Annonce
Fredericia

Byrådet hidsede sig op over slam - skarp protest sendt til kollegerne i Kolding

Inger Nielsen (DF) midt i billedet havde sat den skarpe protest mod slam på dagsordenen. Hun fik hele byrådets opbakning og bl.a. Enhedslistens Cecilie Roed Schultz (med ryggen til) var yderst tilfreds med, at partierne fra hele spektret talte for miljøet. Byrådsmøde i Idrætscenteret i Fredericia. Foto: Søren Gylling
Det skal være slut med at sende slam ud til klappladsen på Trelde Næs - 360.000 kubikmeter vil Kolding Kommune dumpe på pladsen for at bygge bæredygtigt ved vandet i Kolding. Men det kan de glemme, hvis det står til byrådet i Fredericia.

Lillebælt: Samtidig med at Energinet dumpede de første ladninger slam på bunden af Lillebælt, sendte Fredericia Byråd en yderst skarp og vred protest fra Fredericia Byråd til kollegerne i Kolding. De skal stoppe deres plan om at smide 360000 kubikmeter materiale fra Kolding Fjord ved Trelde Næs.

Samtlige partier støttede DF's forslag om at sende den skarpe protest til Kolding.

- Vi skal som kommune sige stop, sagde Inger Nielsen, som fik stor og markant opbakning.

Der er høringsfrist over Marin City-projektet den 29. juni.

Cecilie Roed Schultz (EL.) var begejstret over, at hele spektret af partier for en gang skyld ikke stod alene med protesten i en miljøsag.

-Det kunne lige så godt være Enhedslisten, der sagde det og stillede forslag. Pludselig er vi alle sammen enige på tværs. Vi er blevet orienteret om lignende sager. Der bliver jævnligt klappet, og nogle gange bliver vi orienteret og andre gange ikke. Her vælger man den billigste løsning, men det er den dyreste for miljøet. Så lad os sende så skarp kritik, som vi overhovedet kan, sagde hun.

Annonce

Alle var vrede

Alle partier løftede stemmen i sagen og udstrålede oprigtig vrede over Koldings plan.

- Det her gør en utrolig vred. Vi kan kun støtte DF's forslag og prøver at påvirke vores bagland. Når man læser i dagspressen, så er der også en vis vrede at spore hos vores naboer, sagde Lars Ejby Pedersen (S).

Hans partikollega John Nyborg takkede DF for forslaget og konstaterede, at det bør være rimeligt at kræve, at man finder en anden løsning på slammet, selv om det er dyrere.

Christian Jørgensen (V) konstaterede, at Kolding Kommune bør tanke alternativt og forhindre dumpningen.

- Jeg har sagt det før, og siger det igen. Hvordan Kolding Kommune kan bygge bæredygtigt på fundament af en forurening af Lillebælt, det er grotesk. Jeg har hørt, at selv USA er holdt op med at klappe, så bør det også være på tide i Danmark. Vi bør også angribe Miljøstyrelsen. De er mere lukkede end det øverste Sovjet. De er fredet og kan end ikke give et klart svar på, om vi er klageberettigede. Der er noget, der er helt galt, og der må vi have fat i vores landspolitikere, sagde han.

Annonce

På vegne af tusindvis

Løsgænger Karsten Byrgesen var sikker på, at han talte på tusindvis af fredericianeres vegne, når han sagde fra over for Koldings planer og også Energinets.

Karsten Byrgesen mente, at han talte på tusindvis af fredericianeres vegne, når han protesterer skarpt mod dumpning af materiale fra både Baltic Pipe og Marina City, Foto: Søren Gylling

- Det er ti år siden, man opfandt cirkulær økonomi. Intet må gå til grunde. Alt skal udnyttes.  Da vi for nogle år siden ville lægge nogle sten på Østerstrand for at sikre kysten, fik vi besked på, at vi ville få en regning fra Kystdirektoratet. Men når det gælder slam, så må man åbenbart gerne, kom det vredt fra Byrgesen.

Formand for miljø- og teknikudvalget Christian Bro (S) mente, at hele sagen stiller spørgsmål ved, hvem der bestemmer over vores natur.

- Undret mig lidt og bekymret mig, at de, der sagsbehandle,r er Miljøstyrelsens erhvervsafdeling. Man kalder det ikke engang klapning, men genplacering af bundmaterialer. Det klinger forkert, sagde han.

De fleste partier har været i gang med at få deres landspolitikere til at stille spørgsmål, og Enhedslisten er på vej med også en sending.

Kø ved klappladsen

Både Vejle og Kolding havne er placeret i bunden af fjorde.

Det giver begge havne problemer med, at både sejlrende og havnebassin sander til.

Derfor har begge søgt og fået fem-årige tilladelser til at aflevere slam på klappladsen ud for Trelde Næs.

Kolding Havn har fået tilladelse til over fem år at dumpe 71.250 kubikmeter på pladsen.

Vejle Havn og sejlrende: 90.000 kubikmeter.

Middelfart Havn: 11.000 kubikmeter.

Kolding Marina Syd: 5000 kubikmeter.

Middelfart Marina: 40.000 kubikmeter.

Baltic Pipe ( oprindelig ansøgning): 100.000 kubikmeter.

Tilladelserne til havnene er fem-årige og givet i perioden 2015 til 2018.

Både Vejle og Kolding Havns tilladelser til vedligehold af sejlrenden står således til at udløbe i år.

Ansøgningen fra Middelfart Marina givet i 2019 og er to-årig.

I december 2019 fik Baltic Pipe tilladelse til at klappe 154.000 kubikmeter.

Yderligere ansøgning om 100.000 kubikmeter er sendt i høring nu med svarfrist 15. juni.

Marina City i Kolding ønsker at klappe 360.000 kubikmeter bundmateriale i løbet af tre måneder i 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Ny strategi giver gevinst: Der testes på livet løs i Fredericia

Fredericia For abonnenter

Få dage efter storbranden på Nørrebrogade: Nedbrændt virksomhed rejser sig hurtigt igen

Annonce