Annonce
Erhverv

Carlsberg i samarbejde med Fredericia Spildevand: Nyt anlæg skal sikre mindre vandforbrug på bryggerier verden over

Carlsbergs er godt i gang med at projektere et nyt anlæg, som skal halvere Carlsbergs vandforbrug og genbruge 90 procent af spildevandet. Fredericia bliver testcenter for det nye anlæg, som på sigt skal rulles ud i koncernen. I spidsen for projektet står LDP-direktør ( longrange development planner) Simon Colding. Foto: Peter Leth-Larsen
Carlsberg har ambition om at nedbringe virksomhedens forbrug af vand inden 2030.
Annonce

Fredericia: I løbet af 2020 opfører Carlsberg et vandgenvindingsanlæg, som skal være med til at sikre, at virksomheden når sit mål om at halvere bryggeriernes forbrug af vand inden 2030.

Hidtil har Carlsberg hældt processpildevand i kloakken, men det skal i stedet igennem det kommende genvindingsanlæg, som kan rense vandet for salt, næringsstoffer og organisk materiale, så procesvandet bliver så rent som drikkevand.

Bryggeriet har dog ikke planer om at bruge det rensede vand i selve produkterne - kun i produktionen til eksempelvis rengøring.

Der er mange lande, hvor vand bliver mere og mere en mangelvare. Derfor kan det virke paradoksalt, man begynder i Danmark, hvor vand ikke er en mangelvare. Men i Fredericia har vi et toptunet bryggeri, hvor vi kan bygge en god case, og vi har været gode til at passe på vandet.

Simon Colding, LDP direktør

Annonce

Mangel på vand

Årsagen til, det er så vigtigt for virksomheden at nedbringe vandforbruget, er blandt andet mangel på vand rundt omkring i verden, hvor Carlsberg har bryggerier. Derfor bliver vandgenvindingsanlægget i Fredericia et testcenter for Carlsberg, som på sigt vil udbrede erfaringerne til sine resterende bryggerier i verden.

- Der er mange lande, hvor vand bliver mere og mere en mangelvare. Derfor kan det virke paradoksalt, man begynder i Danmark, hvor vand ikke er en mangelvare. Men i Fredericia har vi et toptunet bryggeri, hvor vi kan bygge en god case, og vi har været gode til at passe på vandet, forklarer Simon Colding, der arbejder med udvikling på den lange bane hos Carlsberg og har ansvaret for det kommende testanlæg.

Annonce

Carlsberg har nedbragt vandforbrug

Det er blandt andet det danske afgiftssystem på vand, som gennem årene har været med til at fordre, at både virksomheder og private har en umiddelbar økonomisk fordel ved at spare på vandet.

Bryggeriet i Fredericia har gode erfaringer med at nedbringe sit forbrug af vand. Da bryggeriet blev indviet i 1979, brugte Carlsberg fire liter vand i produktionen til at fremstille en liter øl. På det tidspunkt var den globale norm seks liter øl. I løbet af de seneste 40 år er vandforbruget faldet til 2,9 liter vand for at producere en liter øl. Planen er at nå ned på 1,4 liter vand.

Vandeffektiv

Carlsberg er med i samarbejdet DRIP (danish partnership for resource and water efficient industrial food production). Desuden er en række virksomheder som Arla og Grundfos med og organisationer og uddannelsesinstututioner som Københavns Universitet og Landbrug og Fødevarer.

Formålet er at gøre den danske fødevareindustri endnu mere vandeffektiv og lære af hinandens løsninger for at styrke virksomhedernes konkurrenceevne og opfylde FN's verdensmål.

Annonce

Samarbejde med Fredericia Spildevand

I forbindelse med planlægningen af opførelsen af testcentret har Carlsberg haft et tæt samarbejde med Fredericia Spildevand. Undervejs har man undersøgt, om det var en mulighed at placere vandgenvindingsanlægget hos Fredericia Spildevand, men det viste sig ikke at være en løsning.

- En af de afgørende faktorer for, det ikke blev det, er, at de ikke adskiller vores spildevand fra produktionen fra det sanitære spildevand. Dermed ville vi ikke kunne få vandet retur efter rensning. Forudsætningen for at reducere vandspild er, at vi får vandet tilbage, forklarer Simon Colding.

Baggrunden for at nedbringe vandforbruget er blandt andet manglen på vand i store dele af verden, hvor Carlsberg har sine bryggerier. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Tocifret millionbeløb

Ifølge Carlsberg er teknologien i en vandgenvindingsanlæg så god, processpildevandet kan renses i en grad, så det bliver renere end grundvand.

- Der er et perspektiv i på sigt at kunne bruge processpildevand til drikkevand i de lande, der har mangel på vand, fortæller Simon Colding.

Det nye testcenter bliver opført på Carlsbergs grund og er planlagt til at stå færdigt oktober i år. Carlsberg oplyser ikke den præcise pris for anlægget, men Simon Colding oplyser, at det løber op i et større tocifret millionbeløb.

Carlsbergs kommende vandgenvindingsanlæg kan rense processpildevandet for salt, næringsstoffer og organisk materiale, så det rensede vand er renere end grundvand. Foto: Peter Leth-Larsen
Carlsbergs er godt i gang med at projektere et nyt anlæg, som skal halvere Carlsbergs vandforbrug og genbruge 90 procent af spildevandet. Fredericia bliver testcenter for det nye anlæg, som på sigt skal rulles ud i koncernen. I spidsen for projektet står LDP direktør Simon Colding. Foto: Peter Leth-Larsen
Carlsbergs er godt i gang med at projektere et nyt anlæg, som skal halvere Carlsbergs vandforbrug og genbruge 90 procent af spildevandet. Fredericia bliver testcenter for det nye anlæg, som på sigt skal rulles ud i koncernen. I spidsen for projektet står LDP direktør Simon Colding. Genbrugsvandet, som faktisk bliver renere end grundvand, skal eksempelvis anvendes i pasteuriseringsprocessen. Foto: Peter Leth-Larsen
Carlsbergs er godt i gang med at projektere et nyt anlæg, som skal halvere Carlsbergs vandforbrug og genbruge 90 procent af spildevandet. Fredericia bliver testcenter for det nye anlæg, som på sigt skal rulles ud i koncernen. I spidsen for projektet står LDP direktør Simon Colding. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Husk dig selv som pårørende

Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Annonce