Annonce
Fredericia

Caféejer støtter gågadeløsning: Fjern 'racerbanen' i Gothersgade

For syv år siden stod Eva Mair og Thomas Stjernholm bag åbningen af Café Mairs. Nu håber de, at Gothersgade forvandles til én lang gågade. Foto: Søren Gylling
Hvis den sydlige del af Gothersgade bliver til gågade, får Fredericia et helt unikt område, mener caféejer Eva Mair. En gågade kan også bremse de mange biler, der kører for hurtigt i området.
Annonce

Fredericia: Café-ejer Eva Mair blander sig nu i debatten om en mulig gågade i den sydlige del af Gothersgade. Hun er klar tilhænger af forslaget, og det er der to hovedgrunde til:

1. Området kan blive unikt i Danmark.

2. Der skal alligevel strammes op på trafiksikkerheden i området, hvor mange biler kører alt for hurtigt.

Sådan lyder argumenterne fra Eva Mair, som sammen med kæresten Thomas Stjernholm står bag Café Mair’s i Gothersgade.

- Man kunne se, hvad vi skabte hernede i sommer, da gaden var lukket. Vi kan skabe et unikt miljø, som man ikke finder andre steder, siger Eva Mair.

Annonce

Kulinarisk højborg

Socialdemokratiet foreslog for to uger siden at gøre Gothersgade til én lang gågade, der forbinder midtbyen med Kanalbyen. I den sydlige del af Gothersgade åbnede Eva Mair caféen for syv år siden, og hun har i flere år håbet på forbedringer i området.


Der skal simpelthen gøres noget ved sikkerheden. Det er en meget stor del af, hvorfor vi kæmper for, at det bliver gågade.

Eva Mair


- Gothersgade kunne blive en af Danmarks længste gågader. I den sydlige del har vi i bund og grund ingen detailhandel. Men der er restauranter, caféer og barer, og vi har også Tøjhuset. Det kunne blive en kulturel og kulinarisk højborg, siger Eva Mair om "Gothersgade Syd" tæt ved Kanalbyen, der er blevet mere populært i de senere år.

- Det er så oplagt, at man griber udviklingen. Vi kan jo se, hvor mange mennesker der er hernede. Og tænk på, når der kommer krydstogtskibe. Hvor fedt er det lige, at de bare forlader skibet og står midt i gågaden. Så har de den kulturelle og kulinariske del til at begynde med, og de kan gå videre op i gaden og handle eller gå til frisøren, siger Eva Mair.

Online debat om midtbyen

Hvad gør vi med de tomme butikker i Vendersgade? Skal Gothersgade være én lang gågade helt ned til vandet? Skal vi have sivegade i Danmarksgade? Hvordan sikrer vi et levende handelsliv i bymidten?

Torsdag holder Fredericia Dagblad online debatmøde om udviklingen i Fredericias midtby. Et panel deltager i debatten klokken 17, som du kan følge på frdb.dk og Fredericia Dagblads Facebook-side. 

I panelet sidder Steen Wrist Ørts (S), formand for by- og planudvalget i Fredericia Byråd; Bent Jensen, formand for Business Fredericia; Ole Mortensen, formand for Fredericia Shopping, og Jens Bilde, formand for Fredericia Grundejerforening af 1884. Du kan stille spørgsmål til panelet i kommentarsporet.

Caféejeren peger på, at de to ender af byen kan supplere hinanden glimrende.

- Folk skal nok blive ved med at gå op i byen og købe deres tøj og andre ting. Man stjæler jo ikke noget fra den nuværende gågade, for der er jo ingen detailhandel hernede, siger hun.

Annonce

Biler gasser op i Gothersgade

Med områdets stigende popularitet er der ifølge Eva Mair og Thomas Stjernholm vokset et andet problem frem.

- Vi er pænt trætte af den racerbane, vi har her, siger Eva Mair.

Hun oplever mange, der turnerer rundt med deres store biler i området. Ofte med høj fart i den sydlige del af Gothersgade. Et skilt fortæller ellers, at det er en gågadezone med tilladt kørsel. Men der køres hurtigt både her og ved krydset mellem Gothersgade og Fynsgade.

De færreste tænker på, at Gothersgades sydlige del allerede er en gågadezone. Foto: Søren Gylling

- Det er gået galt mange gange, men åbenbart ikke nok til, at man sætter en stopper for det.  Nogle gange er det sindssygt, hvor hurtigt de kører. På et eller andet tidspunkt går det galt, hvis man ikke gør noget, siger Eva Mair.

Annonce

Krydset er en "rød zone"

Krydset ved Gothersgade og Fynsgade kalder hun en ”rød zone”. Store biler kører forbi, og der gasses op.

- Nogle bilister er pænt ligeglade. Det er lige meget, om der er gæster udenfor eller ej, siger Eva Mair, som flere gange har haft kontakt til politiet efter sammenstød i området.

- Vi har betonmøbler stående, og de er blevet rykket to gange, fordi en bil kørte ind i dem. De møbler er pænt tunge, siger hun.

Problemet med hurtigt kørende biler er ifølge Eva Mair størst i aftentimerne. Hendes kæreste Thomas Stjernholm supplerer med en beskrivelse af krydset mellem Gothersgade og Fynsgade.

- Krydset er lidt tricky. Bilister fra Fynsgade har ubetinget vigepligt over for dem, der kommer fra Gothersgade. Men der er ikke mange, der ved det. Derfor går det ofte galt lige præcis i det kryds, siger Thomas Stjernholm.

Ved indkørslen til Gothersgade fra Sjællandsgade står som nævnt ”gågade med kørsel tilladt”.

- Men ingen opfatter det som en gågade. Der er i hvert fald ingen, der tør at gå ude på gaden, siger han.

Fredericia Dagblad holder torsdag klokken 17 et online debatmøde om udvikling af bymidten. Man kan følge med på frdb.dk eller på Fredericia Dagblads Facebook-side.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
FC Fredericia

Se målene: 45 gode minutter var ikke nok for FC - tabte til Esbjerg i topkampen

Fredericia

Mundbinds-præcisering: Der er stadig besøgsrestriktioner på plejehjemmene

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Alt for mange VB'ere leverede under niveau - derfor vandt Randers sikkert

Annonce