Annonce
Debat

Brandfolk i åbent brev til politikerne i Vejle Byråd: Vejle får svært ved at klare sig alene uden TrekantBrand

Martin Langemose er n¾stformand i MED-udvalget i Trekantbrand. Foto: Peter Leth-Larsen


Læserbrev: I dag, mandag 28. december, stoppede julefreden brat, nogle fik måske sågar kaffe galt i halsen. Vejle Amts Folkeblad bragte en artikel om TrekantBrand. Denne artikel er grundlaget for dette brev.

Vi har i TrekantBrand haft nogle hårde år. Først med hele sammenlægningen og dernæst tilpasning af økonomien. Alt imens vi som mandskab skulle lære hinanden at kende - på både godt og ondt.

I de første to-tre år var der ikke den store optimisme at spore, når man snakkede TrekantBrand. Men skuden er vendt, og vi ser fremad. Vi ser ind i en fremtid, hvor der skal investeres i både materiel og mandskabets udvikling. Alt dette kan kun - ja kun - lade sig gøre med jeres, de seks kommuners byråds, velsignelse.

For at TrekantBrand kan blive et af landets bedste brandvæsner, ja det var vist en af målsætningerne, da TrekantBrand blev etableret, så er vi som selskab nødt til at få den ro og økonomi, der skal til for at danne grundlag for fremtiden. Ellers har I og vi spildt fem år til ingen verdens nytte.

Noget af det, vi har kæmpet med i TrekantBrands levetid, er de store forskelle, der var før 2016. Seks kommuner, der drev deres brandvæsen på hver deres måde. På stationen i Vejle var der fire mand på vagt hvert døgn, mens der på stationen i Fredericia var fem mand på vagt hvert døgn. Nu er der fire mand på vagt. I Kolding blev det drevet af en privat entreprenør, Falck.

Middelfart blev drevet som et kommunalt deltidsbrandvæsen, mens Vejen og Billund var deltidsbrandvæsener drevet af Falck, samtidig med at man i nogle kommuner også gjorde brug af frivillige brandværn. Altså kæmpe forskelle, som vi skulle og fortsat skal have smeltet samme til en fælles enhed, nemlig TrekantBrand.

Dette arbejde kan nu sættes fuldstændigt over styr, men der er alene ET byråd, der afgør dette, Vejle Byråd.

Som tillidsrepræsentanten fra Station Vejle, Bjarne Grønnebæk, har udtalt i en anden og opfølgende artikel, så er det utopi at tro, at Vejle Kommune kan drive et fornuftigt brandvæsen til en så billig pris, som nu er vedtaget. Bjarne tror på, at det kun vil blive dyrere, og det er vi helt enige om.

Stationen i Vejle vil få store udfordringer med fastholdelse af kompetencer, vedligehold af materiel og ny-anskaffelser. Som Bjarne fremhæver, så er stationen i Vejle et logistikcenter i TrekantBrand.


Stationen i Vejle vil få store udfordringer med fastholdelse af kompetencer, vedligehold af materiel og ny-anskaffelser


Af de tre hovedstationer, som TrekantBrand har, så er stationerne Vejle og Fredericia direkte hjemmehørende i TrekantBrand og dermed en del af en større logistisk enhed. Her har Vejle fået en stor betydning, f.eks. ved at der er indkøbt en ny og moderne slangevaskemaskine. Hvilket betyder, at der i dag ikke længere vaskes slanger på stationen i Fredericia. Omvendt så vaskes størstedelen af brandtøjet i vaskeriet på stationen i Fredericia. Der arbejdes konstant på at få optimeret driften af brandvæsnet. Vi er ikke i mål, men rigtig godt på vej. Alt sammen til fordel for de seks kommuner.

Som nævnt tidligere, så ser vi ind i en fremtid med nyindkøb af materiel, herunder nye drejestiger og sprøjter, altså brandbiler, der er helt essentielle for, at et brandvæsen kan fungere. Der er tidligere på året indgået nye slukningsaftaler med Falck. Alt dette vil skulle genovervejes, hvis Vejle går solo. For Vejle er en del af TrekantBrands fundament sammen med de øvrige fem kommuner.

Hvis Vejle Byråd tirsdag aften beslutter at udtræde af TrekantBrand-samarbejdet, så vil det få store konsekvenser, ikke bare for Vejle, men for alle seks kommuner.

Det kan borgere, virksomheder og ansatte ikke være tjent med.

Hele den usikkerhed, der nu hersker omkring TrekantBrand, har skabt en følelse af at gå to skridt frem og et tilbage.

Vi håber med dette brev, at Vejle Byråd kraftigt genovervejer sin tvivl, og at Vejle fortsat vælger at blive i TrekantBrand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce