Annonce
Fredericia

Byplanlæggere flyttede kontoret ud i byen: Hvad synes du som borger om midtbyens fremtid?

Arkitekturens Dag mandag. I Fredericia flyttede kommunens arkitekter ind i Tøjhuset og inviterede alle interesserede til dialog om en ny lokalplan, der er på vej for midtbyen. Folk havde blandt andet en mening om skiltning. Er det ok med plader… Foto: Morten Kiilerich
Arkitekturens Dag i Fredericia mandag. Arkitekter fra rådhuset tog imod kommentarer til ny lokalplan for centrum. Den skal gøre det meget nemmere at få ja eller nej til blå huse og plastikvinduer.

Fredericia: Normalt sidder kommunens arkitekter og byplanlæggere på deres kontorer og forsøger at dele sol og vind lige, når tilladelser til eksempelvis nye facader og skiltning udstedes. Hvad må man efter loven? Hvad giver lokalplanerne mulighed for? Hvad er praksis i øvrigt?

Men mandag var det Arkitekturens Dag. Derfor rykkede de ned i Tøjhuset og inviterede alle interesserede med. For en ny lokalplan for midtbyen er på vej. Den skal afløse den nuværende 20 år gamle, som er ret ukonkret. Det fortalte planlægger, Louise Thaysen Raun, da Fredericia Dagblad kiggede ind mellem plancher og kort.

Annonce
…eller skal bogstaver monteres enkeltvis, når noget eksisterende fremover ændres? Foto: Morten Kiilerich

Spørge om meget i dag

Den kommende lokalplan gælder netop facader og skilte inden for volden – og kun ved ombygninger og nybyggeri. Dog ikke i den nye kanalby på havnen, hvor ønsket om ny arkitektur i forhold til den gode gamle i Fredericia har forrang. Der er også mere detaljerede lokalplaner i spil i dele af midtbyen, men generelt skal man spørge på rådhuset om lov til det meste, fordi lokalplanen for Fredericias hjerte som sagt ikke er så detaljeret.

Det bliver den kommende, og en håndfuld borgere lagde vejen forbi Tøjhuset for at give et besyv med.

Ny plan næste år

For eksempel omkring al for voldsom skiltning på facader. Men også et følsomt emne som regler for plastvinduer skærer den kommende plan endnu mere ud i pap. De må ikke anvendes, når nogen vil lave noget om.

Der er desuden begrænsning er på facaders farver. Men som det er nu, giver det problemer, at lokalplanen ikke er så håndgribelig. Blandt andet at husejere kan pålægges at skifte plastvinduer ud med trævinduer. Det er noget bøvl, medgiver Louise Thaysen Raun og håber, at en opdateret lokalplan ordner den slags inden et påbud.

Den nye lokalplan ventes vedtaget politisk næste år. Arbejdet er stadig i en afklarende proces.

Arkitekturens Dag bød også på oplæg med rådgivning om håndtering af historiske og bevaringsværdige huse og på arkitektoniske byvandringer.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Højskoleforstander om FGU: Ny uddannelse er i udu - de unge svigtes

Læserbrev: Formand for FGU (den forberedende grunduddannelse) Hanne Pontoppidan beskriver i FGU Nyt fra august i år, hvordan rammerne for at kunne levere en god undervisning for de nye FGU-elever overhovedet ikke er i orden. FGU er den nye forberedende grunduddannelse for unge, der ikke kan komme ind på en ungdomsuddannelse. Hanne Pontoppidan beskriver, hvordan alle de nye FGU-institutioner lider under alvorlige it-problemer, som bevirker, at man ikke kan registrere eleverne eller få adgang til relevante undervisningsmaterialer. Hun beskriver, hvordan der på flere af de nye FGU-institutioner er kommet flere elever end forventet, og flere end der er plads til. Og hun gør ærligt opmærksom på, hvordan mange af de nye FGU-lærere endnu ikke aner, hvad de skal undervise i. FGU er en splinterny uddannelse fra august i år, og begyndervanskeligheder må selvfølgelig forventes. Men den aktuelle situation går ud over de unge, der i forvejen er ramt. De unge søger netop uddannelsen, fordi de har haft de svære liv og er påvirkede af uheldige oplevelser i folkeskolen. De brug for ro og ordnede forhold, så de kan vinde læringslysten tilbage. I stedet får de nu fuldstændig kaotiske forhold, ja, nogle elever bliver simpelthen sendt hjem, fordi der ikke er plads eller undervisning til dem, andre får undervisning af lærere, der er usikre på, hvad de skal. Jeg gør opmærksom på, at højskolerne, og jeg skriver fra Brande Højskole, har årelang erfaring på det her felt. Vi har faste og trygge rammer, der matcher de unge med de svære liv, og vi kan give dem den undervisning, de behøver. Vi kan sammen med FGU løfte de unge ind på en ungdomsuddannelse. Kære FGU, brug os, mens I får styr på det derhjemme. Vi er indskrevet i FGU-loven som et tilbud, lovgiverne har ønsket at FGU benytter sig af. Send de unge, der er hårdest ramt, til os, og giv dem den ro, de fortjener, mens tingene falder på plads på hjemmefronten, og kursen sættes for et nyt FGU. Højskolerne hjælper gerne til - både nu og i det videre arbejde med at gøre FGU'en til det gode alternativ, de unge fortjener.

Sydjylland For abonnenter

26,5 milliarder fordelt til sundhed, forurening og trafik: Sådan påvirker regionens budget dig

Annonce