Annonce
Læserbrev

Byrådsmedlem i replik til leder: Jeg har erstattet minimumsnormeringer med klassekvotient for at vise, hvor absurd argumentationen er

Det er derfor vigtigt, at vi får rigtige minimumsnormeringer, som ikke medregner ledere og vikarer og ignorerer lange åbningstider i beregningen.

Læserbrev: "Enhedslisten vil ikke blot have klassekvotient i skolerne, men også helt ned i detaljen styre, hvordan loftet i den enkelte klasse skal være. (...) Ifølge Pernille Skipper og Enhedslisten er det nemlig ikke nok, at den enkelte kommune i gennemsnit lever op til partiets ønsker om loft over antallet af børn pr. klasse. Nej, optællingen skal være individuel for hver eneste klasse. Forslaget er indlysende ubrugeligt af flere forskellige årsager."

Sådan skrev journalist Peter Gram 30. oktober i avisens leder ("Enhedslistens idé har social slagside", red.), hvor han kaldte Enhedslistens forslag for "mikrostyring" - nej, han skrev ikke helt sådan, for jeg har erstattet minimumsnormeringer med klassekvotient for at vise, hvor absurd argumentationen er.

Lad os nu give vores børn i vuggestuer og børnehaver samme lovmæssige beskyttelse, som vores børn i skolerne: tre vuggestue-/dagplejebørn, seks børnehavebørn og 24 skolebørn pr. voksen - ikke som antal ansatte i gennemsnit, men hver dag, hele tiden.

Dokumentaren "Eksperimentet med vores børn" på TV 2 viser, hvordan også børn i en velfungerende institution i dag overlades til sig selv og har ned til seks minutters udviklende voksenkontakt på en lang dag.

Det er hjerteskærende og dybt bekymrende på børnenes og samfundets vegne.

Det er derfor vigtigt, at vi får rigtige minimumsnormeringer, som ikke medregner ledere og vikarer og ignorerer lange åbningstider i beregningen.

SF's forslag vil desværre langtfra være nok til at rette op på det. Horsens har nemlig ifølge SF's regnemetode henholdsvis 3,4/3,2 (vuggestue-/dagplejebørn) og 6,2 (børnehavebørn) og er altså tæt på minimumsnormeringer.

Et billede, som næppe svarer til forældrenes oplevelse!

Peter Gram påstår, at det vil føre til social skævvridning, fordi kommunerne så ikke vil give ekstra midler til institutioner med mange socialt udsatte familier. Men den effekt har klassekvotienten altså ikke haft på skoleområdet. Skoler med mange udsatte elever får i Horsens betydeligt mere pr. elev.

Slutteligt kalder Peter Gram det "en hån mod de offentligt ansatte" og nævner "overdreven målstyring".

Men minimumsnormeringer er efterspurgt af mange ansatte og BUPL, og der er jo ikke tale om målstyring, men ressourcegaranti.

Det er absurd at kalde det en hån mod de ansatte at sikre dem ordentlig tid til at udøve den omsorg og pædagogiske udvikling af børnene, som de er uddannet til.

Annonce
Lisbeth Torfing. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

Projektfolk fra Aarhus vil omdanne Skovhavegrunden til 141 boliger: Her er deres planer

Læserbrev

Humanister her og der - nuvel, men alt for mange

Læserbrev: I dette debatindlæg vil jeg ikke påstå, at vi kan undvære alle humanister. Men der findes mildest talt alt for mange nichestudier, der ikke er brug for. Lidt polemisk kan jeg nævne, at hvis nogle sidder og studerer myrernes seksualliv på Himalayabjergenes syd-skråning, bør vi som samfund spørge, om det er noget, vi har brug for. Mit forsigtige svar er, at det har vi ikke. For samtidig står vi og mangler talenter inden for de mere tekniske fag. Det har vi for øvrigt gjort, siden socialdemokraten Anker Jørgensen pegede på problemet: Vi mangler teknikere. Alt for mange humanister går i dag ledige. Nogle har læst oltidsfransk, andre læren om Knud Lavards indflydelse på menneskets fysiske og intellektuelle natur. Alt sammen interessant for intellektuelle nørder. Men hvem vil købe denne viden? Mit svar er: ingen. Derfor hober humanisterne sig op i arbejdsløshedskøen. Og det betyder, at alt for megen ligegyldig viden står i kø, uden efterspørgsel. Nu har vi så her i Danmark et kæmpe luksusproblem. Vi kan overleve, uden det koster. Vi kan være kritiske og stille krav, uden det koster. Og vi kan studere i årevis og ud ad en ligegyldig tangent, uden det koster. Og vi kan studere i årevis og stifte familie og få det betalt i studieperioden, uden det koster. Og så kan vi tillade os at demonstrere i bedste Finn Ejner Madsen-stil, da han indtog talerstolen på Københavns Universitet, uden det koster. Og dog... Det koster manglende respekt hos os. Dvs. det øvrige samfund, for når I vil demonstrere for noget så ligegyldigt som det, I demonstrerer for: Det betimelige i at få forskellige eksotiske studier betalt af det øvrige samfund i årevis. Men fortsæt endelig jeres demonstration. For i mellemtiden anspores vi fornuftige danskere til at stille endnu større krav til jeres studieforløb - også selv om det er noget så ligegyldigt som religionsfilosofi. Mit bedste råd til "opstandelsen" på humaniora er: Tag et job i Coop. Så gør du/I en smule nytte her i samfundet - uden at leve på nas og af café-penge. Humanist-studenterne/-demonstranterne skal da også have ros. For demonstrationstimingen er helt perfekt nu, hvor vi har fået en "gammelkommunist"-domineret regering. Vi danskere er sgu ikke for kloge, men måske vi ved mere om øglernes skæbne i Canadas badlands end om, hvad der sker i arbejdsløshedskøen blandt studerende på humaniora. "Vi er venner af det skønne, uden i udfoldelsen at overskride mådeholdet" (Perikles, græsk filosof f.v.t.)

Annonce