Annonce
Middelfart

Borgmester svarer på fjernvarme-kritik: - Nu er der ingen, der kan tvinge nogen til noget

Johannes Lundsfryd understreger, at hverken han eller byrådet i Middelfart Kommune kan bestemme, om stribonitterne vælger at skifte til fjernvarme, der ifølge selskabet vil kræve en tilslutning på 50 procent før, at de vil sætte gang i en udrulning. Foto: Peter Leth-Larsen
Lars Kaatmann er ikke begejstret for en fjernvarmeudrulning i Strib, som han vurderer på forhånd er godkendt af Middelfart Kommune. Middelfart-borgmesteren minder om, at det i sidste ende er op til stribonitterne selv at acceptere fjernvarmeudrulningen.
Annonce

Strib: Lige nu er Middelfart Fjernvarmes plan for en udrulning af fjernvarme i Strib, Røjle og Vejlby i høring, hvorefter Middelfart Byråd vil skulle stemme for eller imod.

Der er dog ingen spænding om resultatet, mener Lars Kaatmann, formand for Strib Lokaludvalg. Han har sammen med en gruppe andre undersøgt alternative varmekilder til Strib og er kommet frem til, at den bedste løsning formentlig ville være en stor varmepumpe, som eksempelvis Faaborg for nylig besluttede sig for at satse på.

- Socialdemokratiet har flertal i byrådet og kan stemme fjernvarmen igennem uden nogen andre partier, hvis de ønsker det. Og borgmesteren har flere gange meldt ud i pressen, at han går ind for fjernvarme, som han siger er det samfundsøkonomisk bedste forslag, siger Lars Kaatmann.

Han stiller følgende spørgsmål:

- Hvorfor ser Middelfarts borgmester så gerne en løsning med fjernvarme til Strib? Er det, fordi man er medejer af TVIS, og at man har en kommunal repræsentant i bestyrelsen for Middelfart Fjernvarme?

Annonce

Ingen tvang

Avisen har bedt Middelfart-borgmester Johannes Lundsfryd (S) om at svare på ovenstående udsagn.

- Det er ikke kun Socialdemokratiet, men hele byrådet, som har besluttet, at vi gerne vil fremme fjernvarme blandt andet i Strib. Så vi har en positiv tilgang til det forslag, der er sendt i høring.

- Nu er der ingen, der kan tvinge nogen til noget, når det handler om varme. Vi har fået en ansøgning fra Middelfart Fjernvarme om et projektforslag. Det er sendt i høring, og så kan vi træffe en beslutning om projektforslaget. Det vil give mulighed for, at Middelfart Fjernvarme kan gå i dialog med borgerne i Strib om at vælge en fjernvarmeløsning. Vi kan ikke træffe nogen beslutning om, hvad borgerne i Strib skal gøre, understreger borgmesteren.

Middelfart Fjernvarme har tidligere meldt ud, at det kræver en tilslutning på 50 procent, før økonomien balancerer, og de kan stikke spaden i jorden.

- Det, vi kan gøre som byråd, og som jeg har en klar forventning om, er at sige, at de kommunale institutioner vil gå med ind på fjernvarmenettet, som Strib Skole, Kastanjeborgen, Bulderby, Rudbækshøj Plejehjem, som er nogle store aftagere, siger borgmesteren.

Annonce

- Aldrig været billigere

Borgmesteren understreger, at han taler på vegne af hele byrådet, der samlet har stemt for klimaplanen, og ikke kun sit parti.

- Vi ser gerne fjernvarme i Strib, fordi vi vurderer, at det klimamæssigt er det mest rigtige at gøre, og at det økonomisk er det mest rigtige at gøre for stribonitterne, siger Johannes Lundsfryd.

Fjernvarmeprojektet har ifølge borgmesteren aldrig været billigere.

- Når fjernvarmen rulles ud, får man dels nogle statstilskud til kollektiv varmeforsyning. Der er et statstilskud på, jeg kan ikke huske det præcise beløb, men på mellem 25.000 og 30.000 kroner per husstand. Plus der er et statstilskud til at afvikle gas per husstand. Plus vi har nogle regler i TVIS, hvor der lige er lavet en vedtægtsændring, der betyder, at det er alle forbrugere i hele TVIS, der er med til at finansiere rørledningen, der skal være mellem Middelfart og Strib. Det vil sige, at forbrugerne her i vores kommune kun kommer til at betale otte procent af regningen for rørforbindelsen.

Annonce

Ikke kun fjernvarme i spil

- I forbindelse med klimaplanen, har vi sagt, at vi er positivt indstillede over for at få udrullet grøn fjernvarme i Strib, Røjle, Vejlby, Ø-kvarteret i Middelfart, Kauslunde, Gamborg, Båring, Brenderup og så de resterende dele af Gelsted, Nørre Aaby og Ejby, der i dag ikke er koblet til fjernvarmen.

Og så fremhæver Johannes Lundsfryd Føns Nærvarme som et godt eksempel på, at der nogle steder vil være en fordel at finde på andre varmekilder. Her er man ved at etablere en fjernvarme til omkring 50 forbrugere, der i fremtiden vil få varme fra en blanding af træflis og en varmepumpe.

- Det kunne eksempelvis være i Husby, at man har lyst til at lave et lille nærvarmeanlæg, men det kunne også være i Harndrup, Fjelsted eller Fjellerup, at de kunne være interesserede i en lignende løsning.

- Vi har en ambition om, at vi inden for de næste 10 år skal have udfaset alle olie- og gasfyr i Middelfart Kommune. Det er borgerne selv, der skal gøre det, men vi vil selvfølgelig understøtte, at folk får tilbud i videst muligt omfang i samarbejde med de aktører, der er, hvor nogen er kommercielle og nogen ikke er kommercielle, siger Johannes Lundsfryd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce