Sandvad: - Vejret lige nu er helt symbolsk. Himlen græder. Byen græder også, råber og er i orkan over Udlændingestyrelsens og Røds Kors' forsøg på at sluse en anden gruppe kriminelle flygtninge ind og forsøge at holde det hemmeligt.
Sådan siger Kirsten Paugan i øsende regnvejr søndag eftermiddag, mens Sandvad Beboerforening og Hovedkær Lokalråds demonstration går gennem landsbyen med det stormomsuste asylcenter. Der var ingen høtyve, men fakler, en traktor, en havetraktor og to lastvogne i optoget - samt 175 mennesker.
Vi gik fra Sandvad Autoværksted i sydenden af byen, hen ad Engvej og forbi Sandvad Sognegård til Asylcenter Sandvad, ledsaget af bil- og kompressorhorn.
Det var vådt, tungt og mørkt, og undervejs var moralen let vaklende. Mens vi gik gennem byens villakvarter, sagde en kvinde:
- Jeg kunne godt lige trænge til en kop varm kakao og en hjemmebagt bolle.
En anden sagde:
- Mine sokker er også helt gennemblødte.
De to arrangerende foreninger tog tidligt kontakt til en gruppe på Langeland, der har kæmpe imod at få den samme gruppe flygtninge placeret midt i byen.
Kirsten Paugan, formand for Sandvad BeboerforeningVejret lige nu er helt symbolsk. Himlen græder. Byen græder også, råber og er i orkan over Udlændingestyrelsens og Røds Kors' forsøg på at sluse en anden gruppe kriminelle flygtninge ind og forsøge at holde det hemmeligt.
- Når man er i krise, så er det godt at tale med nogen, der har prøvet det samme. Det her er et indgreb i vores private verden. Vi plejer at have solskin og glæde her. Det har myndighederne lige vendt op og ned på, siger Kirsten Paugan.
Feje Mattias Tesfaye
Næste tiltag bliver formentlig en bustur til Christiansborg for at få politikerne i tale, nu den hovedansvarlige ikke vil komme til Sandvad trods direkte invitation. Hvad Sandvad synes om det, fremgik af flere bannere og skilte med teksten "Mattias den Feje". Ordene gælder udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).
- Jeg synes, det er fejt af ham at lade en embedsmand (Grith Poulsen, Udlændingestyrelsen, red.) stå på mål for det her, og hun gjorde det ikke ret godt. Jeg synes, vi har en god sag. Ellers stod jeg her ikke.
"Sandvad vil ha' ro, dér hvor vi skal bo,” lød råbet gennem byens gader.
Kirsten Paugan ryster på hovedet af, at den svære gruppe flygtninge skal placeres lige midt i byen. Sådan er det ikke, hvor de bor nu. Der er i de ude midt i en skov. Udlændingestyrelsen indrømmede på borgermødet fredag aften, at man ikke havde kigget på et kort for at se, hvilken sammenhæng af busstoppested, skolecykelsti, festlokaler og legeplads asylcentret ligger i.
- Det gjorde man heller ikke på Langeland. Men det vil være mit råd til dem, at det skal de nok til at begynde på. Der er i hvert fald en kæmpe udfordring med placeringen her, konstaterer hun.
10 års godt samliv sat overstyr
Sandvad har ellers haft et fint "samliv" med asylcentret i de 10 år, det har været i landsbyen. Der er rejst mange frivillige kræfter, spillet meget fodbold, spist sammen og været godt naboskab.
- Det har jeg svært ved at se fortsætte. Røde Kors har sat alt det over styr, som vi har givet, og begået et kæmpe tillidsbrud. Efter det kan jeg ikke tro på, at der kun kommer 14 af den særlige gruppe asylansøgere.
- De bliver sluset ind fem ad gangen, men der kan måske laves op til 100 pladser efterhånden, så hvor stopper det? spørger hun.
Borgmester Jens Ejner Christensen (V) gik med i optoget. Han er bosat på egnen og husker ikke, der i hans tid har været så mange på gaden i en sag som denne søndag eftermiddag.
- Jeg har ikke hørt nyt siden fredag, og der er ikke noget, vi kan gøre lige nu. Vi afventer, at der bliver sat dato på det samråd, som den ansvarlige minister er kaldt i, siger han.