Annonce
Fredericia

Corona er årsag til meget: Mere end det dobbelte beløb gives til ny bypark

Søndervold - en ny bypark i Kanalbyen i Fredericia - anlægges det næste cirka halvandet år med varierende naturtyper og mange faciliteter. For eksempel et nyt medborgerhus. Det er blevet en mulighed, fordi coronakrisen har fået Fredericia Kommune til at investere mange ekstra millioner kroner i parken. Illustration: SLA Landskabsarkitekter
Søndervold i Kanalbyen - med legeområder, medborgerhus, rolige lommer og varieret natur - ville koste 7,5 mio. kr. Nu investeres der i stedet 17,2 mio. kr.

Fredericia: Den nye bypark Søndervold i den lige så nye bydel på havnen Kanalbyen har fået mange flere penge at lege med.

I den oprindelige plan for den 10.500 kvadratmeter store grønne kile, som der var første spadestik til mandag, var der afsat 7,5 millioner kroner. Fredericia Kommune finansierer 25 procent, Realdania 75 procent.

Men på grund af muligheden for at låne penge til lav rente for at få gang i byggeri og håndværk under corona har Fredericia Kommune skudt yderligere 9,7 millioner i projektet.

Byparken forventes etableret i slutningen af 2021 eller begyndelsen af 2022.

Annonce

Fire områder i parken

Efter spadestikket mandag blev det afsløret, at Søndervold opdeles i fire zoner:

Kysten med sand og strandplanter, Sansehaven med plantekasser og regnvandsbassin, Garnet med parkens største legeområde og Volden med udsigt og træningsbakker.


På grund af muligheden for at låne penge til lav rente for at få gang i byggeri og håndværk under corona har Fredericia Kommune skudt yderligere 9,7 millioner i projektet.


- Frugttræer, bærbuske, duftende blomster og et rigt insektliv er med til at gøre Søndervold til en naturpark bygget op med fokus på biodiversitet - hvor en klassisk bypark ofte er kendetegnet ved græsplæner, forklarer projektdirektør i Kanalbyen, Tim E. Halvorsen.

Annonce

Nu køres der jord på

I det første stykke tid skal der køres jord til parken, som sammen med det omkringliggende bykvarter må hæves for at sikre Kanalbyen og Fredericias bymidte mod stormflod, oplyser Kanalbyen i en pressemeddelelse:

- Samtidig skal projektet i licitation.

Fotograf og bysbarn, W.J.H. Storm, tog mange billeder i Fredericia omkring århundredeskiftet 1800-1900. Hér parti fra lystanlægget og byparken Carolinelund på havnen, hvor en ny bypark nu opstår hen over et stort område i Kanalbyen. For enden af vejen i Carolinelund ses bygninger i Gl. Havn - på hjørnet af Gothersgade og Sønder Voldgade. Foto: Lokalhistorisk Arkiv for Fredericia og Omegn

- Fra starten af næste år kan den entreprenør, der får opgaven, begynde at forme landskabet med bakker og vold, forklarer Kanalbyen:

- Når jorden har sat sig, skal der installeres belægning, belysning og faciliteter, og parken skal plantes til.

Ikke nogen ny hundeskov

Der har været dialog med interesserede om, hvad den store grønne kile i den nye bydel på havnen kunne indeholde.

- Heldigvis skortede det ikke på hverken engagement eller idérigdom, og vi har efterfølgende arbejdet systematisk med at få så mange input som muligt med, oplyser projektdirektør i Kanalbyen, Tim E. Halvorsen:

- Regnvandsbassin, spændende belægninger, træningsfaciliteter og kælkebakke er bare nogle få eksempler.

Andre bud i processen har blandt andet været en hundeskov og et skatermiljø.

Søndervold opdeles i fire zoner: Kysten med sand og strandplanter, Sansehaven med plantekasser og regnvandsbassin, Garnet med parkens største legeområde og Volden med udsigt og træningsbakker. Illustration: SLA Landskabsarkitekter
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kunde fik 300 kroner for et P. S. Krøyer-værk: Er det rimeligt, at antikvitetshandleren nu sælger det for 7.000 kroner?

Sydjylland For abonnenter

Syddanmarks corona-general ånder lettet op: - Det er ikke gået så galt, som vi frygtede

Annonce