Annonce
Fredericia

Carlsberg får lavet Somersby om til håndsprit: Alle midler i brug i kamp mod corona

16.000 liter vinbase, som Carlsberg i Fredericia normalt laver Somersby cider af, ankom tirsdag til Nyborg Destilleri. Carlsberg Danmark og destilleriet vil lave basen af gæret frugtmost om til den håndsprit, der er så tiltrængt lige nu i kampen mod corona. Foto: Kasper Riggelsen
Første 16.000 liter base til ellers så populær cider sendt afsted fra bryggeriet i Fredericia. Destilleri i Nyborg og firma i Billund står for videre forvandling.
Annonce

Fredericia: Carlsberg prøver nu i fællesskab med samarbejdspartnere at lave en bestanddel af bryggeriets Somersby cider om til den håndsprit, hele samfundet mangler så desperat.

Tirsdag sendte gigantens danske bryggeri i Fredericia en tankvogn med 16.000 liter gæret most af æbler eller pærer afsted til Nyborg Destilleri.

Her skal alkoholprocenten i den såkaldte vinbase øges fra de normale 15-16 procent til sprit med en procent på mindst 85. Det er myndighedernes krav, hvis produktet skal kunne bruges til sikkert bakteriedræbende håndsprit, som anvendes i kampen mod coronavirus.

Albani hjælper også

Senere ankommer også en tankvogn fra Albani-bryggeriet i Odense til Nyborg Destilleri.

Den indeholder noget endnu bedre, nemlig alkohol, der er til overs fra produktionen af alkoholfrie øl.

- Basen fra Albani er rigtig god, for den har et højt indhold af alkohol i forvejen, og det gør det naturligvis nemmere at destillere, forklarer destilleriets direktør, Tørk Eskild Furhauge.

Annonce

Omstil til sprit, nu

Den danske stat opfordrer alle produktionsfaciliteter, der har mulighed for det efter hurtig omstilling, til at omlægge for at få mere håndsprit på markedet.

Først og fremmest til brug i sundhedsvæsnet.

Når man kommer op på den krævede alkoholprocent, returneres spritten fra Nyborg til firmaet Gundal i Billund, som tilvirker den egentlig håndsprit.

Annonce

Uden profit

- I første omgang er det et forsøg. Vi skal se, om vi kan, og hvad det i givet fald så kræver for at skalere op til en større produktion.

Det fortæller brygmester, Mikkel Laust Broe, fra Carlsberg på Vestre Ringvej til Fredericia Dagblad.

Carlsberg oplyser, at vinbasen stilles til rådighed gratis, og at der heller ikke skal profiteres på fremtidige leverancer til destillering, hvis alt går, som det skal, med forsøgene de kommende dage.

Håndspritten på basis af Somersby-vinbasen fra Carlsberg i Fredericia skal destilleres op, så den indeholder, ikke 15-16 procent, men mindst 85 procent alkohol. Herefter sørger et firma i Billund for den endelige produktion af håndsprit. Arkivfoto: Peter Honoré
Annonce

Alt er klart

Alle tilladelser fra myndighederne til at skifte om fra whisky, gin og brændevin til sprit var i hus på Nyborg Destilleri tirsdag.

Det fortæller Tørk Eskild Furhauge, administrerende direktør i Naturfrisk Group, der ejer både destilleriet i Nyborg og bryggeriet i Ørbæk.

Ifølge ham er den første portion 90 procents sprit klar onsdag.

Nyborg Destilleri kan i første omgang producere 1000 liter sprit på 90 procent om dagen. Senere kan man muligvis komme op på den dobbelte produktion, siger direktøren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Ruth og Vagn har holdt sammen i 70 år

Fredericia

Her er dagens corona-smittetal fra Fredericia: Flere nye smittede end de seneste dage

Annonce