Annonce
Alarm 112

Brand i villa alt for kraftig for røgdykkere: Flammer måtte kvæles på en anden måde

Villaen, som man ser man oppe fra Den Ny Lillebæltsbro tillige med et stort tankanlæg, brændte natten til lørdag. Anlægget ligger på Nyhavevej i Snoghøj og var tidligere kontor for virksomheden Ny-Nitrogen A/S. Branden var så kraftig, at røgdykkere ikke kunne trænge ind straks fra deres ankomst. Foto: Morten Kiilerich
Tidligere firmadomicil neden for Den Ny Lillebæltsbro er udbrændt. Bygningen bruges ifølge oplysninger af unge, og politiet undersøger nu, om branden er påsat.

Fredericia: Branden i den forladte villa og tidligere kontor for Ny-Nitrogen A/S på ammoniakhavnen i Snoghøj lørdag var meget kraftig.

Så kraftig, at røgdykkere fra Trekantområdets Brandvæsen i både Fredericia og Middelfart ikke kunne komme ind og slukke. Ikke før en såkaldt knock down. Det fortæller indsatsleder, Johnny Rasmussen, til Fredericia Dagblad:

- Knock down vil sige, at vi udefra sprøjter vand ind gennem de knuste vinduer og op i loftet, så det fordamper og er med til at slå ilden ned.

Annonce

Det lykkedes forholdsvist hurtigt. Fra en lift blev der desuden slået hul i taget på den 393 kvadratmeter store bygning i tre plan plus loft. Også fra højden spuledes vand ind.

Derefter kunne tre hold røgdykkere - i alt seks mand på samme tid - gennemsøge huset for personer. Der var heldigvis ingen.

Naboskov er knastør

Alarmen gik klokken 00.27 natten til lørdag.

Flammerne gik også gennem taget. Alarmen løb ind natten til lørdag klokken 00.27. Foto: Presse-fotos.dk

- Der stod kraftige flammer ud ad vinduerne i stueplan, da vi ankom, og jeg rekvirerede et ekstra slukningstog fra Middelfart for at have noget mere styrke, forklarer brandvæsnets indsatsleder:

- Ilden vandrer alle steder i de hulrum og skunke, sådan et ældre hus er bygget med, og skoven helt op ad huset er også knastør lige nu.

Derfor skulle det sikres, at den natlige brand ikke bredte sig.

Villaen på Nyhavevej 73 er ifølge bygningsregistret fra 1930.

Annonce

Kan den være påsat?

- Da vi kommer derned, er der ingen personer til stede, og man finder heller ikke nogen tilskadekomne, efter ilden er blevet slukket, oplyser vagtchef ved Sydøstjyllands Politi, John Skjødt.

Huset er fra 1930 og står tomt. Politiet undersøger, om branden kan være påsat. Ifølge oplysninger hænger unge mennesker ud i huset. Foto: Morten Kiilerich

- Det vides ikke med sikkerhed, men vi har fået oplyst, at bygningen muligvis er et tilholdssted for unge mennesker, og det er klart, at så undersøger vi sagen ud fra, at branden kan være påsat, tilføjer han.

Selvom der er tale om et tomt hus, der har stået forladt i lang tid, repræsenterer ejendommen ifølge tingbogen stadig en vurderingsværdi på 1.550.000 kroner.

Annonce

Et hestearbejde at slukke

- Det tager lang tid og er et hestearbejde at slukke sådan et gammelt hus, forklarer Johnny Rasmussen fra Trekantområdets Brandvæsen.

I modsætning til vore dages betonlofter er et hus af ældre dato gerne opført med etageadskillelser i flere lag. Det giver hulrum mellem puds, brædder og væv af siv eller andet plantemateriale.

Sammen med skunke og lignende er det et mekka for ild, men kompliceret for brandfolk.

De store tanke, der engang rummede 83.000 tons ammoniak til gødningsproduktion, anes ved siden af den brændte bygning. Foto: Morten Kiilerich

- Jeg kørte ved fem-sekstiden lørdag morgen, men satte brandvagt på nogle timer for at være på den sikre side, siger Johnny Rasmussen.

Annonce

Var en vigtig virksomhed

Villaen og de meget store tanke på den tilhørende såkaldte ammoniakhavn ud til Lillebælt på Nyhavevej i Snoghøj har været tomme og til salg i flere år.

Det tidligere oplag i tankene af flydende ammoniak indgik i den produktion af gødning, de store fabrikker på havnen inde i Fredericia stod for. Sidste fabrik var Kemira, som blev revet ned i 00’erne for at give plads til vore dages boligområder under navnet Kanalbyen.

Det tager lang tid og er et hestearbejde at slukke sådan et gammelt hus.

Johnny Rasmussen, brandvæsnets indsatsleder

Op mod 250.000 tons flydende ammoniak ankom hvert år med skib til ammoniakhavnen. Typisk fra England og det nuværende Letland. 83.000 tons ammoniak kunne de tre store tanke på kajen rumme, og man ser dem tydeligt på Jyllands-siden gennem bilruden oppe fra Den Ny Lillebæltsbro.

Annonce

Tom siden 2004

Dansk-Nitrogen Import A/S, der ejedes af en gruppe landmænd, byggede ammoniakhavnen i 1964. Villaen, der altså nu er brændt, lå ved siden af og er ældre - som sagt fra 1930.

Senere solgte landmændenes selskab en del fra til A/S Ammonia, der var ejet af Kemira, grovvarevirksomheden DLG samt gasleverandøren Yara.

Ikke meget er tilbage inde i huset. Foto: Morten Kiilerich

I dag hedder ejerne af Ny-Nitrogen A/S ifølge Erhvervsstyrelsens registre Danish Nitrogen Import A/S og A/S Ammonia og har kontor lidt derfra på Vesterballevej i Snoghøj.

Aktiviteterne på ammoniakhavnen indstilledes i 2004.

Flammerne tog godt fat. Foto: Morten Kiilerich
Annonce
Erhverv For abonnenter

Katrine ville være dyrlæge eller frisør. Men synet af en boreplatform fik hende sporet ind på et helt andet fag

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Gammel Fredericia-virksomhed kan juble - overskuddet mere end fordoblet

Erhverv For abonnenter

Seks bogstaver med forkert skrifttype udløser bøde på 20.000 kroner: Statskassen må mangle penge, lyder det fra virksomhedsejer

Fredericia

Procestårne og rør bliver omgivet af vilde blomster  - måske må du også plukke

Live Sport For abonnenter

Se topmatchen fra kl. 18.20: Holsted Tigers tager imod Esbjerg Vikings

For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Fredericia For abonnenter

Det søde er blevet surt: TV-kendt konditor slog stor dej op, men er løbet ind i problemer

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Erhverv For abonnenter

Da Peter ødelagde ryggen og blevet fyret, stod lokal virksomhed klar med åbne arme og en hjælpende hånd: Nu har de vundet særlig pris

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Erhverv

38-årige Nina Østergaard bliver topchef for Fyns største koncern

Erhverv For abonnenter

Stor kæde åbner i Fredericia: - De fleste kender os fra skruer, men vi er også gode til mange andre ting

Fredericia

Modige Mia blåstemplede ny legeplads: Få et kig ind i den nye oase midt i Kanalbyen

Annonce