Annonce
Fredericia

Byrgesen blev ikke klogere med havneredegørelse: - Måske bør vi sælge havnen

Fire timer i byrådssalen gjorde ikke Karsten Byrgesen (NB) et suk klogere på, hvad der reelt er sket i havneselskabet og hvordan det blev håndteret. Han har fået en advokatredegørelse, der fortæller, at selskabet fulgte rådgivning til punkt og prikke, men hvad det betød, og hvor store beløb der er blevet brugt, ved han stadig ikke. Arkivfoto: Morten Pape
Hvorfor skal kommunen eje en virksomhed, som de ingen indflydelse har på overhovedet? Det spørger Nye Borgerliges Karsten Byrgesen om i kølvandet på sag om havneselskabet ADP. Han blev orienteret, men ikke klogere.

Opdateret med kommentar fra borgmester Steen Wrist:

Fredericia: Efter fire timers møde i byrådssalen tirsdag aften føler byrådsmedlem Karsten Byrgesen (NB) sig ikke klogere på, hvad der reelt er foregået i havneselskabet. Han mener også, at sagen stiller spørgsmål ved, om kommunen overhovedet bør eje havnen.

- Vi kan intet få at vide om, hvad der foregår, så hvorfor er vi så interesseret i at eje havnen? Kommunen skal drive velfærd, passe børn og tage sig af ældre, men at eje en havn er ikke i min optik en kerneopgave. Jeg er stolt af, at vi har en velfungerende og stor havn, der tjener penge, men kunne den ikke drives lige så godt uden os som ejere, spørger Karsten Byrgesen.

Annonce

- Men havnen bidrager årligt med knap syv mio. kroner i afkast til kommunen. Det er vel også penge, det er værd at tage med?

- Det er korrekt, men hvis vi solgte havnen, ville det give penge i kassen. Havnen vil levere selskabsskat under alle omstændigheder, så jeg tror ikke, at det vil gøre den store forskel, siger Karsten Byrgesen.

Jeg er stolt af, at vi har en velfungerende og stor havn, der tjener penge, men kunne den ikke drives lige så godt uden os som ejere?

Karsten Byrgesen - Nye Borgerlige

Tavshedspligt blev holdt

De mange timer i byrådssalen gjorde ham som nævnt ikke klogere på substansen af de forhold, som advokatfirmaet Horten har været ansat til at undersøge nærmere. Horten har fået forelagt de nærmere omstændigheder og bilag i sagen, men i fuld fortrolighed.

- Jeg ved, at der har været uregelmæssigheder og et stort forbrug af penge til rejser og repræsentation, men er der svindlet eller hvad? Jeg aner ikke, hvor meget det drejer sig om, og hvordan man valgte at håndtere sagen. Jeg spurgte selvfølgelig ind til det, men advokaten har skrevet under på en fortrolighedsklausul, og den overholdt hun, så jeg fik ingen beløb at vide. Jeg kan forstå, at selskabet til punkt og prikke har fulgt de råd, som de blev givet af revision og jurister, men hvad handlede det om? Det kunne vi intet få at vide om, siger Karsten Byrgesen.

Det eneste, han er blevet klar over, er, at bestyrelsen samlet valgte ikke at gå til ejerne - byrådet - med sagen.

- Det var bestyrelsen enig om, og dermed også de byrådsmedlemmer, som er udpeget af ejerne til at repræsentere dem. Hvis det var mig, der havde siddet i bestyrelsen og fået at vide, at jeg ikke måtte sige noget til byrådet, så ville jeg have rejst mig og gået. Det havde jeg ganske enkelt nægtet at være en del af, siger Karsten Byrgesen.

Annonce

Hvorfor er vi der

Set fra hans stol giver det nærmest ingen mening, at byrådet er repræsenteret i havnens bestyrelse.

- Hvilket mandat har de med sig? I min verden burde de sidde der for at pleje byens interesser, men som jeg forstår det, er det alene havnens. Jeg forventer nu at få en nærmere redegørelse for, hvordan man vil ændre praksis i forhold til blandt andet sponsorater, og at der kommer åbenhed om det. Hvis det ikke sker, så vil jeg i sidste ende bruge mit våben om at bede om en ekstraordinær generalforsamling, siger Karsten Byrgesen.

Annonce

Borgmester: Forkert at sælge

Forslaget fra Nye Borgerliges byrådsmedlem møder dog ikke opbakning fra borgmester Steen Wrist (S):

- Nu skal vi først lave en ejerstrategi for, hvad vi vil med havnen. ADP er et meget vigtigt aktiv for kommunen, og jeg mener, det ville være forkert at sælge. Havnen er vigtig infrastruktur for kommunen og en skabende kraft i erhvervsudviklingen. Selskabet har lige lavet et overskud på 80 millioner kroner i halvårsregnskabet, og det ville være forkert at sælge nu, siger borgmesteren og fortsætter:

- Jeg ønsker, at vi som kommune har mulighed for at have hånd i hanke med havnens udvikling. Det har vi ikke, hvis vi sælger, siger han.

Fredericia Byråd har to repræsentanter i bestyrelsen for ADP. Næstformand Steen Wrist (S) og bestyrelsesmedlem Christian Jørgensen (V). Steen Wrist sidder i bestyrelsen i sin egenskab af borgmester, så han blev først en del af bestyrelsen 1. januar i år. Christian Jørgensen har været medlem af bestyrelsen siden november 2016, hvor han afløste den siden afdøde Jean Brahe (K).

Posterne udløser vederlag. Næstformanden modtager 115.000 kroner, mens bestyrelsesmedlemmerne modtager 100.000 kroner.

Annonce
Fredericia

Tag kandidattesten her

Fredericia For abonnenter

Nedlagt handelsmarked forfalder: Men ejer har planer med stedet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Fredericia For abonnenter

Bevaringsværdig ejendom i Prinsessegade skal rives ned - i stedet kommer der syv nye lejligheder

Fredericia HK

Bundproppen venter i Helsinge: Derfor er Nordsjælland-opgør ikke nødvendigvis en walk over-kamp for FHK

Kultur For abonnenter

Lydmord: Musikalsk grænseoverskridende koncert

Alarm 112

Pludselig røg det ene hjul af Johnnys bil: Hjulbolte løsnet i løbet af natten

FC Fredericia For abonnenter

Derfor hægter FC Fredericia med en sejr på vestkysten én af rivalerne helt af

Fredericia For abonnenter

Ugens udvalgte: Nye byggerier, nye tanker og nyt liv - der er godt gang i Fredericia

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fredericia

Sommerhuse skal beskyttes mod oversvømmelser: Får lov til at lave 600 meter langt dige

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Fredericia

Forventer snarlig åbning: Derfor rykker Intersport tilbage til Fredericia

Alarm 112 For abonnenter

Pushere gemte narko i lejligheder - nu venter fængsel i over to år

Fredericia

Du spørger - kandidaterne svarer: Hvordan får vi flere lokale uddannelser?

Annonce