Annonce
Erhverv

Brian Mikkelsen: Vilje til reformer giver grobund for optimisme

Danske virksomheder kommer til at mangle arbejdskraft, og derfor er erhvervslivet tilfreds med, at både statsminister Mette Frederiksen (S) og Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, brugte afslutningsdebatten i Folketinget til at tale om reformer. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I sidste uge blev en stor dansker bisat. Poul Schlüters betydning kan ikke overvurderes. Blandt de mange, mange positive ting, som han vil blive husket for, er økonomisk ansvarlighed. Han fik med reformer sat Danmark på rette økonomiske spor. Det var ikke bare rigtigt, det var også dybt nødvendigt.

Verden ser ganske anderledes ud i 2020’erne end i 1980’erne, men vi står igen over for et nødvendigt behov for reformer. En lang række brancher melder allerede om mangel på arbejdskraft, og den mangel vil bare blive større og større efterhånden, som vi kommer ud af coronaens skygge, og de økonomiske hjul igen snurrer for fuld kraft.

Udfordringen er så, at hvis virksomhederne mangler hænder og hjerner, ja, så kan det bremse væksten. Vi risikerer også, at danske virksomheder bliver nødt til at flytte produktion og viden uden for Danmark, hvis den nødvendige arbejdskraft ikke kan komme til eller fås her i landet. Derved mister vi arbejdspladser og velstand.

Annonce

På den længere bane står vi også over for den demografiske udfordring. Banen er faktisk endda ikke så lang igen. I perioden 2019-2025 vil der være ikke færre end 80.000 flere danskere, der er 80 eller derover. 

Det kan ikke undgå at betyde større offentlige udgifter. Det er en udfordring, som der ikke er noget alternativ til at løfte. Også det kalder på reformer, der kan sikre et større arbejdsudbud.

Det gør klimaindsatsen i øvrigt også. Der er brug for folk med de rigtige kvalifikationer, hvis Danmark skal være et af de lande, som er bedst til at udvikle og eksportere nye, grønne løsninger, som hele verden kommer til at efterspørge.


Den gode nyhed er så, at der er bred politisk enighed på tværs af partier om nødvendigheden af reformer.


Den gode nyhed er så, at der er bred politisk enighed på tværs af partier om nødvendigheden af reformer. For, som statsminister Mette Frederiksen sagde i sin tale til Folketingets afslutningsdebat: ”Velfærdssamfundet kommer ikke af sig selv. Velfærden er betinget af høj beskæftigelse”. 

Statsministeren meldte ud, at regeringen forbereder et ambitiøst reformprogram med det mål at gøre Danmark til et rigere, dygtigere og grønnere samfund. Også Venstres formand, Jacob Ellemann-Jensen, var i Folketingets afslutningsdebat særdeles optaget af manglen på arbejdskraft.

Han pegede blandt andet på muligheden for at gøre det nemmere for virksomheder at få nødvendig udenlandsk arbejdskraft til Danmark, ligesom flere indvandrere skal væk fra forsørgelse og ind på arbejdsmarkedet.

Fra erhvervslivets side kan vi kun sige, at der så absolut er grobund for optimisme, når vi hører disse toner fra det politiske Danmark!

Vi bidrager også meget gerne til dialog og debat om, hvordan vi bedst løser udfordringerne med mangel på kvalificeret arbejdskraft. Og der er absolut brug for en indsats på både den korte og på den lange bane.

Allerede nu kan jeg pege på, at SU’en på kandidatdelen på universitetsuddannelserne omlægges til lån, at beløbsgrænsen for opholds- og arbejdstilladelse i Danmark for udenlandsk arbejdskraft sænkes til 360.000 kroner mod 445.000 i dag, og at kontanthjælpsmodtagere mødes som jobparate. Det vil have en effekt på godt 7000 beskæftigede fuldtidspersoner.

Det er den slags og mange flere tiltag, der skal til, hvis vi sammen skal nå målet om at styrke og sikre dansk erhvervsliv og Danmark.

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv. Pr-foto

De skriver Erhvervsklummen

Erhvervsklummen skrives på skift af:

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom, Nykredit

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi

Annonce
Livsstil For abonnenter

Treldes campingchef vil have flere til at opdage Fredericias fortræffeligheder

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Fuldt hus på Fuglsangcentret: Familier med synshandikappede nyder airhockey, tivoli-besøg og pomfritter i buffetten

Alarm 112 For abonnenter

Mand kan slippe for fængsel: Tog kvælertag på sin kone

Alarm 112

Ryk direkte i fængsel: Dyrt at komme tilbage til hjembyen for at begå indbrud

Fredericia

Læser undrer sig: Er den gule trekant en parkeringsfælde?

Erhverv For abonnenter

Kig med indenfor i Oldenborghus: Spritnye ungdomsboliger står snart klar og der er mange ledige

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv For abonnenter

Fynsk familie tjente formue på slamsugere: De betalte nogenlunde det, vi forlangte

Fredericia For abonnenter

Nyt boligområde på vej med 225 boliger: 'Forventer at grundene hurtigt er væk'

Sport

Dette gik du glip af i nat: Dansk kajakhåb stryger sikkert i semifinalen ved OL

Sport

Holvad på vej mod sin gamle styrke efter sin skade

Fredericia For abonnenter

Rasmus har holdt ferielejr for udsatte børn i 10 år: Et håndskrevet brev gjorde særligt indtryk

Sport

Fredericia fik udvidet truppen med tre mand

Annonce