Annonce
Fredericia

Borgmester om Byrgesen-forslag: Terminalen begrænser ikke vores strategi for Kanalbyen

Udviklingsstrategien for Kanalbyen er på plads, og det er ikke udfordret af Shells havneterminal, fastslår borgmester Jacob Bjerregaard. Foto: Peter Leth-Larsen

Shells havneterminal skygger ikke for den strategi, der er lagt for udviklingen af Kanalbyen, fastslår borgmester Jacob Bjerregaard. Desuden vil det være komplekst og uden for Fredericia byråds kompetence, hvis Shell skal flytte sine olieaktiviteter ud i Lillebælt, vurderer han.

Annonce

Fredericia: Borgmester Jacob Bjerregaard deler ikke Karsten Byrgesens bekymring for, at Shells havneterminal kan begrænse udviklingen af Kanalbyen, og mener ikke, det er realistisk at forestille sig en tvangsflytning af terminalen.

- Terminalen blev anlagt for over 100 år siden i en helt anden tid. Den politiske beslutning er, at al havneerhvevaktivitet skal foregå vest for Norgesgade, hvorfor så ikke tage skridtet fuldt ud og gå i dialog med Shell om at etablere en løsning i Lillebælt, som Karsten Byrgesen foreslår?

- Det er en meget kompleks ting, hvis man skal flytte hele olieterminalen. Det vil kræve en meget stor investering og være en beslutning, som ligger uden for Fredericia Kommunes kompetence.

- Men Shell bor til leje hos Fredericia Kommune. Man valgte ikke at forlænge lejekontrakterne med skibsværftet, og det kan kommunen vel også gøre over for Shell?

- Shell bor til leje hos Fredericia Havn på en uopsigelig kontrakt, så det har vi ingen mulighed for. Grunden til uopsigeligheden er historisk betinget, da det centralnerven i Danmarks olieforsyning, der er tale om, siger Jacob Bjerregaard.

Jeg ser ingen grund til bekymring. Vores udviklinsgstrategi i kanalbyen er på plads, og den er godt i gang med udbygning af Sdr. Voldgade-kvarteret og langs kanalen ved Oldenborggade. Der vil vi ikke være i nærheden af at blive udfordret af havneterminalen.

Borgmester Jacob Bjerregaard (S)
Annonce

Vil løse sig selv

Jacob Bjerregaard mener imidlertid også, at havneterminalen har en udløbstid.

- Vi ved ikke, hvor hurtigt den grønne omstilling kommer til at ske, men der kommer et tidspunkt, hvor fossile brændstoffer er ude. Desuden er der en grænse for, hvor længe der er olie i felterne i Nordsøen, siger Jacob Bjerregaard.

- Så du tror, at Shells aktiviteter på Skanseodden vil få en naturlig afslutning indenfor en årrække?

- Ja, det tror jeg.

- Karsten Byrgesen mener, at havneterminalen skygger for byudviklingen i Kanalbyen. Han frygter, at man med de nødvendige hensyn, der skal tages til risiko og andre miljøforhold kan risikere at stå i vejen for mulige projekter, som man vil ærgre sig over den dag, terminalen under alle omstændigheder forsvinder?

- Jeg ser ingen grund til bekymring. Vores udviklingsstrategi i Kanalbyen er på plads, og den er godt i gang med udbygning af Sdr. Voldgade-kvarteret og langs kanalen ved Oldenborggade. Der vil vi ikke være i nærheden af at blive udfordret af havneterminalen, fastslår borgmesteren.

- Men kan der være muligheder, byen spiller sig af hænde ved at fastholde terminalen på Skanseodden? Karsten Byrgesen forestiller sig blandt andet, at et nyt teater ville kunne få placering som et dansk operahus ved indsejlingen til Fredericia. Den mulighed kan ikke komme i spil, så længe Shells tanke ligger, hvor de gør?

- Shells aktiviteter får ikke betydning for placeringen af eventuelt nyt teater, siger Jacob Bjerregaard.

Annonce

Et samlet anlæg

Karsten Byrgesen mener, at man kunne sætte en omstilling igang ved at bede Shell fjerne tankene på Skanseodden.

- Kunne man alene have udskibningsfaciliteterne, så området vil fremstå mindre som industriareal?

- Det anser jeg ikke som realistisk, da tankene er en del af Shells drift, siger Jacob Bjerregaard.

Hvis man forfulgte tanken om at lade Nordsøolien pumpe direkte ud til et anlæg i Lillebælt, ville det så kunne være et anlæg, ADP sammen med staten laver, for at sikre afgiftsindtægterne?

- Det er en tænkt situation. Jeg er nødt til at forholde mig til de faktiske forhold i olieindustrien, siger borgmesteren.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Onsdagens corona-tal: Ni personer er konstateret smittet siden tirsdag

Fredericia For abonnenter

Smitte er også sket ved samkørsel til håndbold: - Nu håber vi, folk virkelig tænker sig om

Annonce