Annonce
Vejle

Corona, selvmordsforsøg og selvskadende kvinder: Vejles psykiatrisygehus under hårdt pres

Mikkel Rune Vossen Rasmussen har været ansat som ledende overlæge i et år. Dengang overtog han et psykiatrisygehus i store udfordringer. Arkivfoto: Mette Mørk
Det har været et hårdt efterår på psykiatrisygehuset i Vejle, særligt på én afdeling. Den øverste ledelse har sat gang i en række tiltag, som allerede nu kan aflæses i medarbejdernes trivsel.

Vejle: Medarbejderne på psykiatrisygehuset i Vejle har været under hårdt pres det seneste år - særligt på den afdeling, der i huset er kendt som "02/03".

Det hårde arbejdspres kan  mærkes i hverdagen på sygehuset - og kan også aflæses i de løbende trivselsmålinger, der foretages blandt de ansatte.

I marts 2020 svarede 77 procent af de ansatte ja til spørgsmålet: "Er du tilfreds med dit arbejde som helhed?"

Annonce

Ni måneder senere var andelen faldet til 55 procent.

Årsagen skal findes i et hårdt efterår, mener psykiatrisygehusets ledende overlæge, Mikkel Rune Vossen Rasmussen.

To coronaudbrud

Han fortæller, at afdeling 02/03 for det første har været ramt af coronavirusudbrud to gange, hvilket som konsekvens har resulteret i ekstra travlhed for de tilbageværende medarbejdere, da både indlagte patienter og personale har været ramt eller været nærkontakt.

For det andet har personalet frem til årsskiftet taget imod et stigende antal unge kvinder, der er blevet indlagt med tvang.

- Jeg var godt klar over, at det ikke var helt godt. Alligevel blev jeg da ked af at se, hvor galt det var fat i vores affektive sengeafsnit, siger han.

Annonce

Et udfordret sygehus

Mikkel Rune Vossen Rasmussen overtog den øverste chefstilling på psykiatrisygehuset for et år siden. Dengang kom han til et hus med store udfordringer.

Arbejdsmiljøet haltede, og personalet flygtede. Manglen på læger blev mere og mere udtalt, hvilket gik udover kvaliteten i arbejdet med patienterne. I december 2019 sagde den daværende ledende overlæge op og satte dermed to streger under krisen.

Siden er det gået fremad. Den seneste tilfredshedsmåling (LUP) blandt de indlagte og deres pårørende viser eksempelvis en positiv udvikling på næsten alle parametre. Det skyldes ikke mindst, at langt de fleste lægestillinger er besat. Det har ifølge den ledende overlæge skruet godt op for fagligheden.


Det glæder mig meget. Det er enormt vigtigt for mig, at vi går glade på arbejde og er fagligt stolte. Hvis vi ikke gør, skal vi have lavet om på det - og jeg er ikke nervøs for at tage fat.

Mikkel Rune Vossen Rasmussen, ledende overlæge


Også den berørte afdeling, der hedder 02/03, har i løbet af 2020 kunnet fremvise positive takter. Medarbejderne er her specialiseret i at tage imod patienter med såkaldt affektive sygdomme såsom mani, angst og personlighedsforstyrrelser.

De bliver flere gange årligt spurgt ind til deres trivsel. I begyndelsen af sidste år var svarene overvejende positive.

Annonce

Fra grøn til gul og rød

Resultatet, der bliver forelagt politikerne i Region Syddanmarks psykiatri- og socialudvalget, var dermed mestendels grøn. Men tilbage i december skiftede det farve til gul og rød.

- Vi har stået med flere udfordringer. Det er faktisk ikke så længe siden, at vi kunne åbne op igen efter seneste corona-smitteudbrud. De to tilfælde har resulteret i en del sygemeldinger blandt personalet. Samtidig har vi fået en del nye ansatte. Herudover har vi haft et stigende antal tvangsindlæggelser på afdelingen, fortæller Mikkel Rune Vossen Rasmussen.

