Annonce
Fredericia

Byrådsmedlemmer rystede over ADP-sag: - Der er tale om troværdige og alvorlige anklager

Byrådspolitikerne Cecilie Roed Schultz (Enhedslisten), Susanne Eilersen (DF) og Karsten Byrgesen (Nye Borgerlige) er rystede over ADP-sagen. Arkivfotos
- Jeg har pligt til at handle, også selvom det kun er på rygter, siger Enhedslistens Cecilie Roed Schultz, efter at byrådet har bedt om en redegørelse om ADP. Viceborgmester havde ikke hørt til rygter om baggrund for havnedirektørs exit. Nye Borgerliges Karsten Byrgesen har mistet tilliden til byrådets bestyrelsesrepræsentanter.

Fredericia: For byrådsmedlem Cecilie Roed Schultz, Enhedslisten, var det nødvendigt, at byrådet handlede hurtigt, da der kom oplysninger om en problematisk sag i havneselskabet ADP, som Fredericia Kommune er hovedaktionær i.

Derfor ser hun frem til den advokatundersøgelse af havneselskabet, som byrådet har ønsket. Det sker, efter at byrådet i sidste uge har holdt et lukket møde om sagen og blandt andet har spurgt til repræsentationsudgifter og en redegørelse af, hvad der førte til tidligere havnedirektør Nils Skebys exit.

Cecillie Roed Schultz fra Enhedslisten Foto: Søren Gylling

- Jeg har ikke selv set de omtalte bilag, men er der noget, jeg har lært af borgmester-sagen, så er det, at jeg har pligt til at handle – også selv om det er på rygter. Det har været vigtigt for mig, at jeg handlede med det samme, jeg blev bekendt med disse anklager, siger hun i en udtalelse, hun har sendt på mail til Fredericia Dagblad.

Annonce

- Jeg vil ikke drage nogen konklusioner, før jeg har set den redegørelse, vi har bestilt, men jeg har indtryk af, at vi står med meget troværdige og meget alvorlige anklager, skriver hun.

Rystet viceborgmester

Viceborgmester Susanne Eilersen er ikke mindre bekymret over den nye sag.

- Jeg er træt og ked af det på Fredericias vegne, at der nu falder nye ting ned, som i hvert fald jeg intet har vidst noget om, siger hun i relation til, at byrådet nu har bedt ADP A/S om en redegørelse for forløbet forud for den tidligere havnedirektørs afgang i 2019.

Vi er ikke blevet orienteret om sager fra ADP i lange perioder. Det var baggrunden for, at jeg kontaktede Jacob Bjerregaard for halvandet år siden

Susanne Eilersen

- I har nu bedt advokatfirmaet Horten om at udarbejde en redegørelse?

- Ja, det har vi, for vi kan ikke sidde det her overhørigt. Vi skal have klarhed over, hvad der er op og ned. Vi skal have en forklaring på, hvad der er foregået. Jeg har allerede for halvandet år siden spurgt ind til Jacob Bjerregaard (daværende S-borgmester, red.) om at blive orienteret om, hvad der sker i havneselskabet. Jeg opfordrede til, at vi fik en jævnlig orientering. Det synes han, var en god ide, men det skete aldrig, siger Susanne Eilersen og har dokumenteret det i form af den mail, hun sendte til Bjerregaard 11. januar 2020.

Det var helt nyt for Susanne Eilersen (DF), da hun og det øvrige økonomiudvalg torsdag blev forelagt, at der lå en sag til baggrund for, at tidligere havnedirektør Nils Skeby stoppede brat. Arkivfoto: Søren Gylling

Hun afviser at have hørt rygter om baggrunden for den tidligere havnedirektørs afgang.

- Jeg har intet hørt om den sag før nu. De rygter er ikke kommet forbi mig. Vi har byrådsmedlemmer siddende i bestyrelsen, men vi er ikke blevet orienteret om sager fra ADP i lange perioder. Det var baggrunden for, at jeg kontaktede Jacob Bjerregaard for halvandet år siden, siger Susanne Eilersen.

- Har du set de bilag, der refereres til, og som er baggrund for, at I nu beder om en redegørelse?

- Jeg har set nogle af bilagene, ja, siger Susanne Eilersen.

