Annonce
Fredericia

Borgmester glæder sig over regeringsskifte - men kan ikke lokkes af ministerpost

Borgmester Jacob Bjerregaard, partiformand Mette Frederiksen og folketingskandidat Jens Jonatan Steen, der i løbet af valgkampen var på gaden i Fredericia. Arkivfoto: Søren Gylling
Jacob Bjerregaard (S) noterer sig især, at der er flyttet mange stemmer fra højrefløjen til venstrefløjen. Han afviser, at han kunne finde på at forlade rollen som borgmester til fordel for en ministerpost.

Fredericia: Borgmester Jacob Bjerregaard (S) betegner onsdagens folketingsvalg for et af de mest bemærkelsesværdige i mange år.

- Det er et markant valg. Der er mange 100.000 vælgere, som er vandret hen over midten. Jeg tænker tilbage på 2001, når jeg skal finde et valg, hvor der er sket så stor forandring i Folketinget. Jeg analyserer stadig lidt på tallene, men det er et vildt og markant valg, og jeg er selvfølgelig glad, siger Jacob Bjerregaard med henvisning til, at rød blok med Socialdemokratiet i spidsen nu har flertal.

Fredericiakredsen er blandt de steder i Sydjylland, hvor Socialdemokratiet høster den største stemmeandel. Her fik partiet 30,7 procent af stemmerne. Kun i Esbjerg Bykredsen ligger partiet højere med 30,9 procent.

I løbet af i dag fintælles der, og det bliver afgjort, hvem der skal sidde i Folketinget. En af de lokale kandidater Susanne Eilersen (DF) har allerede meldt ud, at hun ikke tror, at hun opnår genvalg, og det er også endnu uklart, hvorvidt Socialdemokratiet spidskandidat i Fredericia, Jens Jonatan Steen, har opnået nok stemmer. Hvad et folketing uden fredericianske repræsentanter vil betyde, ønsker borgmesteren dog ikke at spekulere i endnu.

- Vi tæller først op i dag. Jeg håber da, at både Jens Jonatan bliver valgt, og at Susanne bliver genvalgt. Vi må lige se, før vi begynder at konkluderer på det.

- Jeg krydser stadig fingre for, at vi er repræsenteret efter i dag, siger Jacob Bjerregaard.

Annonce

Skuffet over stemmeprocent

For anden gang i træk faldt stemmedeltagelsen ved et folketingsvalg på landsplan. I Fredericia var der også færre, der stemte end ved sidste valg. I 2015 stemte 84,5 procent af de stemmeberettigede, mens 82,2 procent valgte at benytte deres stemmeret ved årets valg. Det fald ærgrer borgmesteren - især fordi det er noget, kommunen har haft fokus på.

- Jeg ved ikke, om det skyldes grundlovsdag, godt vejr eller noget andet. Man kan godt komme med alle mulige gisninger. Vi har arbejdet ret intenst for at få en højere valgdeltagelse, både på sociale medier og ved at inddrage jer medier. Det skal vi fortsætte med at gøre. Jeg er selvfølgelig stadig glad for, at mere end fire ud af fem stemmer, men jeg så da gerne, at vi lå højere, det skal da ikke være nogen hemmelighed.

Mette Frederiksen virker målrettet i forhold til at danne en ren socialdemokratisk regering, og med det er der udsigt til, at der skal findes en del ministre i Socialdemokratiet. Fastholder du, at du ikke kunne være fristet af en ministerpost, hvis hun ringer?

- Ja, det gør jeg. Jeg synes, vi har gang i rigtig meget spændende i Fredericia. Jeg har også et familieliv, der fungerer rigtig godt ved at bo og arbejde i Fredericia, og det holder jeg rigtig meget af. Den rejse, Fredericia er på lige nu, er vigtig at holde fast i, og det har jeg ikke lyst til at give slip på. Der er sået så mange frø, som vi høster nu, og det er fantastisk at være en del af. Så jeg bliver i Fredericia, siger Jacob Bjerregaard.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

'Dybt bekymrende': Øget arveafgift er gift for små og mellemstore virksomheder

Læserbrev: Tirsdag 22. oktober forhandlede vi i Folketinget det finanslovsforslag, som regeringen har fremsat for 2020. Et af de emner, der blev grundigt debatteret, var det forfærdelige forslag fra de røde partier om at tredoble generationsskiftebeskatningen af danske familieejede virksomheder. Det er godt for Danmark, at vi har mange veldrevne familieejede virksomheder. Det er faktisk ikke en dårlig ting, sådan som venstrefløjen ellers gerne vil have det til at lyde, når de gang på gang påstår, at "det drejer sig om rige godsejere". Fakta er nemlig, at det overvejende drejer sig om små og mellemstore virksomheder - iværksættere, servicevirksomheder, blikkenslagere, tømrermestre, snedkere osv. Produktion, service og erhverv, altså en helt central del af dansk erhvervslivs dna. Således er det ikke grever, baroner og milliardærer, som vil nyde glæde af succesfuld generationsskifte. 23.000 virksomheder med 300.000 ansatte står foran et generationsskifte inden for de næste 10 år. Det er kun godt, at en lav arveafgift har øget sandsynligheden for, at disse virksomheder kan bevares på den enkelte families hænder i forbindelse med generationsskifte. Selvfølgelig har vi også Lego og Danfoss og et par håndfulde godsejere, som nyder godt af afgiftsnedsættelsen på lige fod med alle andre. Men det er faktisk heller ikke nogen dårlig ting. Danmark ville være et fattigere sted uden Lego og Danfoss - også i kroner og ører! Derfor er det dybt bekymrende, at regeringen nu lægger op til at øge skatten med over en mia. kr. Det er dårligt nyt for dansk erhvervsliv og ikke mindst de 800.000, som er ansat i de familieejede virksomheder. Det er en kortsigtet beslutning, som måske nok på kort bane kan skaffe finansiering til alle de milde gaver, som regeringen og deres røde støttepartier ønsker at tilgodese udvalgte grupper, eksempelvis 300 mio. kr. til overvejende herboende udenlandske børnefamilier på passiv forsørgelse. Naturligvis skal der finde en rimelig beskatning sted, når virksomhedsejere udlodder dele af virksomhedens værdier via aktieudbytte eller alt muligt andet til virksomhedens ejere. Det er kun ret og rimeligt. Men det svarer til at save i den gren, man selv sidder på, når man vil gøre generationsskifte så meget dyrere for familieejede virksomheder.

Annonce