Annonce
Danmark

Brian Mikkelsen: Teknologien skal spille så vi kan arbejde hjemme

Vi har brugt milliarder af kroner på at grave fiberkabler i jorden, og det har skabt en digital infrastruktur, der gør det muligt for mange at arbejde hjemme, skriver Brian Mikkelsen. Arkivfoto: Mads Dalegaard/Ritzau Scanpix
Annonce

Teleselskaberne har over de seneste år investeret milliarder i den digitale infrastruktur. Det blev til 8,6 milliarder kroner alene i 2019. Det er i den grad penge, som har været brugt godt. Dansk Erhverv har for nylig lavet en analyse, som viser, at ikke mindre end tre ud ti danske lønkroner under coronakrisen blev tjent via hjemmearbejde. Det havde ikke været muligt uden en stabil digital infrastruktur.

Knapt så overraskende er det jo nok, at der er store brancheforskelle i forhold til, hvem der har arbejdet meget hjemme under krisen. Personer, der beskæftiger sig med IT eller rådgivning, har for eksempel arbejdet langt mere hjemme end ansatte i detail.

Det ændrer dog ikke på, at der så absolut er perspektiver i hjemmearbejde. At vi skal se på, hvordan vi på en hensigtsmæssig måde får brugt de digitale muligheder bedre. Enhver kan se jo, at der for den enkelte kan være store fordele forbundet med hjemmearbejde. Det kan for eksempel frigøre tid til arbejde, fordi man ikke skal køre til og fra arbejde.

For virksomhederne kan der også være fordele i at lade ansatte arbejde hjemme. Det kan for eksempel give arbejdsro til større projekter, større trivsel blandt de ansatte, fordi de får større indflydelse på deres arbejdsliv og så videre. Ser vi på arbejdsmarkedet generelt vil en øget udbredelse af hjemmearbejde også give det plus, at det for flere bliver muligt at være mere fleksibel i forhold til pendlerafstand til arbejdet.

Hvis man for eksempel kan lave en aftale med sin arbejdsgiver om, at man har møder tirsdag og torsdag, og så arbejder hjemme de øvrige dage, så er det jo en mindre udfordring, at der måske er længere tids transport til arbejdet. Det gavner virksomhedernes rekrutteringsmuligheder, og det kan meget vel betyde, at flere vælger at bosætte sig uden for de større byer.

Men træerne vokser nu engang ikke ind i himlen. Heller ikke de digitale. For som det er med al udvikling, skal man tænke sig godt om, før man tager de næste skridt. Særligt fordi det handler om mennesker. Det er jo teknologien, der skal tilpasse sig os og ikke omvendt.

I Dansk Erhverv har vi spurgt danskerne, om de nu har lyst til at arbejde mere hjemmefra. Det viser sig, at det har mange faktisk ikke. Årsagen kan meget vel være, at mange har arbejdet for meget hjemmefra. Hvis man ikke har været på sin arbejdsplads i måske to måneder, så mangler man måske kontakten med kollegaerne og følingen med virksomhedens puls.

Igen er det forskelligt fra branche til branche, hvor stor lysten til mere hjemmearbejde er, og det skal der naturligvis tages bestik af. Derfor er det vigtigt, at virksomheder og medarbejdere i fællesskab går videre med udviklingen af hjemmearbejde. For jeg er ikke i tvivl om, at vi vil opleve, at flere arbejder mere hjemmefra, men det skal ske på en måde, som tager hensyn til den enkelte og naturligvis det arbejde, som man nu engang beskæftiger sig med.

Og så skal teknologien naturligvis spille alle steder i Danmark. Takket være de store investeringer får flere danskere tilbudt hurtigt fibernet, og 5G er på vej, så der i løbet af få år er hurtigt og stabilt internet i hele Danmark. Det er bare om at takke ja, for det må ikke være manglen på digitalisering, der gør, at vi ikke får høstet fordelene ved mere hjemmearbejde.


For virksomhederne kan der også være fordele i at lade ansatte arbejde hjemme

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Sponsorater skudt over målet

Annonce