Annonce
Fredericia

Chefjurist såede tvivl om habilitet før møde om familieafdeling: Ejby valgte alligevel at deltage

En aktindsigt viser, at Fredericia Kommunes administration havde drøftet Lars Ejby (S) habilitet inden et møde i økonomiudvalget i december, hvor familieafdelingen, som har Ejbys hustru som chef, var på dagsordenen. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Der skulle træffes beslutninger omkring analysen af familieafdelingen, da økonomiudvalget var samlet 7. december sidste år. Derfor havde personalechef fået juridisk vurdering om Lars Ejby kunne deltage. Der var risiko for inhabilitet, og det fik politikeren besked om, men deltog alligevel. Det undrer Susanne Eilersen (DF).

Fredericia: Da økonomiudvalget 7. december drøftede den kommende analyse af familieafdelingen, skulle der træffes beslutninger. Dermed var der tale om et beslutningspunkt, og det var en sag, hvor der var stærk tvivl om, hvorvidt Lars Ejby Pedersen (S) ville være inhabil. Familieafdelingen ledes af hans hustru Kirsten Blæhr.

Fredericia Dagblad har fået aktindsigt i den juridiske vejledning, som daværende økonomi- og personalechef Tommy Abildgaard bad om forud for mødet. Den er skrevet i juridisk sprog og er ikke et helt klart ja eller nej til spørgsmålet.

- Men havde jeg fået den rådgivning, så ville jeg helt sikkert have holdt mig væk, siger Susanne Eilersen (DF).

Annonce


Havde jeg fået den rådgivning, så ville jeg helt sikkert have holdt mig væk.

Susanne Eilersen (DF).


Allerede i november drøfter Tommy Abildgaard spørgsmålet om inhabilitet for Lars Ejby i forhold til undersøgelsen af familieafdelingen med chefjurist Henrik Melchior Olsen. Allerede da understreger chefjuristen, at såfremt der bliver tale om drøftelser, der kan påvirke ansættelsesforholdet og dermed have økonomiske konsekvenser for chefen for familieafdelingen, så vil Lars Ejby være inhabil.

Ny vurdering

Igen den 4. december tager Tommy Abildgaard fat i chefjuristen forud for det økonomiudvalgsmøde, hvor politikerne modtager en status af undersøgelsen af afdelingen og skal træffe en række beslutninger.

Chefjuristen gentager, at hvis der er tale om beslutninger, der kan have indflydelse på ledelsen i familieafdelingen, så vil der være tale om inhabilitet. Men han konstaterer, at dagsordenen ikke er fuldstændig præcis omkring de beslutninger, der skal træffes, så vurderingen om habilitet kommer til at bero på, hvor drøftelserne bevæger sig hen.

Hvilken rådgivning Lars Ejby ender med at få af Tommy Abildgaard har Fredericia Dagblad ikke kunnet fastslå, men man må formode, at han er blevet bekendt med den juridiske vejledning, chefjuristen er kommet frem til.

Annonce

Husker ikke rådgivning

Lars Ejby husker det ikke, har han tidligere oplyst. Han henviste til det ragnarok, der i forvejen var på rådhuset, men det blev i realiteten først indledt dagen efter, da Jacob Bjerregaard trak sig som borgmester.

Susanne Eilersen er først i sidste uge blevet bekendt med den juridiske rådgivning, som blev udarbejdet i sagen, men hun undrede sig allerede under mødet over den 7. december over, at Lars Ejby var aktivt logget ind, da sagen blev behandlet. Mødet blev afviklet virtuelt på grund af coronasituationen.

- Han var logget på, da vi havde en lang drøftelse af sagen, og det undrede mig. Jeg sagde ikke noget, for jeg gik ud fra, at mødelederen havde styr på det, siger Susanne Eilersen.

Hun sendte en sms til Venstres medlem af økonomiudvalget Pernelle Jensen, hvor hun stillede spørgsmål ved, om Lars Ejby ikke burde være logget af.