Der er tale om unge kvinder med selvskadende adfærd. Det er uvist, hvad stigningen skyldes, men en del af forklaringen kan ifølge den ledende overlæge godt være covid-19.

Kvinderne har i forvejen svært ved relationer, og de er ikke nødvendigvis blevet nemmere at tackle det seneste år.

- Vi har haft flere meget alvorlige selvmordsforsøg med strangulering og følgende hjertestop. Det er voldsomme hændelser at stå med for personalet, og det er klart, at det er mærket af dem, siger han.

Annonce

Akkumuleret belastning

Mikkel Rune Vossen Rasmussen har sammen med oversygeplejerske Peter Jezek iværksat en række tiltag for at vende stemningen. De har først og fremmest delt nogle af de dårligste patienter ud på flere afdelinger for at lette medarbejderne på 02/03. De har sommetider, når det så værst ud, skullet håndtere tre-fire patienter i bæltefiksering på samme tid.

Samtidig har de besluttet at dele ledelsen op og skabe to afsnit. Dermed får den enkelte medarbejder kortere til beslutningstagerne.

Medarbejdertrivslen styrtdykkede fra marts til december 2020. De skiftede fra mestendels grønne til gule og røde. I marts 2021 så det heldigvis noget bedre ud igen. Illustration: Psykiatrien, Region Syddanmark

Sidst, men ikke mindst har den øverste ledelse skruet op for supervision og indskærpet nødvendigheden af at deltage i de forløb, der altid følger i halen på de mest voldsomme hændelser. I huset bruger de termerne "defusing" og "debriefing".

- Vi bliver nødt til at få dem ud af systemet, så vi ikke bærer rundt på dem. Man taler meget om akkumuleret belastning. Vi kan ikke undgå de her hårde episoder, men vi kan efterfølgende håndtere dem bedre, så de ikke hober sig op hos os, siger Mikkel Rune Vossen Rasmussen.

Annonce

Glad på arbejde

Udover de faste spørgeskemaundersøgelser for at tage pulsen på trivslen er ledelsen også i gang med at gennemføre individuelle samtaler med hver enkelt medarbejder.

- Vi ønsker at komme et spadestik dybere. Så vi for alvor kan tage hånd om problemerne, forklarer den ledende overlæge.

Men allerede nu blæser der mere positive vinde i afdelingen. I seneste måling, som blev forelagt det politiske udvalg i den forgangne uge, er de gule og røde toner igen antaget en mere grøn kulør.

- Det glæder mig meget. Det er enormt vigtigt for mig, at vi går glade på arbejde og er fagligt stolte. Hvis vi ikke gør, skal vi have lavet om på det - og jeg er ikke nervøs for at tage fat, siger Mikkel Rune Vossen Rasmussen.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Svar fra 16 familier er ikke nok: Tre partier kræver endnu en undersøgelse af Familieafdelingen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Borgmester glæder sig over analyse: - Familieafdelingen har min fulde tillid

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Fredericia

Sov med udsigt over parken: Ny shelterplads i Madsby klar om få uger

Alarm 112

Politi søger vidner til to optrin i trafikken: Fodgænger påkørt og bilist slået

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

GAMLE DAGE

Instrumentmageren og frk. Jessen: Hendes gang blev så mærkeligt let, da hun så ham

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Bjarne sælger sit bageri efter 27 år: - Tiden var inde

Danmark

Sidste danske soldater har forladt Afghanistan

Fredericia

Rapport om Familieafdelingen er klar: Ingen tegn på fejlslagen kultur

Erhverv For abonnenter

Coronapandemien slog hårdt til på Trinity: Sådan går det på hotellet, som landede millionunderskud

Fredericia

Tre områder mangler nye skraldespande: Sådan gør skraldemændene i overgangsfasen

Annonce