Annonce
Fredericia

Byplanlæggere flyttede kontoret ud i byen: Hvad synes du som borger om midtbyens fremtid?

Arkitekturens Dag mandag. I Fredericia flyttede kommunens arkitekter ind i Tøjhuset og inviterede alle interesserede til dialog om en ny lokalplan, der er på vej for midtbyen. Folk havde blandt andet en mening om skiltning. Er det ok med plader… Foto: Morten Kiilerich
Arkitekturens Dag i Fredericia mandag. Arkitekter fra rådhuset tog imod kommentarer til ny lokalplan for centrum. Den skal gøre det meget nemmere at få ja eller nej til blå huse og plastikvinduer.

Fredericia: Normalt sidder kommunens arkitekter og byplanlæggere på deres kontorer og forsøger at dele sol og vind lige, når tilladelser til eksempelvis nye facader og skiltning udstedes. Hvad må man efter loven? Hvad giver lokalplanerne mulighed for? Hvad er praksis i øvrigt?

Men mandag var det Arkitekturens Dag. Derfor rykkede de ned i Tøjhuset og inviterede alle interesserede med. For en ny lokalplan for midtbyen er på vej. Den skal afløse den nuværende 20 år gamle, som er ret ukonkret. Det fortalte planlægger, Louise Thaysen Raun, da Fredericia Dagblad kiggede ind mellem plancher og kort.

Annonce
…eller skal bogstaver monteres enkeltvis, når noget eksisterende fremover ændres? Foto: Morten Kiilerich

Spørge om meget i dag

Den kommende lokalplan gælder netop facader og skilte inden for volden – og kun ved ombygninger og nybyggeri. Dog ikke i den nye kanalby på havnen, hvor ønsket om ny arkitektur i forhold til den gode gamle i Fredericia har forrang. Der er også mere detaljerede lokalplaner i spil i dele af midtbyen, men generelt skal man spørge på rådhuset om lov til det meste, fordi lokalplanen for Fredericias hjerte som sagt ikke er så detaljeret.

Det bliver den kommende, og en håndfuld borgere lagde vejen forbi Tøjhuset for at give et besyv med.

Ny plan næste år

For eksempel omkring al for voldsom skiltning på facader. Men også et følsomt emne som regler for plastvinduer skærer den kommende plan endnu mere ud i pap. De må ikke anvendes, når nogen vil lave noget om.

Der er desuden begrænsning er på facaders farver. Men som det er nu, giver det problemer, at lokalplanen ikke er så håndgribelig. Blandt andet at husejere kan pålægges at skifte plastvinduer ud med trævinduer. Det er noget bøvl, medgiver Louise Thaysen Raun og håber, at en opdateret lokalplan ordner den slags inden et påbud.

Den nye lokalplan ventes vedtaget politisk næste år. Arbejdet er stadig i en afklarende proces.

Arkitekturens Dag bød også på oplæg med rådgivning om håndtering af historiske og bevaringsværdige huse og på arkitektoniske byvandringer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Kæmpestort million-underskud får konsekvenser: Fredericia Teater siger farvel til mange medarbejdere

Læserbrev

SF mangler stadig svar i sagen om konsulent-besparelser

Læserbrev: Fredericia Dagblad lagde 23. januar igen spalteplads til nok et indlæg omhandlende Fredericia Kommunes brug af privat konsulentfirma til besparelser på socialt udsatte og handicappede borgeres botilbud. Denne gang var det koncernchef Yelva Bjørnholdt Jensen, som på vegne af Fredericia Kommune var ude med et indlæg. Det havde dog været klædeligt, hvis det stedet havde været en formand for et af de ansvarlige udvalg som udtalte sig. I Kolding har byrådet truffet den beslutning, at man selv påtager sig ansvaret for de besparelser, som man finder nødvendige. Det har den fordel, at der alt andet lige skal findes færre penge, når der ikke skal kastes flere 100.000 kroner. efter et privat konsulentfirma som Anne Brorson Consulting. Vi må formode, at koncernchefen har afstemt sit indlæg med de politisk ansvarlige? Indlægget besvarer dog stadig ikke de spørgsmål, SF tidligere har rejst, så nu spørger vi lige igen! Mener man seriøst, at man kan spare 3,7 millioner kroner på botilbud, uden borgerne kan mærke det? Tror man på, at borgerens indsats er uændret? 3,7 millioner svarer til årslønnen for minimum 10 pædagoger eller 10 SOSU-assistenter fordelt på 13 borgere! Der mangler ligeledes stadig svar på, om de berørte borgere er orienteret om, at deres private oplysninger er blevet delt, med en privat virksomhed? Det er selvfølgeligt helt legalt og inden for lovgivningens rammer og intention at følge op på om borgeren stadig får det relevante tilbud, men det er bestemt ikke nogen ny opfindelse at holde status- og opfølgningsmøder. I de tilfælde, hvor borgere har fået det bedre, er det naturligt med en ny vurdering, som i SF's optik bør ske i et samarbejde mellem den kommunale sagsbehandler og borgeren. F.eks ved brug af det man blandt fagfolk kalder en VUM (Voksen udredningsmetode), en metode socialrådgivere og socialformidlere er uddannet til at bruge. I SF mener vi, at kommunens brug af spare-konsulenter kan begrænse borgerens retskrav på at blive partshørt, når støtten forhandles ned. Når dette uvæsen har fået lov til at brede sig, er det jo ikke, fordi der er dårlige sagsbehandlere på de sociale voksenområder. Forklaringen er snarere den underfinansiering, der er og har været over en årrække på handicap- og udsatteområdet. Det er tydeligvis ikke her, 'det historiske velfærdsløft' er faldet. I betragtning af den solide økonomi, vi efter sigende har Fredericia, bør det være muligt på ordentlig vis at finde den nødvendige finansiering til handicappede og socialt udsatte borgeres tilbud, uden der skal gå kræmmermarked i aftalerne. Vi ser stadig i forventning frem til at få svar på vores spørgsmål meget gerne fra medlemmerne fra de fra de to udvalg, som sagerne hører under. Når byrådet i Kolding kan forholde sig til problematikkerne, kan det jo ikke passe at det skal være så svært at få de ansvarlige politikkere til svare.

Trekantområdet

Borgerforening i Viuf gør klar til kamp mod store solcelleparker

Annonce