Annonce
Fredericia

Regler spænder ben for pinsetradition: Politi siger nej til gudstjeneste i Kastellet

Kirkerne i Fredericia skulle 2. pinsedag for 16. gang have afviklet gudstjeneste i det fri i kastellet. Det har coronaen sat en stopper for. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Alle forberedelser var gjort for at imødekomme de strikse restriktioner omkring corona, men udsigten til, at der måske ville være tale om overtrædelse af forsamlingsforbuddet, fik kirkerne i Fredericia til at opgive.
Annonce

Fredericia: Man kommer til at gå forgæves, hvis man havde ønsket at deltage i den traditonsrige pinsegudstjeneste i Kastellet 2. pinsedag. Fredericia Provsti har kastet handsken og opgivet at arrangere den normale festlige gudstjeneste.

- Vi skal selvfølgelig ikke have særbehandling i kirkerne, men vi mener selv, at vi havde fået lavet et arrangement, så vi tog hensyn til alle restriktioner, siger provst Børge Munk Povlsen.

Der var lagt op til, at deltagerne skulle deles op i grupper af ti, som derefter skulle følges ad rundt til en række forskellige stationer i Kastellet. Til slut skulle grupperne samles i tre forskellige kirker.

- På den måde mente vi, at vi holdt os under grænserne i forhold til forsamlingskravene generelt, og vi kunne leve op til restriktionerne med antal personer i kirkerummene. For at være helt sikre kontaktede vi politiet, som mener, at der er tale om et samlet arrangement, uanset at vi er fordelt i grupper og i tre kirker. Og hvis det er opfattelsen, så kan vi selvfølgelig ikke overholde forsamlingskravene, siger Børge Munk Povlsen.

Vi skal selvfølgelig ikke have særbehandling i kirkerne, men vi mener selv, at vi havde fået lavet et arrangement, så vi tog hensyn til alle restriktioner.

Provst Børge Munk Povlsen

Annonce

Ingen er sure

Der var blevet lagt mange kræfter i at fastholde traditionen med pinsegudstjenester, hvor alle byens trossamfund deltager.

- Politiet meddelte os, at det var et fortolkningspørgsmål, og så blev vi enige om at droppe det, siger Børge Munk Povlsen.

Han understreger, at der ikke er sure miner hos kirkerne, men selvfølgelig ærgelse over, at det planlagte arrangement må opgives.

- Vi synes selv, at vi havde fundet en ramme, der ville give deltagerne en god oplevelse. Men sådan er det, og vi er jo godt klar over, at restriktionerne er lavet for at passe på os allesammen, siger provsten.

Selv om gudstjenesten i det fri er opgivet, så er der 2. pinsedag mulighed for at deltage i pinsegudstjenester i en række af sognets kirker.

- Og det håber vi selvfølgelig, at folk vil gøre brug af, siger Børge Munk Povlsen.

Annonce

Konkret vurdering

Fredericia Dagblad har forelagt arrangementet for Sydøstjyllands Politi, som henviser til de generelle corona-regler.

Kommunikationschef Ulla Kaspersen henviser til coronabestemmelser om, at religiøse trosretninger er underlagt samme regler om forsamlingsgrænser som alle andre. Det er derfor ikke tilladt at forsamles mere end ti personer. Det gælder blandt andet også begravelsesoptog, som ikke anses for at være en kirkelig handling.

Desuden henviser hun til Rigspolitiets svar om, at politikredsene ikke kan forhåndsgodkende arrangementer bortset fra drive-in arrangementer.

Politikredsene kan alene vejlede borgerne om, at politiet håndhæver reglerne i overensstemmelse med den udstedte bekendtgørelse, konstaterer Rigspolitiet, hvor det også præciseres, at politiets opgave er at håndhæve reglerne i overensstemmelse med bekendtgørelsen, og hvorvidt et arrangement el.lign. afvikles i overensstemmelse med bekendtgørelsen, vil bero på en konkret vurdering i den enkelte situation.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce