Annonce
Vejle

Byggesagerne trækker ud: Men kommunen har alligevel fyret medarbejdere

Boligbyggere og erhvervslivet må vente længere på at få de nødvendige tilladelser. Behandlingstiden for byggesager i Vejle Kommune steg med 25 procent sidste år, og nu er der netop skåret fire ud af 16 stillinger væk i afdelingen. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
I 2019 varede det 30 arbejdsdage at få behandlet en byggesag - en uge længere end i 2018. Alligevel er der skåret i afdelingen
Annonce

Vejle: Utålmodige husbyggere og erhvervsfolk må leve med stigende ventetid på at få behandlet deres ansøgninger om byggetilladelser i Vejle Kommune.

I 2019 tog det i gennemsnit en uge længere end året før at få behandlet en byggesag i kommunen, viser tal fra Dansk Byggeri:

Mens gennemsnittet i 2018 var 24 dage, tog det sidste år i gennemsnit 30 dage at få behandlet en ansøgning om byggetilladelse.

Alligevel har kommunen netop gennemført en sparerunde, hvor fire stillinger i byggesagsafdelingen er nedlagt. To medarbejdere er opsagt, en deltidsstilling er nedlagt, og en ledig stilling bliver ikke genbesat. Politikerne vil ikke sende ekstra penge til afdelingen.

Økonomiudvalget blev orienteret mandag, og her er man ikke indstillet på at gribe ind. Teknisk udvalg traf beslutningen på det seneste møde, og 21. februar blev sparerunden eksekveret i afdelingen.

Nedskæringen sker, selvom tillidsrepræsentanterne for de ansatte i teknik- og miljøforvaltningen har advaret om, at det vil blive svært at overholde de nuværende sagsbehandlingstider, der som nævnt i forvejen stiger.

Vejle er hurtigere end naboerne

  • Vejle Kommunes sagsbehandlingstider er steget med en fjerdedel fra 24 til 30 dage, når man sammenligner 2018 og 2019, oplyser Dansk Byggeri.
  • Alligevel ligger kommunen pænt i forhold til naboerne. I Kolding, Billund og Fredericia bruger byggessagsbehandlerne i gennemsnit 36 dage på en sag, mens deres kolleger i Horsens bruger 33 dage.
  • Til gengæld er der mere fart på i Esbjerg. Her er man nede på 23 dage, og i Haderslev varer det i snit kun 14 dage at få ordnet papirarbejdet ifølge Dansk Byggeri. Og 14 dage er præcis, hvad sagsbehandlingstiden bør være, mener interesseorganisationen for byggebranchen.
  • Kommunerne kan opkræve byggesags-gebyr for en række ydelser, men i 2017 blev taksten reduceret fra 912 til 750 kroner i timen i Vejle. Det var i den forbindelse, at afdelingen fik ekstra ressourcer, men de økonomiske forudsætninger holdt ikke vand. Hvert år mangler 1,2 millioner kroner på afdelingens indtægts-budget.
Annonce

Haderslev viser, at man kan

Dansk Byggeri holder øje med sagsbehandlingstiden. Ifølge formanden for Dansk Byggeri i Sydjylland, Michael Mathiesen, er den nuværende måned allerede for længe at vente. I en pressemeddelelse udtaler han:

- Jeg håber, at alle sydjyske kommuner vil arbejde for at nå i mål med en gennemsnitlig ventetid på 14 dage. Det er muligt, har Haderslev Kommune vist.

Men i Vejle går man altså den modsatte vej.

Og på spørgsmålet om, hvorfor økonomiudvalget fastholder ikke at sende ekstra ressourcer til området, lyder svaret fra borgmester Jens Ejner Christensen (V) og viceborgmester Dan Arnløv (K): At kommunen fortsat ligger pænt i forhold til sagsbehandlingstiden, og at det er et spørgsmål om at fordele ressourcerne internt i teknik- og miljøforvaltningens administration:

- Vi forventer, at man stadig overholder et fornuftigt serviceniveau, som Dan Arnløv udtrykker det.

Annonce

Frustrerede medarbejdere

Spørger man Bo Uttrup, der er næstformand i samarbejdsudvalget under Teknik & Miljø, er han ikke optimistisk:

- Jeg ved, at medarbejderne er meget frustrerede og i tvivl om, hvordan de skal få det til at hænge sammen, siger Bo Uttrup.

Dermed gentager han den frygt, han og næstformandskollegaen Lars Kastberg gav udtryk for i et brev til politikerne i slutningen af januar.

Her pegede de samtidig på, at byggesagsafdelingen ikke er alene om at være under pres. Som Bo Uttrup udtrykker det, er der skåret ind til benet alle steder, og der er en række myndighedsopgaver, som skal udføres.

Annonce

En aftale fra 2017

Politikerne forklarer nedskæringen med en aftale fra 2017. Her fik afdelingen tilført ekstra økonomiske ressourcer, men økonomien skulle tages op til vurdering på et senere tidspunkt.

Det er nu sket, og evalueringen har vist, at man har overvurderet de indtægter, afdelingen får ind i form af brugerbetaling Der mangler 1,2 millioner kroner om året - og det er de penge, som politikerne ikke er klar til at finde via en ekstrabevilling.

- Men vi vil følge området, og der kommer jo en budgetforhandling til om et halvt år. Her er der jo mulighed for at prioritere området, siger borgmester Jens Ejner Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce