Annonce
Erhverv

Carlsberg sparer 500 millioner liter vand: Nyt anlæg blev indviet af statsministeren

Carlsberg indviede torsdag sit vandgenindvindingsanlæg, som gør, at bryggeriet praktisk taget kan eliminere sit vandspild. Statsminister Mette Frederiksen (S) fik æren af at klippe sløjfen i Carlsbergs farver til indvielsen og roste virksomheden for sin indsats med at gå forrest - både da der for et år siden skulle produceres håndsprit og nu i kampen mod vandspild. Foto: Søren Gylling
Vandgenvindingsanlægget, der giver en besparelse på 500 millioner liter vand om året, har været i brug i brug i flere måneder. Det skal bidrage til Carlsbergs ambition om nul vandspild på virksomhedens bryggerier over hele verden i 2030.

Opdateret kl. 19.45: Rettelse: Carlsberg forventer at spare 500 millioner liter vand og ikke fem millioner, som det tidligere fremgik af artiklen.

Fredericia: - Ved sådan et nyt anlæg testkører man. Vi har været i gang i tre til fire måneder, og det kører fuldstændig efter planen. Vi er sikre på, vi rammer 1,4 liter i starten af næste år.

Det fortalte Carlsbergs danske direktør Peter Haahr Nielsen til Fredericia Dagblad torsdag efter indvielsen af bryggeriets nye vandgenvindingsanlæg.

Annonce

Anlægget skal være med til at nedbringe vandspild og betyder, at der fremover kun skal bruges 1,4 liter vand på at producere en liter øl. Da bryggeriet blev indviet i 1979, brugte Carlsberg fire liter vand til en liter øl. I løbet af de seneste 40 år er forbruget faldet til 2,9 liter vand.

Anlægget betyder, at Carlsberg i Fredericia næsten eliminerer vandspild. Den indsats roste statsminister Mette Frederiksen (S), som torsdag formiddag besøgte bryggeriet og klippede snoren til den officielle indvielse af vandgenvindingsanlægget.

- Det er imponerende. Den gode danske øl er nu ikke bare den bedste øl, men også den mest bæredygtige øl i verden, sagde statsministeren, der også kom ind på de perspektiver, som et mindre vandforbrug giver på globalt plan.

- Konkurrencen om vand og adgangen til vand bliver et stadig større problem, sagde hun.

Så rent som drikkevand

Statsministeren besøgte senest bryggeriet for knap et år siden for at takke virksomhedens ansatte for deres indsats med at producere alkobase til håndsprit, som der var mangel på i coronapandemiens begyndelse i foråret 2020.

Mette Frederiksen talte blandt andet om, at adgangen til vand på globalt plan er et problem. Ved at nedbringe vandspild i produktionen kan Carlsberg være med til at sikre adgang til drikkevand. Foto: Søren Gylling

Carlsberg har planer om at udbrede resultaterne fra vandgenvindingsanlægget i Fredericia til virksomhedens bryggerier rundt omkring i verden - især på steder, hvor vandmangel er et større problem end i Danmark.


Det er imponerende. Den gode danske øl er nu ikke bare den bedste øl men også den mest bæredygtige øl i verden.

Mette Frederiksen (S)


Vandgenvindingsanlægget skal være teststed for Carlsbergs første "Total Water Recycling Plant".

Et af FNs verdensmål er at sikre rent drikkevand, og her spiller eliminering af vandspild i produktion en rolle.

Carlsberg er med i samarbejdet DRIP, som har til formål at gøre den danske fødevareindustri mere vandeffektiv og lære af hinandens løsninger. Vandgenvindingsanlægget renser procesvand for salt, næringstoffer og organisk materiale, som det bliver så rent som drikkevand. Foto: Søren Gylling

Tidligere har Carlsberg hældt processpildevand i kloakken, men vandgenvindingsanlægget kan rense vandet for salt, næringsstoffer og organisk materiale, så procesvandet bliver så rent som drikkevand.

Annonce

Direktør: Corona må ikke skubbe os ud af kurs

Carlsberg har dog pt. ikke planer om at bruge vandet i produkterne - kun i produktionen som eksempelvis til rengøring.

- Vi har endnu ikke planer om at bruge vandet i øl, men det vil være muligt på sigt - afhængigt af lovgivningen, forklarede Peter Haahr Nielsen.

Coronapandemien har hærget over hele verden og fået stor betydning for mange ting, men hos Carlsberg holder man fast i den bæredygtige udvikling, som blev sat i gang med bæredygtighedsprogrammet "Together towards zero" i 2017, som blandt andet indeholder nul vandspild.

- Coronaen må ikke skubbe os ud af kurs. Så vi besluttede tidligt i forløbet, at covid-19 ikke skulle forsinke vores planer. Vand er en central ingrediens i vores produktion. Intet vand betyder ingen øl, sagde Carlsbergs globale direktør Cees 't Hart.

Carlsberg havde tre store øl som gave til statsministeren. - Vi ser, I drikker en kold Carlsberg eller Tuborg efter forhandlinger, sagde direktør i Carlsberg Peter Haahr Nielsen til Mette Frederiksen, som kvitterede med at spørge, om hun måtte dele øllene med sine kolleger. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce