Annonce
Vejle

Brud på vandledning har ødelagt asfalten: Vejen hævede sig en halv meter

Vejen under tunnellen ved Gammelhavn er spærret på ubestemt tid efter bruddet på vandledningen. Sådan så stedet ud tirsdag formiddag. Foto: Mette Mørk
Mandag formiddag skete der et brud på en central vandledning ved Gammelhavn. Omkring 1900 kubikmeter vand fossede ud og er skyld i, at tunnelen ved Gammelhavn er lukket på ubestemt tid.

Vejle: Mandag morgen klokken 09.56 modtog indsatsleder Kristian Müller fra TrekantBrand en melding om vand på kørebanen i tunnelen under jernbanen ved Gammelhavn.

- Jeg var den første mand på stedet og fik spærret af og tilkaldt alle relevante personer, fortæller indsatslederen.

De relevante personer talte ikke mindst medarbejdere fra TreFor. Det viste sig nemlig hurtigt, at vandet stammede fra en 500 millimeter tyk højtryksvandledning, som fører drikkevand mellem vandtårnene på Viborgvej og Søndermarken. Derfor stod mange borgere også uden vand i hanerne umiddelbart efter hændelsen og nogle timer frem.

Bruddet på ledningen fyldte hurtigt tunnelen med vand, som til sidst havde en dybde på omkring 160 centimeter.

Det viste sig efterfølgende, at hele 1900 kubikmeter rent drikkevand var løbet ud, inden der blev lukket for vandledningen. Den mængde svarer til 230 tankvogne fyldt med vand eller næsten 14 års forbrug af vand for en almindelig husstand.

Annonce

Vi er ikke kommet ned til røret endnu. Det ligger lige ved siden af åen, og vejret er ikke med os, så det er et svært sted at komme til.

Anya Palm, TreFor

Større skader end ventet

TreFor og folk fra Vejle Kommune brugte resten af mandagen på at pumpe tunnelen fri for vand.

Vandmængderne var medvirkende årsag til, at de mange biler, som holdt parkeret på grusparkeringspladsen ved Gammelhavn ikke kunne komme ud. Det påvirkede blandt andre Patrick Pedersen fra Ølgod, som havde haft sin bil stående på parkeringspladsen weekenden over. Mandag skulle han møde på arbejde i Ølgod, men han måtte i stedet bruge tiden på at vente på, at vandet i tunnelen ved Gammelhavn var sunket så meget, at bilerne fik lov at køre ud. Det skete omkring klokken 15.

Sidst på eftermiddagen var alt vandet i tunnelen pumpet ud i Vejle Å, og nu kom skadernes omfang til syne.

- Der er flere skader, end vi havde regnet med, fortæller Flemming Skovgaard, der er tilsynsførende ved Vej & Park under Vejle Kommune.

- Al asfalt skal brydes op i tunnelen, fordi vejen nogle steder har hævet sig en halv meter.

Han tilføjer, at selve broen heldigvis ikke har taget skade. BaneDanmark undersøgte konstruktionen mandag eftermiddag og gav grønt lys til, at togtrafikken fortsat kunne ledes over broen.

Men vejbanen under tunnelen er indtil videre spærret på ubestemt tid.

Kan ikke komme til røret

Før reparationsarbejdet af asfalten kan gå i gang, venter Vejle Kommune på, at TreFor får repareret den sprængte vandledning. Og det er nemmere sagt end gjort, påpeger pressechef hos TreFor Anya Palm.

Den fugtige jord gør det nemlig svært at komme til den del af vandledningen, hvor bruddet er sket. Derfor kender TreFor heller ikke årsagen til bruddet endnu.

- Vi er ikke kommet ned til røret endnu. Det ligger lige ved siden af åen, og vejret er ikke med os, så det er et svært sted at komme til, siger Anya Palm og fortsætter:

- Så vi er stadig i gang med at nå ned og få et overblik over, hvad der skete. Vi ved, at det var et aldrende rør, så vi kan have en formodning om, at årsagen simpelthen er tidens tand.

Røret stod da også for at skulle skiftes, oplyser TreFor.

Patrick Pedersen måtte vente i næsten tre timer, før han kunne komme ud fra parkeringspladsen ved Gammelhavn med sin bil. Vandet skulle først pumpes væk. Foto: Maria Søgård Jørgensen.
Bruddet på vandledningen betød, at 1900 kubikmeter vand fossede ud i tunellen ved Gammelhavn. Det er formentlig tidens tand, der er skyld i hændelsen. Foto: Mette Mørk
Hele vejen under tunnelen skal nu brækkes op, fordi vandmasserne har forårsaget så store skader. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Østerstrand skal udvikles endnu mere: En vision i sand og vand som kan bruges af alle

112 For abonnenter

Pistol blev brugt ved drabet i Korskærparken: To mænd idømt flere års fængsel for våbenbesiddelse

112

Efter sammenstød - passager måtte tjekkes

Annonce