Annonce
Børkop

Byfester borte med blæsten: Hos Gårslev Byfestudvalg lever håbet

Regeringen har meldte mandag aften 6. april ud, at festivaler, markeder og byfester aflyses frem til og med august 2020. Arkivfoto: Mette Mørk
De lokale byfester har forståelse for regeringens beslutning om at aflyse markeder og andre store forsamlinger til og med august, men for byfestudvalget i Smidstrup var nyheden alligevel en mavepuster. Gårslev Byfest vil ikke aflyse før til sidst i april.

Smidstrup/Gårslev: Når det er sommer, skal de små byer fejres med manér i form af en byfest.

Det er der, hvor festtelte og afsvitsede græsplæner gynger til livemusik, og duggen løber ned langs plastikkrus, mens det klikker i skydeteltene.

Men byfester bliver efter alt at dømme aflyst i sommeren 2020, da regeringen i går meldte ud, at festivaler, markeder og store forsamlinger ikke må afholdes frem til og med august.

Men hos byfestudvalget bag Gårslev Byfest, som løber af stablen i uge 33, er alt endnu ikke smidt på gulvet.

- Vi holdt for nyligt onlinemøde i byfestudvalget, hvor vi forudså, at en dødsdom til byfesterne kunne komme. Men vi slår koldt vand i blodet, da der endnu ikke er udmeldt nogen målestok for, hvor mange, der må samles til august. Vores største arrangement, som er banko, kan samle 200-300 mennesker, så vi er jo ikke en stor byfest, siger Signe Bendorff Hansen fra byfestudvalget.

Annonce

Vi kommer stærkt igen næste år, hvis vi må aflyse til august i år.

Signe Bendorff Hansen.

Smidstrup aflyser

En af de større byfester har hjemme i Smidstrup og finder sted i uge 31.

Her har byfestudvalget set sig slået på knæ af regeringens beslutning, men med fuld forståelse for, at man undgår store forsamlinger.

- Det er da vildt ærgerligt, at vi må aflyse. Alle vores kontrakter med kunsterne var faldet på plads, og det bliver et arbejde at få det hele afmeldt. Jeg forstår sagtens regeringens beslutning, men det kom alligevel som et chok for mig, at kulturelle arrangementer aflyses fra nu og fem måneder frem, siger Jakob Sørensen, der sidder i ledelsen i Smidstrups Byfestudvalg.

Foreninger mister

Det er især lokalforeningerne, som bliver de store tabere, da de går glip af en pose penge, de ellers er vant til at modtage.

- Vores overskud plejer at ligge på over 100.000 kroner, som går til lokalforeningerne. Nogle lever på byfestens eksistensgrundlag, mens andre, eksempelvis Hasle Rideskole, fik 18.000 kroner sidste år. Det er trist, at de ikke får de penge i år, men vi vil se, om vi kan sætte en byfest på benene til efteråret, fortæller Jakob Sørensen.

Hos byfestudvalget i Gårslev er man fortrøstningsfuld for sommeren 2021.

- Vi kommer stærkt igen næste år, hvis vi må aflyse til august i år, siger Signe Bendorff Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

Mystik om søndagens brand i båd - område er lukket af

Annonce