Annonce
Trekantområdet

Bump og 2minus1-vej skal forbedre skoleelevernes vej

Toftumvej er blevet til en 2minus1-vej fra jernbanebroen til Fælleshåbsvej. Foto: Jørgen Flindt
Nye bump på Toftumvej skal forbedre skolevejen. Vejen fra broen over jernbanen og hen til krydset ved Fælleshåbsvej er ligeledes gjort til 2minus1-vej.
Annonce

Toftum: Fire nye bump skal nu sikre mod, at trafikken glider alt for hurtigt. Og desuden er Toftumvej nu gjort i til en såkaldt 2minus1-vej.

I hvert fald en del af vejen. Nemlig fra broen over jernbanen hen til Fælleshåbsvej.

- Vi har valgt at lave det som en to minus en vej. Desuden er der kommet bump, for det sænker hastigheden, så ingen kører for stærkt, forklarer Camilla Mølgaard, der er ingeniør ved Anlæg & Infrastruktur hos Vejle Kommune.

Det hele handler om sikker skolevej. Vejen bruges af mange cyklende børn, der cykler mellem Andkær og Gauerslund. Derfor har Toftumvej gennem mange år stået på en liste over skoleveje, som skal forbedres, og nu var det blevet tid til, at den blev sikret. I hvert fald store dele af den.

- Vi har ikke kunne lave 2minus1-vej ved vejen på den anden side af jernbanebroen. Det er ikke muligt, for det er der ikke vejforhold til der, forklarer hun.

Der kan bilerne i forvejen dog ikke køre ret stærkt, for den del af vejen har gennem mange år haft bump, og desuden er der nogle ret skarpe sving.

Sådan gør man

På en 2minus1-vej er der kun ét spor til deling for bilisterne, selvom der er trafik i begge retninger. Samtidig er der lavet mere plads til cyklister og fodgængere.

Denne type vej skaber mere tryghed i trafikken. Det, der gør vejen mere tryg at færdes på, er, at kantbanerne er ekstra brede, så der er bedre plads til cyklister og fodgængere. Kantbanerne kan også bruges som vigeareal, når to biler møder hinanden.

På 2minus1-veje er det særlig vigtigt, at trafikanterne passer på hinanden og sænker farten, når de skal passere andre. Som bilist skal man tage hensyn til bløde trafikanter og se sig godt for, inden man trækker ud over kantbanen.

Man kan se en video om det på Vejle Kommunes hjemmeside.

Kilde: Vejle Kommune

Annonce

Skilte op

De bump, minus et enkelt bump som har været der i mange år, og de sving er der ikke på den anden side af broen, så her har farten for alvor kunne blive høj, også selvom den ikke må, men nu skal bilisterne vænne sig til nye tider.

- Det er ikke alle, som er lige skarpe til færdselsreglerne til en 2minus1-vej, og vi vil inden længe hænge nogle skilte op, som på en simpel måde viser, hvordan man skal køre på sådan en vej, siger Camilla Mølgaard.

Annonce

Forandringer venter

Toftumvejs fremtid er usikker, for der skal om få år laves ændringer af jernbanenettet, hvilket betyder, at jernbanebroen helt nedlægges. I stedet skal bygges en tunnel længere mod nord. Men fra kommunens side har man vurderet, at skolevejen stadig skal sikres, også selvom der måske kommer til at ske store forandringer helt af sig selv.

- Det var blevet Toftumsvejs tur, og det holder vi fast i. Det har ikke været en stor opgave at lave vejen til 2minus1-vej samt lave bump, men det kan gøre en stor forskel for de bløde trafikanter, og det har vi holdt fast i, uanset hvad der ellers kommer til at ske i fremtiden, siger Camilla Mølgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Byggerod i Føtex City: Varehus udvider og bliver testbutik for nyt koncept

Fredericia

Nyt trænings- og legeområde undervejs: Ombygning af sundhedshuset rykker udenfor

Annonce