Annonce
Alarm 112

Byen græder, og minister Mattias er fej: Asylcenters naboer gik på gaden trods silende regn

Demonstrationen mod en ny tungere type flygtninge på asylcentret i Sandvad samlede søndag eftermiddag 175 deltagere. Foto: Leif Baun
Beboerforeningsformand siger, at Røde Kors og Udlændingestyrelsen har sat al goodwill over styr og begået et kæmpe tillidsbrud. Selv om beskeden fra København er, at der skal komme 14 asylansøgere med særligt stort behov for hjælp og pleje, så tør hun ikke tro på det. Hun frygter, at centret med måske 100 pladser bliver fyldt med de særligt tunge flygtninge, der kan have en kriminel løbebane på cv'et.

Sandvad: - Vejret lige nu er helt symbolsk. Himlen græder. Byen græder også, råber og er i orkan over Udlændingestyrelsens og Røds Kors' forsøg på at sluse en anden gruppe kriminelle flygtninge ind og forsøge at holde det hemmeligt.

Sådan siger Kirsten Paugan i øsende regnvejr søndag eftermiddag, mens Sandvad Beboerforening og Hovedkær Lokalråds demonstration går gennem landsbyen med det stormomsuste asylcenter. Der var ingen høtyve, men fakler, en traktor, en havetraktor og to lastvogne i optoget - samt 175 mennesker.

Vi gik fra Sandvad Autoværksted i sydenden af byen, hen ad Engvej og forbi Sandvad Sognegård til Asylcenter Sandvad, ledsaget af bil- og kompressorhorn.

Annonce

Det var vådt, tungt og mørkt, og undervejs var moralen let vaklende. Mens vi gik gennem byens villakvarter, sagde en kvinde:

- Jeg kunne godt lige trænge til en kop varm kakao og en hjemmebagt bolle.

En anden sagde:

- Mine sokker er også helt gennemblødte.

De to arrangerende foreninger tog tidligt kontakt til en gruppe på Langeland, der har kæmpe imod at få den samme gruppe flygtninge placeret midt i byen.

Vejret lige nu er helt symbolsk. Himlen græder. Byen græder også, råber og er i orkan over Udlændingestyrelsens og Røds Kors' forsøg på at sluse en anden gruppe kriminelle flygtninge ind og forsøge at holde det hemmeligt.

Kirsten Paugan, formand for Sandvad Beboerforening

- Når man er i krise, så er det godt at tale med nogen, der har prøvet det samme. Det her er et indgreb i vores private verden. Vi plejer at have solskin og glæde her. Det har myndighederne lige vendt op og ned på, siger Kirsten Paugan.

Feje Mattias Tesfaye

Næste tiltag bliver formentlig en bustur til Christiansborg for at få politikerne i tale, nu den hovedansvarlige ikke vil komme til Sandvad trods direkte invitation. Hvad Sandvad synes om det, fremgik af flere bannere og skilte med teksten "Mattias den Feje". Ordene gælder udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

- Jeg synes, det er fejt af ham at lade en embedsmand (Grith Poulsen, Udlændingestyrelsen, red.) stå på mål for det her, og hun gjorde det ikke ret godt. Jeg synes, vi har en god sag. Ellers stod jeg her ikke.

"Sandvad vil ha' ro, dér hvor vi skal bo,” lød råbet gennem byens gader.

Så tæt ligger børnenes skolecykelsti og busstoppested på asylcentret i Sandvad, hvor der fremover efter Udlændingestyrelsens mening skal huses flygtninge med domme for personfarlig kriminalitet. Foto: Leif Baun

Kirsten Paugan ryster på hovedet af, at den svære gruppe flygtninge skal placeres lige midt i byen. Sådan er det ikke, hvor de bor nu. Der er i de ude midt i en skov. Udlændingestyrelsen indrømmede på borgermødet fredag aften, at man ikke havde kigget på et kort for at se, hvilken sammenhæng af busstoppested, skolecykelsti, festlokaler og legeplads asylcentret ligger i.

- Det gjorde man heller ikke på Langeland. Men det vil være mit råd til dem, at det skal de nok til at begynde på. Der er i hvert fald en kæmpe udfordring med placeringen her, konstaterer hun.

Annonce

10 års godt samliv sat overstyr

Sandvad har ellers haft et fint "samliv" med asylcentret i de 10 år, det har været i landsbyen. Der er rejst mange frivillige kræfter, spillet meget fodbold, spist sammen og været godt naboskab.

Kirsten Paugan, formand for Sandvad Beboerforening, har med egne ord ikke haft tid til at passe sit liv den seneste uges tid, men hun mener, det er investeringen værd at kæmpe mod den ændrede brug af asylcentret i landsbyen nord for Jelling. Foto: Leif Baun

- Det har jeg svært ved at se fortsætte. Røde Kors har sat alt det over styr, som vi har givet, og begået et kæmpe tillidsbrud. Efter det kan jeg ikke tro på, at der kun kommer 14 af den særlige gruppe asylansøgere.

- De bliver sluset ind fem ad gangen, men der kan måske laves op til 100 pladser efterhånden, så hvor stopper det? spørger hun.

Demonstrationstoget søndag eftermiddag strakte sig mellem Engvej og Vongevej i Sandvad. Foto: Leif Baun

Borgmester Jens Ejner Christensen (V) gik med i optoget. Han er bosat på egnen og husker ikke, der i hans tid har været så mange på gaden i en sag som denne søndag eftermiddag.

- Jeg har ikke hørt nyt siden fredag, og der er ikke noget, vi kan gøre lige nu. Vi afventer, at der bliver sat dato på det samråd, som den ansvarlige minister er kaldt i, siger han.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Katrine ville være dyrlæge eller frisør. Men synet af en boreplatform fik hende sporet ind på et helt andet fag

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Gammel Fredericia-virksomhed kan juble - overskuddet mere end fordoblet

Erhverv For abonnenter

Seks bogstaver med forkert skrifttype udløser bøde på 20.000 kroner: Statskassen må mangle penge, lyder det fra virksomhedsejer

Fredericia

Procestårne og rør bliver omgivet af vilde blomster  - måske må du også plukke

Live Sport For abonnenter

Se matchen her: Holsted Tigers tager imod Esbjerg Vikings

For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Fredericia For abonnenter

Det søde er blevet surt: TV-kendt konditor slog stor dej op, men er løbet ind i problemer

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Erhverv For abonnenter

Da Peter ødelagde ryggen og blevet fyret, stod lokal virksomhed klar med åbne arme og en hjælpende hånd: Nu har de vundet særlig pris

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Erhverv

38-årige Nina Østergaard bliver topchef for Fyns største koncern

Erhverv For abonnenter

Stor kæde åbner i Fredericia: - De fleste kender os fra skruer, men vi er også gode til mange andre ting

Fredericia

Modige Mia blåstemplede ny legeplads: Få et kig ind i den nye oase midt i Kanalbyen

Annonce