Annonce
Fredericia

Byplanlæggere flyttede kontoret ud i byen: Hvad synes du som borger om midtbyens fremtid?

Arkitekturens Dag mandag. I Fredericia flyttede kommunens arkitekter ind i Tøjhuset og inviterede alle interesserede til dialog om en ny lokalplan, der er på vej for midtbyen. Folk havde blandt andet en mening om skiltning. Er det ok med plader… Foto: Morten Kiilerich
Arkitekturens Dag i Fredericia mandag. Arkitekter fra rådhuset tog imod kommentarer til ny lokalplan for centrum. Den skal gøre det meget nemmere at få ja eller nej til blå huse og plastikvinduer.
Annonce

Fredericia: Normalt sidder kommunens arkitekter og byplanlæggere på deres kontorer og forsøger at dele sol og vind lige, når tilladelser til eksempelvis nye facader og skiltning udstedes. Hvad må man efter loven? Hvad giver lokalplanerne mulighed for? Hvad er praksis i øvrigt?

Men mandag var det Arkitekturens Dag. Derfor rykkede de ned i Tøjhuset og inviterede alle interesserede med. For en ny lokalplan for midtbyen er på vej. Den skal afløse den nuværende 20 år gamle, som er ret ukonkret. Det fortalte planlægger, Louise Thaysen Raun, da Fredericia Dagblad kiggede ind mellem plancher og kort.

…eller skal bogstaver monteres enkeltvis, når noget eksisterende fremover ændres? Foto: Morten Kiilerich
Annonce

Spørge om meget i dag

Den kommende lokalplan gælder netop facader og skilte inden for volden – og kun ved ombygninger og nybyggeri. Dog ikke i den nye kanalby på havnen, hvor ønsket om ny arkitektur i forhold til den gode gamle i Fredericia har forrang. Der er også mere detaljerede lokalplaner i spil i dele af midtbyen, men generelt skal man spørge på rådhuset om lov til det meste, fordi lokalplanen for Fredericias hjerte som sagt ikke er så detaljeret.

Det bliver den kommende, og en håndfuld borgere lagde vejen forbi Tøjhuset for at give et besyv med.

Annonce

Ny plan næste år

For eksempel omkring al for voldsom skiltning på facader. Men også et følsomt emne som regler for plastvinduer skærer den kommende plan endnu mere ud i pap. De må ikke anvendes, når nogen vil lave noget om.

Der er desuden begrænsning er på facaders farver. Men som det er nu, giver det problemer, at lokalplanen ikke er så håndgribelig. Blandt andet at husejere kan pålægges at skifte plastvinduer ud med trævinduer. Det er noget bøvl, medgiver Louise Thaysen Raun og håber, at en opdateret lokalplan ordner den slags inden et påbud.

Den nye lokalplan ventes vedtaget politisk næste år. Arbejdet er stadig i en afklarende proces.

Arkitekturens Dag bød også på oplæg med rådgivning om håndtering af historiske og bevaringsværdige huse og på arkitektoniske byvandringer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce