Annonce
forside

Brandfolkene har nedkæmpet storbrand på heden: Disse faktorer gjorde, at de fik has med flammerne i nat

Efterslukningen af branden på Randbøl Hede er nu så tæt på afsluttet, at brandfolkene kan trække sig tilbage. Herfra er vurderingen, at Skov- og Naturstyrelsens eget beredskab selv klare opgaven. Arkivfoto fra branden fredag

En massiv indsats i nat, hvor adskillige tusind liter vand er sprøjtet rundt på det brændte område, har givet pote. Herfra kan Skov- og Naturstyrelsen selv klare resten.

Annonce

Randbøl: Sydøstjyllands Politis og de øvrige beredskabsmyndigheders indsats ved branden i Randbøl Hede er nu løst så langt, at Skov- og Naturstyrelsen kan overtage det videre arbejde.

Det oplyser Sydøstjyllands Politi i en pressemeddelelse mandag kort efter middag. Søndag var meldingen fra politiet ellers, at efterslukningen formentlig ville vare flere dage endnu.

- Det er næsten fuldstændig at forudsige, hvor længe sådan et efterslukningsarbejde vil tage, når det er en hede, der brænder. Typisk tager det meget lang tid, da ild kan ligge og ulme i tørv på heden. En række forskellige faktorer gjorde dog, at vi fik bugt mede det sidste hurtigere end forventet, fortæller Erik Eg, beredskabsinspektør ved TrekantBrand til Vejle Amts Folkeblad.

En væsentlig faktor er en massiv indsats med efterslukning hele natten til mandag.

- Vi havde omkring 50 mand på hele natten. Derudover kørte tre gyllevogne rundt i alle kantområderne og sprøjtede vand nonstop natten igennem. Sådan en gyllevogn spreder 31.000 liter vand hver gang, og der kørte en ud cirka hvert tiende minut, så det er blevet til rigtig mange liter vand, siger han.

Også Flyvevåbnets tre crashtendere, som er meget store brandslukningskøretøjer, der normalt bruges i lufthavne, kørte også rundt på området hele natten.

- Det lykkedes os at finde en vej, hvor vi kunne få dem helt ind i området, hvilket vi tidligere har haft lidt problemer med, lyder det fra beredskabsinspektøren.

En sidste hjælpende hånd kom fra oven mandag morgen, da det begyndte at regne så meget, at det flere steder lavede vandpytter på den brændte hede.

- Der var mange ting oveni hinanden, som lykkedes, som gjorde, at det pludselig gik stærkt.

Derfor kan de mange brandmænd nu tage hjem og slappe af efter nogle lange, krævende timer på heden.

Annonce

Skov- og Naturstyrelse tager over nu

Herfra kan Skov- og Naturstyrelsen selv holde øje med området og slukke, hvad der eventuelt måtte opstå af småbrande.

- Styrelsen har både nogle traktorer og ATV'er med vand, så medarbejderne selv er i stand til at tage over. Det er jo på ingen måder fremmed for dem, da de selv hvert år har kontrollerede hedeafbrændiger, fortæller Erik Eg.

Branden på Randbøl Hede opstod fredag kørt før middag og udviklede sig meget hurtigt og er endt med at brænde et cirka otte kvadratkilometer stort område, men den har ikke medført skader på bygninger eller civile.

Sydøstjyllands Politi slutter pressemeddelelsen med at sende en tak.

- Sydøstjyllands Politi vil gerne benytte lejligheden til at sige en stor tak for den hjælp og assistance, vi har fået fra flere sider i forbindelse med den store indsats i Randbøl Hede, siger Michael Weiss, der er politiinspektør i Sydøstjyllands Politi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Endnu et villa-indbrud

Annonce