Annonce
Vejle

Byrådsmedlem om unges alkoholforbrug: Det knuser mit hjerte

Azra Hasanbegovic (S) er dybt berørt af unges alkoholforbrug - og kræver politisk handling. Foto: Nicklas Ansbjerg Nielsen
Azra Hasanbegovic (S) er ulykkelig over, at Danmark er det land i Europa, der har det højeste alkoholforbrug blandt unge. Hun forlanger, at der bliver gjort mere ved det fra politisk side.
Annonce

Vejle: Der har den seneste tid været stor fokus i medierne på danske unges alkoholforbrug. De seneste tal fra Vidensrådets rapport ’’Unges alkoholkultur - et bidrag til debatten’’ viser, at omkring 40 procent af 15-årige danske piger har været fulde mindst to gange, mens det for drengene er tæt på 50 procent.

Danmark ligger derfor i top, når det gælder fuldskabsorienteret druk - og det berører byrådsmedlem Azra Hasanbegovic (S) dybt.

- Mit hjerte bliver helt knust, når jeg læser, at unge i Danmark fører i statistikken i forhold til resten af Europa indenfor druk, siger Azra Hasanbegovic, der sidder med i sundheds- og forebyggelsesudvalget under Vejle Byråd.

Azra Hasanbegovic er indforstået med, at alkohol er et kompliceret emne, fordi det er en stor del af den danske kultur. Men hun er træt af, at hun ofte bliver mødt med en tabubelagt forestilling om, at hun - der har bosniske rødder - vil ændre noget ved danskheden og den danske kultur, når hun sætter fokus på unges alkoholforbrug.

- Der er en kæmpe stor berøringsangst, når det kommer til alkohol. Så snart jeg begynder at snakke alkohol, så er det enten noget med min etnicitet eller religion. Det fatter jeg ikke, for det har intet med det at gøre. Det er bare noget, jeg brænder for.

Hun får ofte at vide, at unges alkoholvaner udelukkende er forældrenes eller den enkelte unges eget ansvar - men det er hun ikke enig i.

- Det er ikke kun forældrenes og de unges ansvar. Det er hele samfundets ansvar. Det er os alle sammen, der skal være meget bedre til at passe på de unge, siger Azra Hasanbegovic, der fremhæver nogle af de sundhedsmæssige risici en tidlig alkoholdebut og et for højt alkoholindtag i en ung alder kan medføre.

Mit hjerte bliver helt knust, når jeg læser, at unge i Danmark fører i statistikken i forhold til resten af Europa indenfor druk.

Azra Hasanbegovic (S), byrådsmedlem

Annonce

Vil se en konkret indsats

Azra Hasanbegovic føler sig derfor forpligtet til at italesætte problemet og sætte udfordringen på den politiske dagsorden.

Hun forsøgte for tre år siden i byrådet at rejse en drøftelse om en forebyggende indsats for unges alkoholdebut og alkoholindtag - men blev nedstemt. Hun håber nu, at den øgede mediefokus og de seneste undersøgelser vil få flere politikere til at kæmpe for en konkret indsats.

- Jeg vil gerne indgå i et politisk partnerskab, hvor man laver nogle aftaler med forskellige institutioner, skoler, fritidsklubber og ungdomsuddannelser om en alkoholpolitik for børn og unge, siger Azra Hasanbegovic, der understreger, at hun savner en systematisk, strategisk og kontinuerlig forebyggende indsats.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Virus lagde 5. juli ned: Men der var alligevel sygebesøg rundt om

Fredericia For abonnenter

Se fotogalleri: Fingrene i ørerne og hold vejret: Vi venter på en rigtig julifest til næste år

Annonce