Annonce
Fredericia

Budgetforhandlinger kører derudad: Skoler, plejehjem og teater er blandt de store temaer

Både i weekenden og mandag har partierne samlet sig bag lukkede døre i byrådssalen på rådhuset. Eneste punkt på dagsordenen er næste års budget. Forhandlingsklimaet er godt, lyder det fra manden for bordenden borgmester Jacob Bjerregaard (S). Hvornår forhandlingerne falder på plads, tør han ikke spå om, men der er god tid. Budgettet skal først endeligt være godkendt 5. oktober. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
I disse dage bliver der taget og givet, når politikerne drøfter det kommende års budget. Der er sparket mange bolde i luften af ønsker fra alt fra en ny skole over nye havnepladser til privat plejehjem og tilbagerulning af skolenavne. Politikerne forhandler uden tidspres.
Annonce

Fredericia: Skal der bygges en ny skole i midtbyen, og skal et nyt plejehjem være privat?

Budgetforhandlingerne er for alvor i gang. Lørdag og søndag sad de otte forhandlere fra byrådets partier og drøftede intenst, hvordan stregerne skal slås i det kommende års økonomi. De fortsatte mandag og har ikke travlt.

- Vi har en fin dialog, og der er fremdrift. Der er mange ønsker på bordet og meget, der skal drøftes, så indtil videre er vi ikke nået i mål. Vi tager os god tid, for vi skal i realiteten først være færdige 5. oktober, siger borgmester Jacob Bjerregaard.


Vi har en fin dialog og der er fremdrift. Der er mange ønsker på bordet og meget, der skal drøftes, så indtil videre er vi ikke nået i mål. Vi tager os god tid, for vi skal i realiteten først være færdige 5. oktober.

Borgmester Jacob Bjerregaard (S)


Han sidder for bordenden for forhandlingerne, som fortsatte mandag. Der er indtil videre ikke sat udløbsdato på, hvornår et færdigt budget ligger klar. Jacob Bjerregaard har i sin borgmestertid lykkedes hvert år med at få samtlige partier med på en budgetaftale. Det er også målet i år.

Der er denne gang flere store temaer, der skal drøftes. Debatten om en skole inden for voldene er blusset op i forbindelse med budgetforhandlingerne. Et nyt plejehjem lurer i horisonten, og spørgsmålet er, om det skal være privat eller kommunalt. Fredericia Teaters fremtid står også for skud.

- I forhold til teatret skal vi i have set på, hvilken økonomi vi ønsker at føre videre i det kommende budgetår. Jeg forestiller mig ikke, at vi når at få gjort drøftelserne om teatrets konkrete drift afsluttet her og nu. Det er komplekst, og der er mange konstellationer at overveje, vurderer Jacob Bjerregaard.

Annonce

Den nye skole

Hvorvidt der trækkes af på, om der skal opføres en skole inden for voldene vil vise sig. Enhedslisten har slået fast, at det bør ske, men blandt de øvrige partier er der ønske om at få en grundig analyse af, hvordan der skal prioriteres på skoleområdet.

Det er Kirstinebjergskolens bestyrelse, som har foreslået politikerne, at der bygges en helt ny skole inden for voldene. Den skal afløse skolens afdeling på Havepladsvej, som er udfordret på flere områder. De fysiske rammer er gamle og slidte, samtidig med de ikke vil kunne rumme nye læringsmiljøer. Desuden peger bestyrelsesformand Brian Hansen på, at partierne i forbindelse med etablering af Kanalbyen ønskede at etablere en skole i området.

Den beslutning mener skolen, at man bør følge op på, så man samtidig giver Kirstinebjergskolen en chance for at tiltrække de elever, som i dag forlader skolen til fordel for en af privatskolerne.

- Vi mister 49.000 kroner for hver elev, der forsvinder. Samtidig skal vi betale mere end 49.000 kroner for de elever, som trænger til ekstra støtte. Det er med til at udhule vores økonomi og gør, at endnu flere vælger skolen fra. Politikerne bør leve op til deres egen beslutning om, at folkeskolen skal være første valg. Det kræver, at vi kan tilbyde høj faglighed og nogle rammer, der er tidssvarende. Og det bør efter vores mening være i kraft af en ny skole i midtbyen, så man også her har en folkeskole at vælge, siger Brian Hansen.

Han var vært for byrådets partier ved et arrangement på skolen, hvor han fik lejlighed til at fortælle mere om skolens ønsker.

- Jeg kan godt se, at skolen er udfordret, og vi har fået præsenteret en række ting fra skolens side, som vi har bedt om at få gennemgået af forvaltningen. Hvis vi skal bygge en ny skole, så kræver det en meget grundig overvejelse, for det er mange penge, siger Susanne Eilersen (DF).

Annonce

Skepsis fra Venstre

DF var som de øvrige partier inviteret på besøg på Havepladsvej for at få skolens oplæg.

- Vi fik en meget grundig og god gennemgang. Det var rigtig godt forberedt, så jeg synes bestemt, at vi tog hjem med noget at arbejde videre med, siger hun.

Venstre har på forhånd meldt sig skeptiske i forhold til at bruge et trecifret millionbeløb på en ny skole. Pernelle Jensen (V) gik ind til forhandlingerne uden at være overbevist om, at en ny skole er den rette prioritering.

- Det er rigtigt, at Kirstinebjergskolen er udfordret, men det er en stor beslutning at bygge en helt ny skole. Der er mange andre af kommunens skoler, som trænger til renovering. Vi har i udvalget været på besøg på Højmosen i Lyng. Der har de ikke fået skiftet det tæppe, der blev lagt, da skolen blev indviet for 40 år siden. Spørgsmålet er, om vi kan forsvare at bruge alle penge på en skole, siger Pernelle Jensen.

Venstre har til gengæld budt ind i forhandlingerne med, at der etableres et privat plejehjem i Fredericia. Det har Socialdemokratiet givet en kølig modtagelse, men er klar til at lytte.

Ved siden af anlægsønskerne er partierne i færd med at drøfte ekstra midler til driften. Både folkeskolen, ældre- og handicapområdet står til at kunne øge bemandingen ifølge de forslag, der er kommet fra viften af partier.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112 For abonnenter

55-årig skal flere år i fængsel: Politiet fandt haglgeværer, rifler og masser af ammunition på adresse i Fredericia

Debat

Køb fransk!

Fredericia

Fynsk teater lægger billet ind på Fredericia Teaters million-tilskud fra staten: - Vi skal rykke hurtigt nu

Annonce