Annonce
Danmark

Kapelmester plejer at turnere med Lukas Graham: Nu er kalenderen næsten helt tom

Hertil og ikke længere... på grund af corona-risikoen. Epidemien har fået koncertarrangører over hele landet til at aflyse på stribe. Det rammer mange musikere, blandt andet dirigent og musiker Nikolai Bøgelund, Aarhus. Foto: Søren Willumsen
Trombonespiller, dirigent og arrangør Nikolai Bøgelund havde udsigt til et travlt forår og en god sommer med masser af koncerter og backing for landets kendeste sangere. Men lige nu er kalenderen nærmest ryddet på grund af coronavirus. Han frygter for sommerens festivaler.

Corona: For godt en uge siden havde han en fyldt arrangementskalender hele foråret og godt hen over sommeren. Koncertarrangører, firmafester og festivaler stod i kø for at hyre den energiske kapelmester og dirigent fra Aarhus.

Han dirigerer for Aarhus Jazz Orchestra, DR’s Big Band og bandet Festmaskinen og spiller for landets mest kendte sangere til store arrangementer for mange mennesker. Dette forår er det første i en årrække, hvor han ikke turneer med sangeren Lukas Graham. I stedet var kalenderen fyldt med andre jobs. Men ikke mere.

- Aflysningerne vælter ind på grund af virussen. Det meste af forårets arrangementer er aflyst. Der er intet at lave. Normalt starter det altid med en dato, et sted og en sammenhæng. Men sagen er, at når der ingen datoer er, så laver jeg ikke noget. Og så tjener jeg ingenting.

Hvor blev jobbene og indtægterne af? For en uge siden havde Nikolai Bøgelund en fyldt koncertkalender hele foråret og det meste af sommeren. Nu er det meste væk. Foto: Søren Willumsen

Glip af en masse job

Han kan sagtens forstå aflysningerne.

- Selvfølgelig skal vi ikke forsamles mange mennesker nu. Men jeg er nervøs for, hvor langt det vil strække sig, for så går vi glip af en masse job.

Onsdag skulle han have været i Portugal i fire dage for at dirigere et jazz-værk, der skulle spilles live af et big band under visning af en animationsfilm ved filmfestivalen Monstra. Alt er aflyst.

I næste uge skulle han have startet 14 dages skolekoncerter med Aarhus Jazz Orchestra på fem store Aarhus-skoler med tilsammen 1.500 børn som kor.

Nikolai Bøgelund er dirigent, og eleverne har øvet siden nytår ude på skolerne for at synge for deres forældre og familier. Aflyst.

Annonce

Mange aflysninger

Dernæst er mange firmafester i foråret aflyst med ”Festmaskinen”, der hyres som band for kendte sangere som Rasmus Seebach, Burhan G med flere. Måske vil de blive flyttet til efteråret.

21. marts skulle han have været med til TV2 Hjertegalla.

- Jeg har lavet hele musikprogrammet klar og alle aftaler er på plads, men det er aflyst.

En mindekoncert 29. marts i DR’s koncerthus for Master Fatman med Thomas Helmig, Peter AG, Lis Sørensen, Shaka Loveless og mange flere er også aflyst. Her skulle Nikolai Bøgelund have været dirigent for DR’s Big Band.

1. maj skal han spille til indvielse af en ny multiarena i Randers med Christoffer, Joey Moe og Alexander Oscar for 4000 mennesker.

- Jeg er kapelmester og forberedelserne er i fuld gang. Men det er måske et af de arrangementer, der kan komme i farezonen, og det er ikke ret godt.

4. maj til 75 års jubilæet for befrielsen har han også et stort arrangement med et tv-show på TV2 Nord, som han endnu ikke ved om gennemføres.

Endnu ved han heller ikke om en koncertturné i maj med DRs Big Band og jazzsangerinden Sinne Eeg kan gennemføres.

- Det bliver jo endnu vildere hen over sommeren, hvis virussen ikke forsvinder, for så kommer alle de udendørs festivaler for alvor i farezonen, siger Nikolai Bøgelund, der på kort tid er strandet mere permanent i sin kapelmesterhule - for der er ingen job mere. Foto: Søren Willumsen
Annonce

Festivaler i farezonen

- Det bliver jo endnu vildere hen over sommeren, hvis virussen ikke forsvinder, for så kommer alle de udendørs festivaler for alvor i farezonen. Startende med Jelling i maj. Og hvis sommeren lukker ned, er vi alle færdige. Hvis først dem, der hyrer mig, er færdige, er jeg også færdig.

Nikolai Bøgelunds kalender er under normale omstændigheder stort set fyldt hver weekend. Og han trives med den travlhed.

- Jeg er rigtig meget drevet af en deadline. Når jeg har et arrangement skriver jeg og arrangerer og printer det ud og styrter ud ad døren for at spille. Men lige nu ser jeg ud i intetheden, og så springer inspirationen ikke lige i mig. Tværtimod.

Der er selvfølgelig en masse mere kedelige ting, han kan lave. Back up af sine filer, regnskaber og den slags.

- Jeg har fået skiftet en stikkontakt og er i gang med at sy hynder til båden, griner han.

Annonce

Økonomien truet

Om han kommer ind under en af hjælpepakkerne til erhvervslivet, ved han ikke endnu. Det skal undersøges.

For et eller andet sted lurer naturligvis en økonomi, der skal hænge sammen i en familie, der tæller tre børn på 15, 19 og 21 år og fru Anni, der er sygeplejerske i en lægepraksis.

- Jeg har længe arbejdet med den usikkerhed, der er som selvstændig, hvor der kun er penge, når der er jobs. Det har jeg det fint med. Det er mit liv at leve spontant. Faste aftaler stresser mig, men vi må skrue på de knapper, vi kan for at få det til at hænge sammen.

Annonce

Forslag om coronafri miljøer

Men trods et kik ud i stribevis af aflysninger, er hans gode humør ikke slået ud af kurs.

- Jeg har min familie, og vi prøver at holde humøret oppe på hinanden. Jeg er 100 procent optimist, og vi kommer nok over det alle sammen. Jeg kan slet ikke forestille mig, at det vil få så vidtrækkende konsekvenser, at vi ikke kan finde på nye ideer. Hvis vi får et år, hvor vi ikke må mødes i store forsamlinger, finder vi på nye måder at mødes. Måske virtuelt med streamede koncerter. Måske kunne man også indføre test for alle og skabe coronafri miljøer, som folk kan samles i. For musikken skal jo ud.

Annonce
Annonce
Fredericia

Veninder har gode idéer til bymidten: Lad os få flere træer og mere vand

Fredericia For abonnenter

Kommunen har penge i kassen men må ikke bruge dem: Udvalg har udskudt besparelser til august

Alarm 112

Indbrud i flere kælderrum: Politiet har endnu ikke fået alle anmeldelser

FC Fredericia

FC Fredericia-træner: Spillerne fortjener så meget kredit

Danmark For abonnenter

Læge og far til 12-årig pige: - Jeg ved ikke, om hun skal vaccineres mod corona

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Danmark

Coronapandemien gør det svært at rejse i Vesten - det har sat terror på pause

Fredericia

Så enkelt kan det gøres: Klodset løsning kan hjælpe handicappede på café

Danmark

Lørdagsbilister kan forvente trafikklumper og kødannelse

Alarm 112 For abonnenter

Mor på 85 sad også fast i elevator: Datter hamrede hul i glas for at få frisk luft ind til hende

FC Fredericia For abonnenter

Analyse: FC Fredericia begyndte godt - og måske bliver det bedre

Fredericia

Ny borgerliste på plads: Ekskluderet konservativt trekløver går til valg på egen liste

Annonce