Annonce
Erhverv

Carlsbergfondene bevilliger 95 mio. kr. til kampen mod coronavirus: Penge til forskning, kunstmuseer og unge

Carlsbergfondene bevilliger 95 millioner kroner til at accelerere indsatsen mod coronavirus. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Carlsbergfondet, Ny Carlsbergfondet og Tuborgfondet står bag million-donation til blandt andre virusforskere.
Annonce

Fredericia: Carlsbergfondet, Ny Carlsbergfondet og Tuborgfondet donerer 95 millioner kroner til at sætte fut under samfundets kamp mod effekterne af coronavirussen.

De ekstraordinære bevillinger skal mobilisere og støtte forskere, kunstmuseer og civilsamfund i den videnskabelige, økonomiske og menneskelige indsats i en tid, hvor samfundet er udfordret af Covid-19-epidemien. Det oplyser de tre fonde i en pressemeddelelse.

De tre uddelende fonde i Carlsbergfamilien vil med hver deres konkrete bidrag forsøge at afbøde udfordringerne forbundet med den globale epidemi. Det ligger i fondenes dna at tage ansvar, når mennesket og samfundet udsættes for alvorlige forandringer.

Annonce

Penge til virusforskere

Carlsbergfondet, der støtter fremsynet og skelsættende grundforskning for en oplyst fremtid, bevilger 60 millioner kroner til tre forskningsprojekter:

  1. Der gives 25 mio. kr. til en naturvidenskabelig gruppe af internationalt anerkendte virusforskere i et samarbejde mellem Københavns Universitet (KU), Aarhus Universitet (AU) og Statens Serum Institut.
  2. Der gives 25 mio. kr. til en samfundsvidenskabelig og humanistisk gruppe af adfærdsforskere, der i et samarbejde mellem KU, AU og Danmarks Tekniske Universitet skal forske i, hvordan vi som samfund håndterer epidemier mest effektivt.
  3. Samtidig gives der 10 mio. kr. til en tværvidenskabelig gruppe ved Roskilde Universitet, der skal forske i historiske epidemiers opstandelse, spredning og ophør.

De tre projekter skal bane vejen for nye, globale indsigter i adfærd, forebyggelse, diagnose og behandling til beredskabet mod Covid-19 og fremtidige epidemier.

- Covid-19 udvikler sig lige nu eksponentielt, så vi er glade for, at vi på kort tid har kunne mobilisere et samarbejde mellem en række af Danmarks og verdens fremmeste forskere for at bidrage til løsningen af de enorme udfordringer, vi står overfor. Carlsbergs grundlæggere J.C. og Carl Jacobsen samt Carlsbergfondet er historisk set trådt til, når samfundet har været i krise. Vi kan risikere, at den næste epidemi har potentiale til at udløse en endnu større sundhedskrise end Covid-19, så vi er nødt til som nation og civilisation at tænke langsigtet og øge vores vidensniveau, siger formand for Carlsbergfondet, Flemming Besenbacher.

Annonce

Håndsrækning til kriseramte museer

Ny Carlsbergfondet, der støtter kunsten i det danske samfund, prioriterer en ekstraordinær pulje på 30 millioner kroner til genstart af kriseramte kunstmuseer.

Samtidig med at staten forventes at finde politiske løsninger, der kan kompensere museerne på lige fod med det øvrige erhvervsliv, har Ny Carlsbergfondet besluttet at give en håndsrækning til kunstmuseerne til gennemførelsen af de programmer, der skal trække gæster til, når museerne åbner igen.

Det sker i form af en ekstraordinær pulje på 30 mio. kr., som vil kunne søges af kunstmuseerne.

Annonce

Penge til unge og musik

Tuborgfondet, der bl.a. støtter unges engagement for en bæredygtig fremtid, bevilger 5 millioner kroner i en akutpulje til civilsamfundets ungdomsorganisationer for at iværksætte aktiviteter målrettet de mennesker, der er særligt berørt af Covid-19.

Fondet vil også monitorere behovet for hjælp i de dele af erhvervslivet, der er hårdt ramt af den aktuelle situation, eksempelvis spillesteder og den rytmiske musik, som Tuborgfondet har tradition for at støtte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Endnu et villa-indbrud

Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce