Fredericia: Mette Frederiksen sendte leder af Idræt i Dagtimerne Tony Brazil på overarbejde, da hun for en uge siden lod danskerne forstå, at nye restriktioner var nødvendige på grund af coronasmitten. Den nye nedlukning betyder et nyt tilbageslag for den selvejende institution i Fredericia Idrætscenter.
- Vi har i forvejen været hårdt ramt på grund af coronarestriktionerne, men det nye forsamlingsforbud på højest ti personer betød, at jeg måtte i gang med at aflyse alle vores store fælles hold. Vi skal være minimum 14 på et hold, for at det kan løbe rundt økonomisk, så jeg var nødt til at afmelde vores halreservationer for stort set alt den næste måned, fortæller Tony Brazil.
Torsdag aften sent dukkede imidlertid en ny fortolkning af reglerne op fra Kulturministeriet.
- Det viser sig, at vi nu gerne må lave fælles træning med en instruktør, hvis vi kan sikre, at holdet er delt op i mindre hold med maksimalt ti deltagere. Det er en rigtig god nyhed, for det åbner for, at vi kan gennemføre flere af vores hold alligevel, siger Tony Brazil, som nu vil forsøge at få nye haltider.
Tilbage til start
Han har de seneste måneder kunne følge coronaens konsekvenser for det idrætstilbud, som han har brugt syv år på at få til at vokse.
- Vi var kommet virkelig langt. Vi havde over 8200 brugere i 2019. Jeg havde masser af ideer i støbeskeen, da vi blev ramt af coronaen i foråret, fortæller han.
Medlemsstatistsikken taler sit tydelige sprog. I april 2019 havde Idræt i Dagtimerne 705 medlemmer - et år senere var medlemstallet nul.
- Vi lukkede helt ned i april og har først åbnet op igen i september. Det kan selvfølgelig aflæses. Sammenlignet med samme oktober sidste år – så har vi mistet omkring 350 medlemmer på grund af corona - det svarer til et fald i medlemstallet på ca. 40 procent., siger Tony Brazil.
Tony Brazil, leder af Idræt i DagtimerneDe personer, som har det største behøv for at komme til vores aktiviteter, risikerer at blive meget dårligere, hvis de ikke kan komme afsted.
Om de seneste stramninger kommer til at forværre situationen, håber han ikke.
- Det er vigtigt for os at fortælle, at vi går hele vejen for at sikre, at det er trygt at deltage. Men vi ved godt, at der er folk, som bliver væk, fordi de er nervøse for at blive smittet, siger Tony Brazil.
Rammer de sårbare
Tony Brazil påpeger, at coronaen har en høj pris for specielt de sårbare grupper.
- De personer, som har det største behøv for at komme til vores aktiviteter, risikerer at blive meget dårligere, hvis de ikke kan komme afsted. Det har vi både oplevet i forhold til vores demensramte medlemmer, medlemmer med parkinson eller andre kroniske lidelser. Nedlukningen i foråret var simpelthen et kæmpe tilbageslag. Og det, frygter jeg, vil ske igen, siger han.
Det rammer ikke kun de medlemmer, som ikke kommer afsted, men i høj grad også de pårørende.
- Vi har prøvet at finde løsninger, men det har været svært. Nu prøver vi blandt andet for demente, hvor vi har frivillige, som tilbyder sig som gå-makkere. De går to og to, og det tegner til at blive godt modtaget, siger Tony Brazil.
Han vil med de nyeste retningslinjer i baghovedet forsøge at skabe mulighed for at få flere hold sat i gang. Oktober og november er normalt de måneder med flest aktive medlemmer i sving.
- Vi holder gang i så meget som muligt. 50 ad gangen kan benytte træningscentret, og vi har eksempelvis fastholdt badminton, kegler og vandgymnastik, siger Tony Brazil, som via et nyhedsbrev sørger for at opdatere situationen over for medlemmerne.
Idræt i Dagtimerne
Tilbage i 1991 talte Idræt i Dagtimerne godt 3000 medlemmer på årsbasis.
I 2019 toppede tilslutningen med 8280 deltagere fordelt på årets 12 måneder. I 2020 har der indtil videre været tilmeldt 3640 på fem måneder.
Idræt i Dagtimerne er et tilbud til alle, som har fri i dagtimerne.
Man melder sig ind fra måned til måned. For 160 kr. kan man deltage i alle aktiviteter fra fittness til vandgymnastik.
Det sociale aspekt er en vigtig del og typisk slutter holdene med en kop kaffe. Den 3. halvleg er lukket ned.
Idræt i Dagtimerne står for en række projekter for patientgrupper. Motion for kræftramte og parkinsondans, motion for demente.
Blandt de mest populære tiltag er fællestræningen Puls og Styrke, som har kunnet samle op imod 200 deltagere ad gangen. Det har været aflyst på grund af restriktionerne.
Hvert år har et stort julearrangement samlet flere hundrede deltagere. Her er de frivillige blevet hyldet, men i år er julefesten aflyst.