Annonce
Fredericia

Byråd ønsker redegørelse om regninger før havnedirektørens exit

Fredericia Byråd har bedt om en undersøgelse af nogle forhold i havneselskabet ADP, som kommunen er hovedaktionær i. Foto: Søren Gylling
Fredericia Byråd har bedt ADP om en redegørelse for, hvad der i 2019 førte til Nils Skebys exit som havnedirektør. Byrådet har været indkaldt, og advokatfirmaet Horten skal nu udarbejde en undersøgelse. Byrådet har blandt andet stillet spørgsmål til repræsentationsudgifter.

Opdateret med flere kommentarer.

Fredericia: Er der foregået noget kritisabelt i havneselskabet ADP, som Fredericia Kommune er hovedaktionær i? Det har byrådet bedt om en redegørelse for, bekræfter borgmester Steen Wrist (S).

- Jeg kan bekræfte, at Fredericia Kommune er blevet forelagt materiale om nogle forhold i ADP. Da jeg blev orienteret af kommunaldirektøren og efterfølgende mødtes med gruppeformændene, var der bred enighed om at vi skulle handle og indkalde det samlede byråd om sagen. På den baggrund har Fredericia Kommune i sidste uge bedt ADP om en redegørelse. Som jeg tidligere har sagt, er vi nødt til at få det undersøgt, når vi præsenteres for noget, der kan rejse tvivl om hvorvidt tingene er gået rigtigt til. Det er vi i en god dialog med ADP om, udtaler han.

Annonce

Byrådet har allieret sig med advokatfirmaet Horten, som skal udarbejde en redegørelse på baggrund af oplysninger fra havneselskabet ADP A/S.

Ifølge Fredericia Dagblads oplysninger ønsker byrådet blandt andet informationer om repræsentationsudgifter i den tidligere havnedirektør Nils Skebys tid. Han var ansat fra 1. august 2015 til januar 2019.

Dagbladet har været i kontakt med Nils Skeby, som ikke har nogen kommentarer.

Ikke omfattet af offentlighed

Fredericia Dagblad har i sommer søgt om aktindsigt i rejseudgifter, regninger til repræsentation med mere i havneselskabet, men det blev afvist.

- ADP A/S er ikke omfattet af offentlighedslovens regler om aktindsigt, hvorfor vi ikke imødekommer dit ønske, skrev Rune Rasmussen 1. juli i en mail til Fredericia Dagblad som afslag på aktindsigten.

Niels Skeby stoppede pludseligt som ADP-direktør i 2019. Foto: Søren Gylling
Annonce

Bjerregaard var næstformand

Tidligere borgmester Jacob Bjerregaard (S) var næstformand i ADP's bestyrelse, en post som nuværende borgmester Steen Wrist har overtaget. I bestyrelsen sidder også Venstres byrådsmedlem Christian Jørgensen, som ikke har ønsket at kommentere sagen over for Fredericia Dagblad.

Christian Jørgensen deltog i kraft af sin bestyrelsespost i ADP ikke, da byrådet i sidste uge drøftede sagen. Heller ikke Jacob Bjerregaards søster Susanne Bjerregaard Mørck var ifølge dagbladets oplysninger til stede, da sagen blev drøftet bag hermetisk lukkede døre.

Nils Skeby stoppede brat

Med udgangen af januar 2019 stoppede Nils Skeby pludselig som direktør i ADP.

1. februar indviede ADP indviede det ambitiøse havnebyggeri Port House, som Nils Skeby havde stået bag. Samme dag havde ADP udsendt på dagen en pressemeddelelse om, at man havde indgået en aftale om, at samarbejdet skulle stoppe. Det skete efter gensidig aftale og parterne var pålagt tavshed. Det lykkedes således heller ikke Fredericia Dagblad at få nærmere oplysninger om, hvorfor samarbejdet standsede så brat.

Mens den røde snor blev klippet af Nils Skebys midlertidige afløser på posten, så fik han ifølge Fredericia Dagblads oplystninger besked på at aflevere sin computer, sine bilnøgler, etc.

Fredericia Dagblad har mandag forsøgt at fange ADP A/S's bestyrelsesformand Erik Østergaard og ADP's nuværende direktør Rune Rasmussen. Men det har ikke været muligt.

Karsten Byrgesen, Nye Borgerlige, siger følgende til dagbladet.

- Vi havde et lukket møde forleden aften, der handlede om ADP. Det er det, jeg kan sige nu, siger byrådsmedlemmet.

Annonce

Andre ADP-sager

Det er ikke første gang, der er debat om ADP, hvor Fredericia Kommune er hovedaktionær.

Under borgmestersagen var der kritik af, at den tidligere borgmester Jacob Bjerregaards hustru, Lotte Cederskjold, blev ansat som ADP's chefjurist. Hun har siden forladt jobbet.

I Fredericia Byråd har Enhedslisten foreslået, at ADP ikke længere skulle være undtaget fra offentlighedsloven, så det blev muligt for journalister og andre at søge indsigt i forhold om selskabet. Men det afviste et stort flertal af byrådets partier: S, V, DF og Nye Borgerlige.

Også flere partier uden for byrådet, blandt andet De Konservative, har slået til lyd for, at havneselskabet skulle være mere åbent i kølvandet på borgmestersagen.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Hjemme i Pjedsted overgik debutant alle andre - også borgmesteren: Ny Venstre-profil er født ind i politik

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Åbner til marts: Nyt supermarked skal ansætte over 50 nye medarbejdere

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Alarm 112

Igen ballade ved natklub: Kvinde rev politibetjent i håret, og det får konsekvenser

Erhverv For abonnenter

Iværksætter håber på gennembrud i energieventyr efter 15 år: - En deadline er for mig det samme som at give op

Omikron-variant nærmer sig 200 tilfælde i Danmark

Fredericia For abonnenter

Da alt så sort ud, blev fællesskabet et vendepunkt for gigtramte Anne: - Hvis man har et trist liv, skal man blive frivillig. Det giver så meget

Fredericia

Jeanette kan ikke få nok af december: - Jeg render gerne rundt med nissehue og synger julesange på jobbet

Fredericia

Se billederne: Velklædte elever genoptog tradition med skolebal og særlig dans

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Fredericia

Gys på volden giver gysser til lokal velgørenhed

Annonce