre vigtige velfærdsområder nævner Jacob Bjerregaard udsatte borgere, handicappede og misbrugere. Her er afsat flere penge til hjælp og forebyggelse. Desuden kommer der fornyet fokus på fritidsområdet.

Annonce

Proces skal evalueres

De mange høringssvar har ifølge Jacob Bjerregaard hjulpet politikerne. Men flere af dem har også indeholdt kritik af processen. Blandt andet skrev det øverste medarbejderudvalg, HMU, at man stod "uden for døren".

- Jeg har helt bevidst holdt mig uden for den proces, så det vil jeg samle op på i de kommende uger, siger Jacob Bjerregaard.

Processen skal evalueres, men politikerne har holdt en armslængde til processen og lod forvaltningen arbejde med forslagene i mulighedskataloget. For Jacob Bjerregaard er det også naturligt, at medarbejderne har været påvirket af processen.

- Nogle af forslagene fra mulighedskataloget gav store bekymringer, og dem gik vi ikke videre med. Men der er også rigtig mange fornuftige omprioriteringsforslag, og dem bruger vi til at styrke kernevelfærden. Der bliver nedlagt en række stillinger, men en stor del af dem er vakante stillinger. Det er især ledelsesstillinger og administrative stillinger, som bliver nedlagt, siger Jacob Bjerregaard. Til gengæld har det hele tiden været en prioritet, at der ikke skæres i "borgernære" stillinger som eksempelvis lærere, pædagoger og sosu'er.

Blandt de nye tiltag i budgettet er byggeriet af en ny børnehave. Den skal erstatte Korskærparkens Børnehave, der lukkes som følge af Folketingets nye regler for fordeling af børn fra udsatte boligområder. Placeringen af den nye børnehave er endnu ikke på plads, men der er afsat 34,6 millioner kroner til institutionen, som skal stå færdig i 2022.

Annonce
Annonce
Fredericia

Endnu et villa-indbrud

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce