Annonce
Erhverv

Citymanageren er en mand med en mission

Selv i regnvejr er der mange kunder i Sønderborgs centrale handelsgader. Foto: Carsten B. Grubach
Axel Nielsen kender alt og alle og forsøger at få styr på handelslivet i Sønderborg.

SØNDERBORG: - Axel? Han er her ikke. Jeg har slet ikke set ham i dag. Har du en aftale med ham?

- Ja, her klokken 12.

- Nå, så er han nok på vej.

Axel Nielsen var på vej. Først skulle der nemlig lige uddeles nogle træer til butikkerne, for Sønderborg er med i den landsdækkende kampagne om at plante et træ, og TV2 var forbi med et kamerahold for at filme.

Med et kvarters ikke akademisk, men merkantil forsinkelse, dukker Axel Nielsen stakåndet op og undskylder. Som citymanager i Sønderborg siden nytår har han rigeligt at se til.

Den danske detailhandels udfordringer med butikslukninger og internethandel slås Sønderborg selvfølgelig også med, men Axel Nielsen er ikke sådan at ryste. Han har en næsten 20 års fortid som sælger inden for mediebranchen, men er nu, som han smilende påpeger, hoppet over på den anden side:

– Før var jeg ham plageånden fra avisen, og nu skal jeg hjælpe dem.

Og Axel Nielsen kender som lokal ikke blot Gud og hvermand i Sønderborg, han kender bare alle, har man indtrykket af, når man går en tur ned ad gågaden sammen med ham, så Perlegade er en rigtig tidsrøver.

Den 52-årige citymanager har en klar mission i sit job:

- Vi har 196 medlemmer af Sønderborg Handel, deraf er der også en del liberale erhverv. 100 af dem er vel butikker, men der er lige så mange, der ikke er medlemmer. Og dem skal vi have med, så vi kan stå stærkere.

Annonce

- Vi har 15 ledige butikslejemål lige nu, men det får mig nu ikke til at ligge søvnløs om natten, for vi har aldrig haft så mange butikker i Sønderborg, som vi har nu.

Axel Nielsen, citymanager, Sønderborg

Flere i fællesskabet

- Vi har differentieret kontingent, så liberale erhverv og butikker uden for centrum betaler mindre. Nogle mener stadig, at det er for dyrt. Måske skal vi have ens kontingent, men det er jo ikke noget, jeg bestemmer. Det gør generalforsamlingen. Men det ville være dejligt, hvis alle ville være med i fællesskabet, så vi kan skabe flere events, siger Axel Nielsen.

Han vil gerne have fingrene endnu mere på pulsen og har derfor uddelt spørgeskemaer til butikkerne for at høre om deres holdning til Sønderborg Handel og hans arbejde.

– Hvad tænker du? Hjælp os med at bliv bedre, opfordrer han.

Han håber, at butikkerne vil bruge 10 minutter af deres fremtid og blandt andet svare på, hvordan de ser på handelslivet i deres by, hvad de mener om aktivitetsniveauet, som i parentes bemærket blandt andet indeholder to årlige Open by Night og tre markedsdage i juni, og hvordan de vil beskrive mulighederne for at ansætte tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft til området?

Svarer man, er man med i lodtrækningen om et par flasker vin – naturligvis fra en lokal butik.

Kun en udfordring

- Vi har 15 ledige butikslejemål lige nu, men det får mig nu ikke til at ligge søvnløs om natten, for vi har aldrig haft så mange butikker i Sønderborg, som vi har nu. Og der kom jo 50 flere til, da Borgen (det lokale centralt placerede indkøbscenter, red.) kom til, og der er vist kun fire ledige lejemål, siger Axel Nielsen.

- Vi har dagligt tre-fire henvendelser om lejemål, så det skal nok gå. Vi har lige lejet et lokale ud til en e-sportscafé, og lige over for her, hvor vi bor, åbner der en butik med økologisk børnetøj. Det er en lokal, der før har haft netbutik og nu vil have en rigtig butik. Og lejemålet er indgået for 10 år, så det er nok noget, man kan regne med, vil fortsætte.

Spørger man Axel Nielsen om hans tre største udfordringer, nævner han kun en: Den manglende opbakning til Sønderborg Handel hos butikkerne, ellers har han stort set ja-hatten på:

– Vi har et stort opland, ja faktisk hele øen, og der komme også kunder fra Aabenraa og Gråsten. Ser man på butikssegmentet, kunne vi da godt bruge en slagter, for vi har ikke længere en slagter, og det er jo skidt for en by som Sønderborg, men vi har mange specialbutikker, især i den nedre ende af Perlegade, hvor vi blandt andet har Skogalleriet og en ostebutik, og dem vil vi da gerne have nogle flere af.

- Det ville da være fint, hvis konceptbutikkerne var i Borgen, og alle specialbutikkerne lå ude i byen. Men det er blot min egen ønsketænkning, understreger citymanageren, der efter tre kvarters snak og gåtur skal videre i teksten.

De sidste træer skal på plads, og så skal der ryddes op.

Citymanager Axel Nielsen er en travl mand. Og det er svært at klare det hele, når hans to mobiltelefoner ringer på samme tid. Foto: Carsten B. Grubach
Der er i øjeblikket 15 ledige butikslokaler i centrum af Sønderborg. Nogle lejes ud for tre måneder ad gangen for at holde flowet i gang. Foto: Carsten B. Grubach
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

Håndværkerformand sætter spørgsmålstegn i mørklægningssag: Millioner kunne måske have været sparet

112

En lang indsats er slut: 24 brandfolk har nedkæmpet brand i lagerhal og båd

Fredericia For abonnenter

Sådan foregår det i dag: Håndværkere fordeler opgaver efter nummer

112

Røgudvikling følges nøje efter brand på Bundgårdsvej: - Ikke anledning til evakuering

Annonce