Annonce
Kultur

Byrgesen vil have overblik over støtte: Musicalteater får langt mere end 11 millioner kroner i kommunalt tilskud

Karsten Byrgesen har på flere byrådsmøder efterspurgt den reelle støtte til Fredericia Musicalteater, men først mandag eftermiddag lykkedes det ham at få tallene frem. På byrådsmødet mandag aften sagde han og resten af byrådet ja til en fortsat samarbejdsaftale med Det Danske Musicalakademi, og i den aftale fremgår tydeligt, at støtten er på 2,9 mio. kroner, og der oven i kommer huslejefritagelse på 2,2 og betaling af diverse driftsomkostninger. Foto: Søren Gylling
Hvor mange støttekroner sender Fredericia Kommune til den professionelle kultur og idræt? Det vil Karsten Byrgesen (NB) have belyst en gang for alle. Det har taget ham mange måneder at få oplyst, at Fredericia Musicalteaters huslejefritagelse svarer til en værdi af knap fire mio. kroner. Viceborgmester Susanne Eilersen (DF) bakker op om ønsket, men understreger, at støtten aldrig har været forsøgt skjult.

Fredericia: Når det fremgår, at Fredericia Kommune støtter Fredericia Musicalteater med 11 mio. kroner, så er det en sandhed med modifikationer. Støtten er reelt knap fire mio. kroner højere, fordi teatret er fritaget for at betale husleje.

- Jeg har efterspurgt i måneder, hvor meget vi reelt betaler i støtte til teatret, men først nu er det lykkedes mig at få at vide, at huslejefritagelsen beløber sig til 3,9 mio. kroner. Det vil sige, at vi støtter samlet med 15 mio. kroner, medmindre der er flere poster, vi også dækker. Jeg er for, at vi støtter teatret, men i de forhandlinger, jeg har været med til, handlede det om 11 mio. kroner. Det har jeg sagt ja til, men ikke 15, siger Karsten Byrgesen.


Annonce

Jeg har efterspurgt i måneder, hvor meget vi reelt betaler i støtte til teatret, men først i går lykkedes det mig at få at vide, at huslejefritagelsen beløber sig til 3,9 mio. kroner. Det vil sige at vi støtter samlet med 15 mio. kroner med mindre, der er flere poster vi også dækker.

Karsten Byrgesen - Nye Borgerlige


- Men det har ikke været hemmeligt, at kommunen betalte husleje?

- Det er jeg klar over, men ingen har kunnet fortælle mig, hvor stort beløb det var. Det var en aftale, der blev indgået, før jeg kom i byrådet, og jeg kan så bare konstatere, at byrådet har sagt ja til noget uden reelt at vide, hvor mange penge det drejede sig om, siger Karsten Byrgesen.

Han vil i forbindelse med budgetforhandlingerne have fuldstændig gennemsigtighed i, hvad kommunen dækker af huslejer og andre poster for professionel kultur og idræt.

- Det vil sige også de huslejefritagelser, I yder til Fredericia HK og FC Fredericia?

- Ja, det hele skal med, siger Karsten Byrgesen.

Hans insisteren på at gøre støtten transparent kom til udtryk mandag aften, hvor byrådet godkendte støtte til Det Danske Musicalakademi. Den direkte støtte er på 2,9 mio. kroner, men dertil kommer husleje på knap tre mio. kroner.

- Vi fik en fuld opgørelse over, hvad vores omkostninger ved at støtte akademiet er, og sådan bør det være, siger han.

Ukendt støtte for åbent tæppe

Viceborgmester Susanne Eilersen (DF) var med til at godkende huslejefritagelsen for Fredericia Teater i 2015 og har stemt for, at aftalen videreføres i forhold til det nye Fredericia Musicalteater. Hun erkender, at hun ikke kendte huslejens størrelse, men fastslår, at det er sket med åbne øjne.

- Jeg kender ikke den præcise husleje, for jeg er ikke ejendomsmægler, men pointen var, at vi sagde ja til, at teatret ikke skulle betale husleje i vores ejendom, for det hører med til billedet, at det er en kommunal ejendom. Fritagelsen er sket i åbenhed, så det er vigtigt for mig at understrege, at det ikke er en støtte, som vi har forsøgt at skjule. Men jeg synes, at det er helt fint, at vi får tallene på bordet, siger hun.

Annonce

Millioner frem og tilbage

Karsten Byrgesen overvejer, om der burde laves et system, så eksempelvis teatret støttes med et større beløb, men så betaler den reelle husleje.

- Da jeg forhandlede om støtten til teatret, så understregede jeg mange gange, at det var 11 mio. kroner, jeg kunne gå med til. Når det så viser sig, at beløbet er en tredjedel større, så er det bare ikke i orden. Jeg har spurgt ind til den sag igen og igen, og senest lød svaret fra borgmester Steen Wrist, at han jo ikke var ejendomsmægler og derfor ikke kunne sætte pris på, siger Karsten Byrgesen.

Han ved ikke, om det giver administrativt bøvl at indføre en åben huslejemodel.

- Men det vil i hvert fald gøre det hele tydeligt, at vi støtter med 15 mio. kroner, og derefter må teatret afholde de udgifter, der skal til - herunder at betale husleje til kommunen, siger han.

Hvorvidt det er en fornuftig model, vil Susanne Eilersen gerne overveje.

- Det virker som lidt frem og tilbage, men hvis det er er en model, der kan give mening, så lad os se på det, siger hun.

Annonce

Ulige forskel på leje

Når der kigges på huslejebetaling, så ønsker Karsten Byrgesen også at underkaste Bülows Kaserne et servicetjek.

- Er det rimeligt, at der skal være så stor prisforskel på at leje eksercerhuset afhængig af, om der er tale om et arrangement med en smule kommunalt tilsnit eller et privat? Er der kommunalt engagement, så er prisen 500 kroner, mens det koster 10.000 kroner for alle andre. Det er en voldsom forskel, som vi måske bør kigge på, siger han.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Analyse: Kommer 8. budget i træk i hus med alle stemmer? Man fristes til at sige næppe, for meget er på spil

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Derfor skal madaffald pakkes ind i plastik: Anne undrer sig og vil gerne gøre miljøet en tjeneste

Fredericia For abonnenter

Skal Fredericia Kommune til lommerne i forureningssag? Det gjorde de i Ringkøbing-Skjern af moralske grunde

Fredericia

Udbrændt hellested sættes i stand: Container bliver midlertidig løsning

Fredericia HK For abonnenter

Bent Nyegaard og Mads Christiansen kender FHK's nye træner indgående: Sådan er Gudmundur Gudmundsson

Fredericia

Planen er næsten klar: Uheldsplaget kryds skal reddes af en rundkørsel

Kultur For abonnenter

Tvivlen meldte sig, da jeg så den hjerteskærende dokumentar: Bør man filme sit dødssyge, grædende barn?

Kultur For abonnenter

Ny dokumentar går tæt på bandet Kandis: Rækker en helende hånd

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fredericia For abonnenter

Tal over uheld i kaos-kryds overrasker: Er forvirring i virkeligheden det mest trafiksikre?

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Fredericia

- Hvor skal vi nu være?: Brugere af nedbrændt skur føler sig overset af kommunen

Leder For abonnenter

Klogt træk i sagen om havneslam ved Trelde Næs

Fredericia HK For abonnenter

Kæmpe trænerkapacitet giver FHK grund til at drømme om medaljer - men derfor er han også kontroversiel

Annonce