- Kan du bekræfte, at det blandt andet handler om dyre rejser?

- Det, jeg har set, handler om rejseudgifter til blandt andet Houston, siger Susanne Eilersen.

Susanne Eilersen forventer, at der indenfor få dage kan sættes flere ord på "havnesagen".

Annonce

Byrgesen: Vi er tilbage ved start

Karsten Byrgesen (NB) har heller ikke hørt et ord om, at der skulle have været uregelmæssigheder i havneselskabet, før han blev indkaldt til byrådsmøde i sidste uge.

- Det er helt nyt for mig, og jeg føler mig fuldstændig hensat til situationen omkring den tidligere borgmester. Jeg ser det også som endnu et eksempel på, at vi har udpeget byrådsmedlemmer til at være vores stemmer og ører i de selskaber, vi driver, og så hører vi intet, når det går galt. Det var det samme i teatersagen, og her er det måske endnu værre, siger Karsten Byrgesen med henvisning til, at der angiveligt er brugt mange af selskabets penge på dyre rejser, repræsentation, med videre.

Karsten Byrgesen (NB) føler sig sat tilbage til starten på borgmestersagen, hvor advokatundersøgelsen førte til flere politianmeldelser. Hvis han skønner det nødvendigt, så er han også i den aktuelle sag omkring forbrug af havnens midler klar til at involvere politiet. Arkivoto: Morten Pape

Karsten Byrgesen er ikke blevet præsenteret for de konkrete bilag.

- Hvis det viser sig, at der er sket noget, som vores repræsentanter har været vidende om, så er jeg helt uforstående for, at det ikke er kommet videre. Og hvem har vidst hvad, hvornår? Har vores nuværende borgmester også haft et kendskab til noget, som han burde have delt med os? Det er forfærdeligt, at vi igen står i en situation, hvor vælgerne kan føle, at de ikke kan stole på os, siger Karsten Byrgesen.

Han påpeger, at han i byrådssalen har gjort meget for at få alt frem.

- Denne her sag har jeg af gode grunde ikke kunnet spørge ind til, fordi jeg intet har anet. Men vi har haft andre sager, hvor jeg har forlangt, at vi spiller med åbne kort og fortæller tingene som de er, siger Karsten Byrgesen med henvisning til både teatrets økonomi og sagen om kunstgræsbanen til kvindefodbold.

Han ser frem til, at alle sten bliver vendt i sagen om forbrug af havnens penge.

- Jeg er klar over, at det er et aktieselskab, men det er os, der ejer 89 pct. af aktierne, og jeg gider ikke høre på, at man har tavshedspligt. Selvfølgelig har man pligt til at orientere ejerne, hvis der opstår uhensigtsmæssigheder. Det kan gøres på lukkede møder med krav om tavshedspligt. Det har både vi og borgerne krav på, siger Karsten Byrgesen.

- Der er lavet advokatundersøgelser og sket politianmeldelse i borgmestersagen. Vil I være klar til det i den aktuelle sag også?

- Foreløbig har vi bedt advokater udarbejde en redegørelse for, hvad der er sket. Hvis det fører til, at man kan frygte, at der er sket noget, der kræver politiets involvering, så er jeg klar til det, siger Karsten Byrgesen.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Hjemme i Pjedsted overgik debutant alle andre - også borgmesteren: Ny Venstre-profil er født ind i politik

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Åbner til marts: Nyt supermarked skal ansætte over 50 nye medarbejdere

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Alarm 112

Igen ballade ved natklub: Kvinde rev politibetjent i håret, og det får konsekvenser

Erhverv For abonnenter

Iværksætter håber på gennembrud i energieventyr efter 15 år: - En deadline er for mig det samme som at give op

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Fredericia For abonnenter

Da alt så sort ud, blev fællesskabet et vendepunkt for gigtramte Anne: - Hvis man har et trist liv, skal man blive frivillig. Det giver så meget

Fredericia

Jeanette kan ikke få nok af december: - Jeg render gerne rundt med nissehue og synger julesange på jobbet

Fredericia

Se billederne: Velklædte elever genoptog tradition med skolebal og særlig dans

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Fredericia

Gys på volden giver gysser til lokal velgørenhed

Annonce