Annonce
Erhverv

Bryggen i hårdt angreb på posthusplan - det bliver ren kannibalisme

Der er kun få meter mellem Posthusgrunden og shoppingcentret Bryggen, som nu forsøger at påvirke den politiske proces. Centret har taget kontakt til flere af de centrale byrådsmedlemmer, og går nu åbent ud med en kritik af den manglende lokalplanproces på trods af flere ændringer i NPV's planlagte byggeri. Foto: Mette Mørk
Bryggens chef kritiserer manglende lokalplan-proces for Posthusgrunden og kan ikke se, hvor butikker og caféer til de nye detail-lejemål skal komme fra.
Annonce

Vejle: Bryggen står aktuelt med 10 tomme lejemål, og ledige butikslokaler er der også en del af på Vejles gågade.

Det er i det lys, at Steen & Strøm og centermanager i Bryggen, Claus Brændgaard, nu blander sig i debatten om den lokalplan 1225, der skal bane vej for NPV's omfattende byggeprojekt på Posthusgrunden.

Centerejerne har svært ved at forstå de lokalpolitikere, der går ud og forsvarer den eksisterende lokalplan med, at NPV stort set har støvsuget sit projekt for detailkvadratmeter. Det er en sætning, blandt andre borgmester Jens Ejner Christensen (V) har gentaget ved flere lejligheder, inden byrådet afgør den langstrakte sag i næste uge.

Udviklingsselskabet har godt nok beskåret antallet af butikskvadratmeter fra oprindeligt 27.000 kvadratmeter til nu mere beskedne 7780 kvadratmeter. Men ifølge centerchefen, der selvsagt er glad for projektets mange boliger, er det tal stadig alt for højt.

Det vil være vanskeligt for os og byens velfungerende detailhandel, hvis man åbner for endnu flere kvadratmeter, når der ikke er et marked for det. Du flytter bare tingene og får tomme lokaler.

Claus Brændgaard, centermanager Bryggen

Annonce

Det vil give flere huller

- Det er rigtigt, at der er tale om en kraftig beskæring, men detailhandlen udvikler sig meget, og forbindelsen mellem fysiske butikker og netbutikker bliver tættere og tættere, og det gør, at behovet for fysiske butikker daler. Der er ikke tale om enten fysisk butik eller nethandel, men en kombination af begge, siger Claus Brændgaard.

Han peger på en legetøjskæde som BR, som efter rekonstruktionen kun valgte at genåbne 25 af 86 fysiske butikker og samtidig satser på nethandel.

- Det giver et meget godt billede på den udvikling, vi ser blandt kæderne. Med 150 butikscentre kigger vores ejere (Klépierre, der ejer Steen & Strøm, red.) både nationalt og internationalt, og det er en udvikling, vi ser både herhjemme og i udlandet, siger centerchefen, som derfor spørger:

- Hvor man skal tage de 8000 kvadratmeter fra? Der kan kun blive tale om en kannibalisering, hvor NPV kun kan tage butikskvadratmeter fra eksisterende kvadratmeter. Det vil være en katastrofe og synd at få flere huller i bybilledet, nu hvor Covid-19-situationen ikke har gjort situationen for detailhandlen lettere.

Annonce

Der er ikke et marked

Centermanageren afviser, at kritikken blot har bund i, at bycentret vil undgå ekstra konkurrence om udlejningen.

- 8000 kvadratmeter er ikke bare ingenting. Det svarer til cirka 40 procent af vores areal, og jeg tror ikke, at der er 8000 kvadratmeter butikker i Søndergade. Det vil være vanskeligt for os og byens velfungerende detailhandel, hvis man åbner for endnu flere kvadratmeter, når der ikke er et marked for det. Du flytter bare tingene og får tomme lokaler, siger Claus Brændgaard.

Centermanager Claus Brændgaard kritiserer de byrådspolitikere, der søger opbakning til NPV's store byggeprojekt på Bryggens nabogrund uden at sætte gang i en ny lokalplanproces. Det er netop, hvad Bryggen selv er underlagt, fordi bycentret ønsker tilladelse til flere storbutikker. Arkivfoto: Torben Glyum
Annonce

Ønsker ny plan for nabogrund

Godt halvdelen af de knap 8000 kvadratmeter er afsat til Kvickly, som sidste år meldte ud, at kæden flytter fra netop Bryggen til Posthusgrunden, hvis projektet realiseres. Det afviser, Claus Brændgaard også er årsagen til Bryggens udmelding netop nu.

- Det eneste, vi kender til Kvicklys flytning, er, hvad vi har læst i avisen. Vi har ikke modtaget en opsigelse fra Kvickly, så det må stå for andres regning. Men vi er netop i proces med at se, hvordan vi kan undgå tomgang i fremtiden ved at få lov til at etablere storbutikker hernede, fortæller Claus Brændgaard.

På grund af Bryggens ønske om at ændre en del af centrets indhold, kræver det et tillæg til den eksisterende lokalplan.

- Det er en ret lille ændring, vi er i gang med at søge, men som alligevel kræver et tillæg til lokalplanen. Den skal i høring, og sådan skal det være. Men hvorfor er det ikke nødvendigt med de store ændringer på posthusgrunden. Det stiller vi os meget uforstående overfor, og vi mener som væsentlig interessant at have både krav og ret til at blive hørt i en formel høringsproces, som en ny lokalplan proces vil medføre. Vi ønsker derfor, at der laves en ny lokalplan, som afløser lokalplan 1225, siger centermanageren.

Annonce

Naboerne kan blive hørt

Det er netop kernen i Steen & Strøms kritik, at tilhængerne af NPV's byggeprojekt forsøger at få opbakning til det reviderede byggeprojekt uden at skulle igennem en ny lokalplanproces med høringer og klagemuligheder.

- Vi kan ikke forstå, at byrådet ikke vil lave en ny lokalplanproces med de ret store ændringer, der er lagt op til. Så kan naboerne blive hørt, og vi kan få en debat og høre det eksisterende handelsliv og City Vejles medlemmer, siger Claus Brændgaard.

Han har svært ved at forstå hastværket i den politiske behandling og er også bekymret for trafikken i midtbyen, hvis færdslen bliver indskrænket på Sønderbrogade i en lang byggefase på nabogrunden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce