Fredericia: - Det har været et fantastisk projekt, og det har været spændende at være med til. Vi vil gerne være med fremover.
Sådan siger køkkenchef i Elbokøkkenet Heidi Persson Schmølz.
Hun har som arbejdsgiver været med i projektet Code of Care, der skal få udsatte ledige i job og uddannelse. Fredericia Kommune indgik i sommeren 2019 i første omgang en et-årig kontrakt, og det blev skudt i gang med et stormøde 28. november 2019, hvor en række arbejdsgivere meldte sig til at tage ledige under sine vinger.
Men få måneder efter ramte pandemien landet, og det vingeskød projektet delvist, da den nedsatte taskforce af ansatte på Fredericia Jobcenter og en række arbejdsgivere kun kunne mødes online og derfor havde svært ved at sætte de projekter i gang som eksempelvis mentorordninger, som de gerne ville.
Fordele for arbejdspladsen
Elbokøkkenet har fået en ny medarbejder gennem Code of Care og vil gerne tage imod flere unge. Men coronasituationen det seneste år har sat arbejdet lidt i stå.
- Jeg mener, vi har en samfundspligt - også i og med vi er ejet af kommunen. Vi må hjælpe der, hvor vi kan. Nogle gange er det også nok, at de unge kommer og snuser til arbejdet og finder ud af, om det er noget, de vil uddanne sig til, fortæller Heidi Persson Schmølz.
Ifølge hende er der også fordele for arbejdspladsen ved at tage imod ledige, som har brug for et job nogle timer om ugen eller en afklaring på deres videre færd på arbejdsmarkedet.
- Det er også givtigt for arbejdspladsen. Vi gør ting, som vi i mange år har gjort per automatik, men de ledige stiller spørgsmål til, hvad vi gør og hvorfor, og det tvinger os til at tænke over det - og det udvikler os, forklarer hun.
Forventer fuld skrue efter genåbning
Hos smedevirksomheden Wiggers & Klement har de også gode erfaringer med projektet. Her har to ledige deltaget.
- Vi havde en inde, som kom fra ledighed og var på 15 timer hos os. Det var, hvad vi kunne tilbyde. Vedkommende fik mulighed for et fuldtidsjob et andet sted og tog imod det. Vi har også en fleksjobber, som har været hos et år, fortæller en af indehaverne Lennert Klement.
Heidi Persson Schmølz, køkkenchefJeg mener, vi har en samfundspligt - også i og med vi er ejet af kommunen. Vi må hjælpe der, hvor vi kan. Nogle gange er det også nok, at de unge kommer og snuser til arbejdet og finder ud af, om det er noget, de vil uddanne sig til.
Ifølge ham har Code of Care skabt mere positivitet og givet arbejdsgiverne mulighed for at udveksle erfaringer med hinanden om, hvordan man hjælper udsatte ledige. Han forventer, der er gode muligheder for få flere ledige videre i job.
- Det er fint at se, folk (arbejdergiverne, red.) vælger at investere lidt tid i det. Når tingene åbner, skal der nok komme fuld skrue på igen, mener han.
Vil etablere mentorordning for unge
Administrerende direktør i MesseC Grete Højgaard meldte sig også til Code of Cares taskforce i Fredericia, men pandemien ramte MesseC hårdt, da messecentret har været lukket ned i store dele af 2020 og hele 2021 indtil videre.
Årsagen er forsamlingsforbuddet, som forhindrer virksomheden i at holde messer og events. Hun satser dog på at kunne tilbyde ledige en udstrakt hånd, når restriktionerne forsvinder, og messecentret kan slå dørene op igen.
- Jeg håber virkelig, vi kan tilbyde nogen noget, når vi åbner igen. Vi har en tradition, som går langt tilbage, om at tage folk ind og prøve kræfter med, hvor deres egne grænser går - om de kan arbejde en time eller mange, fortæller Grete Højgaard.
Hun fortæller, at taskforcegruppen arbejder på at lave en mentorordning for unge, som hun forventer sig meget af.
- Det er vigtigt, man ikke bliver tabt på gulvet, når man er ung. Vi har hørt mange steder fra, at gode mentorforløb er noget af det, der er med til, det lykkes, forklarer hun.
Omkring 40 lokale virksomheder indenfor en række forskellige brancher er med i Code of Care. projektet er blevet forlænget af Fredericia Kommune og løber frem til 15. maj 2021.