Annonce
Indland

Byerne suger de højtuddannede til sig

Mens der bliver flere og flere danskere med lange, videregående uddannelser, bliver andelen af højtuddannede i landdistrikterne mindre og mindre. Det dokumenterer en analyse fra tænketanken Kraka.

1. Vi bliver højere og højere uddannet

Tænketanken Kraka har sammen med Deloitte analyseret ændringerne i befolkningssammensætningen i Danmark i årene 2001 til 2016, som en del af undersøgelsen "Small Great Nation". I den periode har der været en vækst i danskere med en lang, videregående uddannelse på 76 procent. Samtidig er der blevet 25 procent flere med mellemlange, videregående uddannelser, 30 procent færre ufaglærte og syv procent færre faglærte.

2. Og jo højere uddannede vi bliver, jo hellere vil vi bo i byen

Men det er især i København og kommunerne rundt om København, områderne omkring Aarhus og Aalborg og Odense på Fyn, der suger væksten af højtuddannede til sig - det gælder både dem alle typer videregående uddannelser - lange, mellemlange og korte.

3. Arbejdspladserne søger osse mod byerne

Ifølge Kraka er udviklingen drevet af teknologi og agglomeration - det sidste bliver forklaret om lidt. Det drejer sig om, at de brancher, hvor der bliver færre job er i landbruget og i industrien. Landbrugets andel af beskæftigelsen er ned på omkring to procent, men der fra årtusindeskiftet er forsvundet 100.000 job i industrien. Job forsvinder uden for byerne, og de nye typer job mere naturligt opstår i byerne, skriver Kraka. Den såkaldte agglomerationseffekt kommer af, at vi ifølge Kraka bliver mere produktive, jo højere befolkningstætheden er, at de betyder en selvforstærkende effekt af mere effektivt arbejdsmarked, højere niveau af vidensdeling og bedre netværkseffekter.

4. Det kan være både godt og skidt for sammenhængskraften

Ifølge Kraka, der står bag befolkningsanalysen, kan tendensen med byerne, der suger de højtuddannede til sig, både være med til at øge og formindske sammenhængskraften i Danmark. Ifølge Kraka afhænger det af, om man mener, at det vigtigste for sammenhængskraften er, at personer i samme områder ligner hinanden, eller om det er vigtigst, at så mange områder i Danmark har så mangfoldig og blandet en befolkningssammensætning, at de ligner resten af Danmark

5. Unge på landet flytter, unge i København bliver

5. Unge på landet flytter, unge i København bliver

Ifølge Kraka er der mindre end 25 procents chance for, at en 30-årig med en lang, videregående uddannelse stadig er, hvor han er vokset op, hvis han er vokset op uden for København, Aarhus, Odense, Aalborg og disse byers omegne. Til gengæld er der 96 procents sikkerhed for at en 30-årig københavner med en lang videregående uddannelse bliver i sit lokalområde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Kvælstof endte i Erritsø Bæk efter brand: Omfanget er endnu ukendt

Fredericia For abonnenter

Mystik om søndagens brand i båd - område er lukket af

Annonce