Annonce
Fredericia

Borgmester klar til at rydde op: Sætter gang i intern undersøgelse

- Jeg har bedt økonomiudvalget om mandat til at sætte gang i en intern undersøgelse, siger borgmester Steen Wrist (S). Foto: Søren Gylling
Borgmester Steen Wrist har nu haft tre uger i jobbet. Mens advokater undersøger hans forgængers grundsag, vil Steen Wrist også have klarhed over andre ting i kommunen. – Er der uklarhed, får vi det på bordet, siger borgmesteren, som også er klar til at lægge flere opgaver ud til byrådskollegerne.

Fredericia: Tvivl og uklarheder skal ryddes af vejen, og baggrunden for beslutninger skal frem i lyset.

Sådan er holdningen fra borgmester Steen Wrist (S), der nu har haft tre uger på posten, han overtog efter Jacob Bjerregaard.

- Hvis der er tvivl om, hvordan vi har gjort det ene eller det andet, så skal det belyses, siger borgmesteren.

Den eksterne advokatundersøgelse, der lige nu kører i forbindelse med eks-borgmester Jacob Bjerregaards grundsag, kommer ikke til at stå alene.

- Jeg har jeg bedt økonomiudvalget om mandat til at sætte gang i en intern undersøgelse, siger Steen Wrist.

Annonce

Vil rydde op

Borgmesteren vil endnu ikke fortælle, hvad der konkret skal undersøges. Men han giver et fingerpeg om retningen ved at nævne en diskussion fra det seneste byrådsmøde. Den handlede om de 11 millioner kroner, byrådet har afsat til driften af det nye Fredericia Musicalteater.

- Så kom spørgsmålet: Hvad ligger der ud over de 11 millioner til for eksempel huslejefritagelse? Så belyser vi det, og så for vi det på bordet. Jeg står på mål for, at teatret får 11 millioner kroner plus det andet. Det skal bare være beskrevet, siger Steen Wrist.


Jeg står på mål for, at teatret får 11 millioner kroner plus det andet. Det skal bare være beskrevet.

Steen Wrist


Et andet eksempel er den tvivl, der opstod om midler til folkeskolen i 2021. I næste uge får alle fagudvalg mulighed for at gennemgå budgetterne. Der skal ryddes op i uklarheder, mener borgmesteren.

- Er der uklarhed om, hvad beslutningsgrundlaget er, så får vi det på bordet. Er der beslutninger, der skal genbesøges, så genbesøger vi dem. Jeg vil have beslutningsgrundlagene på bordet, og det er det, jeg mener med at rydde op, siger Steen Wrist.

Annonce

Speciel start

Fredericia Kommune har været centrum for stor medieinteresse i de tre uger, Steen Wrist har stået i spidsen.

Sagen om eks-borgmester Jacob Bjerregaards grundkøb i 2016 har taget flere drejninger. Og kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe er midlertidigt fritaget for tjeneste.

Vejen til borgmesterposten

8. december: Borgmester Jacob Bjerregaard meddeler, at han stopper pr. 1. februar 2021.

9. december: Socialdemokratiet udpeger Steen Wrist som afløser.

11. december: Økonomiudvalget sætter gang i en intern undersøgelse af en sag fra 2016 om Jacob Bjerregaards køb af en grund i 2016.

17. december: Undersøgelsen af Jacob Bjerregaards grundkøb er udvides til en advokatundersøgelse, som firmaet Horten står for.

30. december. Steen Wrist får borgmesterkæden om halsen ved et ekstraordinært byrådsmøde. Bjerregaard trækker sig en måned før tid og frasiger sig dermed et ekstra eftervederlag, han har fået kritik for.

5. januar: Økonomiudvalget beslutter at fritage kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe for tjeneste ”i forlængelse af advokatundersøgelsen”.

14. januar: Steen Wrist leder for første gang et byrådsmøde

- Enhver udefra kan se, det har været en speciel start for mig. Og jeg kan godt sætte mig ind i, hvis folk tænker: Hvad er det, der sker i vores by? Folk har også krav på at få at vide, hvad der foregår, og hvordan vi kommer videre, siger Steen Wrist.

- Jeg er blevet endnu mere bevidst om mit ansvar på den her post. Jeg har et stort ansvar for at få Fredericia godt gennem det her. Og jeg vil gerne kvittere for, at byrådet står sammen om at få Fredericia gennem en svær tid, siger borgmesteren.

Annonce

Deler ansvar ud

Politisk vil Steen Wrist lægge flere opgaver ud kollegerne i fagudvalgene.

- Jeg har tillid til, at de godt kan drive deres egne udvalg. Men når jeg deler indflydelse ud, så deler jeg også ansvar ud. Jeg har forventninger den anden vej, siger Steen Wrist og tilføjer.

- Jeg tror på at lede gennem andre folk. Det er sådan, de bedste resultater kommer.

Er det et punkt, hvor du adskiller dig fra Jacob Bjerregaard?

- Vi har forskellige kompetencer. Jacob Bjerregaard har en længere uddannelse, end jeg har, og han har et stort detailkendskab i de enkelte områder. Jeg har nogle andre kompetencer - blandt andet som leder i et fagforbund. Jeg har behov for at delegere opgaver ud til dem, der sidder i byrådet og bruge deres kompetencer, siger Steen Wrist.

Annonce

Interviews i næste uge

Advokatfirmaet Horten undersøger fortsat sagen om Jacob Bjerregaards grundkøb.

- Status på den eksterne undersøgelse er, at de begynder på interviews i næste uge. Det er vigtigt at involvere HMU (medarbejder-udvalg, red.), så de nuværende og tidligere medarbejdere kommer igennem på en tryg måde. Jeg håber og tror, undersøgelsen er klar i slutningen af februar. Men det tager den tid, det tager, siger Steen Wrist.

Han vil fortsat ikke kommentere undersøgelsen, før en konklusion er klar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Ny strategi giver gevinst: Der testes på livet løs i Fredericia

Fredericia For abonnenter

Få dage efter storbranden på Nørrebrogade: Nedbrændt virksomhed rejser sig hurtigt igen

Annonce