Annonce

S'er var ikke opmærksom

Fredericia Dagblad har spurgt de socialdemokratiske deltagere i mødet, hvorfor de ikke reagerede.

- Jeg var simpelthen ikke opmærksom på, at Lars var med under mødet, det må jeg erkende, siger Christian Bro.

- Men i realiteten kunne Lars Ejby sidde hjemme og følge med, samtidigt med at hans hustru, der er chef for familieafdelingen, som blev drøftet kunne følge med. Det er vel ikke i orden?

- Det er korrekt, at det kunne være tilfældet, men jeg var som sagt ikke opmærksom, siger Christian Bro.

Heller ikke partiets gruppeformand Søren Larsen reagerede på, at hans partikollega fulgte med under drøftelsen.

- Det opdagede jeg ikke, og det burde jeg måske have gjort. Men jeg forstår ikke, at de der undrede sig over det, ikke reagerede. Når de sendte sms'er til hinanden, kunne de vel også have påpeget det over for os andre, at der var et problem, siger Søren Larsen.

Annonce

Kom ind i kampen S

Den kritik tager Susanne Eilersen skarp afstand fra.

- Nu må Socialdemokratiet simpelthen komme ind i kampen. Det er deres medlem, der sidder og følger en sag, hvor han muligvis er inhabil. Det må være deres ansvar at holde orden i egne rækker. Det kan aldrig blive vores problem, siger hun.

Det var således også Susanne Eilersen som tidligere på måneden gik til Ankestyrelsen for at få inddraget spørgsmålet om habilitet på mødet den 7. december i den undersøgelse, der er i gang om Lars Ejbys habilitet flere år tilbage.

- Den sag burde fra starten have været med hos Ankestyrelsen, men jeg blev klar over, at det var den ikke. Derfor kontaktede jeg selv Ankestyrelsen for ikke at kunne beskyldes for at sidde med en viden, jeg burde have delt, siger Susanne Eilersen.

Lars Ejby oplyste i lørdags, at han sygemelder sig - foreløbigt frem til 1. august - og at han ikke genopstiller til næste kommunalvalg.

Uddrag af den juridiske vurdering af habilitet omkring mødet i økonomiudvalget den 7. december 2020.
Annonce
Fredericia For abonnenter

Flyttede fra 11. sal på Amager til Fredericias ældste bolig: Nordstjernens nye beboere sætter stor ære i historien

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Drømmer du om et elektronik-job? Elgiganten har mange ledige stillinger i nyt varehus

Danmark For abonnenter

Fup-mails vælter ind: Svindlere udnytter farvel til NemID til identitetstyveri

Fredericia

Kontrakt underskrevet: Derfor bliver nye tennis- og padelhaller forsinket i Erritsø

Erhverv

Barndomsvenner vil gøre din bil skinnende ren: Nu er jagten gået ind efter en garage

Alarm 112

Ung mand ramt af uheld: Nyindkøbt bil udbrændte på vej hjem

Fredericia For abonnenter

Lise Gerdes er 'mor' til mange ude i verden: - Man bliver mødt af det, man selv sender ud

Alarm 112

Nu er brandtomt undersøgt: Flammerne har gjort hellested ubrugeligt

Fredericia

Borgmester vil bruge 30 millioner kroner mere på Fredericia Vold

Sport

Chris Ankers enke: - Jeg kan slet ikke rumme tanken om, at jeg ikke skal kysse min mand igen

Alarm 112

Hellested skal genopbygges hurtigst muligt: Enhedslisten spiller ud med to mio. kr. til løsning

Fredericia For abonnenter

Analyse om borgmesterkæden: Flere vil være kalif i stedet for kaliffen

Middelfart

Konditor storhitter med både chokolade og bryggeri i baglokalet: - Vi satte de første 500 øl til salg, og på en uge var alt udsolgt

Annonce