Annonce
Fredericia

Carlsberg åbner ny front i krig mod corona: Afgørende for at vinde over virus

Carlsberg indtræder nu i et nyt midlertidigt konsortium i kampen mod corona. Sammen med energiselskabet Ørsted, Ree Holding og Rigspolitiet. De skal producere håndsprit i enorme mængder. Carlsbergs rolle er at levere 1,4 millioner liter alkoholbase fra bryggeriet i Fredericia hver uge. Novo Nordisk Fonden og Carlsbergfondet har besluttet at bevilge i alt 17,5 millioner kroner til indsatsen. Foto: Carlsberg
Sammen med Ørsted, Ree Holding, Novo og Rigspolitiet omstiller ølgiganten dele af sit bryggeri i Fredericia. Skal lave alkoholbase til håndsprit. 10 tankbiler vil levere 1,4 millioner liter om ugen.
Annonce

Fredericia: Produktionen herhjemme af håndsprit øges nu i meget stort omfang.

Det betyder, at Carlsbergs bryggeri i Fredericia til dels lægges om i et nyt samarbejde mod corona indgået mellem nogle af landets største virksomheder og myndighederne.

10 tankbiler skal i døgndrift køre alkoholbase afsted til energiselskabet Ørsteds tidligere demonstrationsanlæg i Kalundborg. Det blev 31. marts solgt til et nyetableret selskab under Ree Holding.

Alkoholbasen skal anvendes i produktion af desinfektionsmidler såsom håndsprit, der er afgørende for at begrænse smittespredning på blandt andet hospitaler, i beredskabet, og på landets virksomheder. Reduceret smittespredning er som næste led i kæden helt essentielt for den mulige, gradvise genåbning af Danmark efter påske, regeringen har bebudet.

Vi har på kort tid bidraget til flere mindre, lokale projekter for at levere håndsprit, men nu er vi klar med en langt større og omfattende løsning i samarbejde med nogle af landets største aktører.

Mikkel Laust Broe, brygmester på Carlsbergs bryggeri i Fredericia

Annonce

Enorme mængder gærer

Carlsberg har som en del af et nyt konsortium indvilget i at omstille en stor del af sin produktion og distribution til at levere den alkoholbase, anlægget skal køre på.

Det oplyser bryggerigiganten til Fredericia Dagblad:

- 1,4 millioner liter alkoholbase vil Carlsberg i Fredericia levere om ugen for at holde anlægget på Sjælland kørende.

Pt. er 1,7 millioner base i gæring på bryggeriet på Vestre Ringvej. Der går cirka en uge, før produktionen er oppe på 1,4 millioner liter om ugen.

- Verdensmarkedet for flere centrale komponenter til sundhedsvæsenet og samfundet generelt er under pres, forklarer Carlsberg:

- Det gælder ikke mindst ætanol til desinfektion, og Danmark har derfor brug for, at der etableres en øget egenproduktion for komme sikkert og hurtigt igennem coronakrisen.

Annonce

Mange i aktion

- Vi har på kort tid bidraget til flere mindre, lokale projekter for at levere håndsprit, men nu er vi klar med en langt større og omfattende løsning i samarbejde med nogle af landets største aktører, oplyser Mikkel Laust Broe, brygmester på Carlsbergs bryggeri i Fredericia og projektleder fra Carlsbergs side.

Han fortsætter:

- Vi har allerede kørt de første lastbiler med alkoholbase til Kalundborg, og vi er nu ved at færdiggøre den omlægning af produktionen i Fredericia, der er nødvendig for at skalere det her projekt.

Det er en holdindsats, som vi alle vil huske i mange år fremover, pointerer han:

- Der har været virkelig mange gode Carlsberg-kræfter inde over. Jeg tror, at mere end 30 mennesker foreløbig har været rodet ind i det her projekt, og vi har været på det hen over weekender og skæve tidspunkter på døgnet, og i hinandens ferier, men kun med stor velvillighed.

Udover eksperter og brygmestre i produktionen har forskere på Carlsberg Laboratorium, chauffører og kommunikationsfolk være involveret i den omfattende koordination.

Annonce

Giganter betaler

Novo Nordisk Fonden og Carlsbergfondet har besluttet at bevilge i alt 17,5 millioner kroner til det midlertidige konsortium bestående af Ørsted, Carlsberg, Ree Holding og politiets nationale operative stab, Nost.

Parterne træder sammen i et nyoprettet selskab under Rigspolitiet til nødproduktion af ætanol.

Bestyrelsesformand i Carlsbergfondet og Carlsberg A/S, professor Flemming Besenbacher, udtaler blandt andet om det nye samarbejde:

- Det ligger i Carlsbergfondets DNA at give tilbage til samfundet. Historisk set er fondet også trådt til, når samfundet har været i krise. Det glæder mig derfor, at vi nu sammen med Novo Nordisk Fonden og private virksomheder i fællesskab kan gøre en forskel.

Annonce

Ros fra minister

Også erhvervsminister Simon Kollerup (S) udtrykker sin fulde støtte:

- Som erhvervsminister er jeg utrolig stolt af at se, hvordan danske virksomheder står sammen, tager ansvar og hjælper til, hvor der er brug for det. Vi befinder os i en situation, der kræver ekstraordinære tiltag og nye samarbejder på tværs for at løse vores udfordringer.

Carlsberg oplyser, at det nye konsortium i fællesskab dækker alle produktionens omkostninger, og at ingen derfor tjener på det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

Tanya fjernunderviser og har fem børn hjemme fra skole: - Der er en anden slags nærhed

Coronavirus

Live:  Danmark finder første tilfælde af sydafrikansk virusvariant

Fredericia

Regler forvirrer: Midtby-butik møder undren fra folk, der tror, den skal holde lukket

Alarm 112

Politibetjent slæbt med gassende bil på Holstensvej: Flere sigtelser venter fører

Annonce