Annonce
Fredericia

Coronaen har sendt Idræt i Dagtimerne tilbage til start - mere end hver tredje deltager har meldt fra

Vandgymnastik er et af de populære tilbud hos Idræt i Dagtimerne, så det udfordrede, da forsamlingsgrænsen blev sat ned til ti personer. Nu har kulturministeriet blødt reglen op, så hvis instruktør Lotte Nielsen kan sikre, at hendes holddeltagere er i flere grupper med maksimalt ti deltagere i hver, må der springe flere i bassinnet. Foto: Søren Gylling
Idræt i Dagtimerne har for alvor mærket konsekvensen af coronarestriktioner og frygten for smitten. Et fald i medlemstallet på tusindvis af deltagere i år presser den selvejende institution. Leder af tilbuddet Tony Brazil, de ansatte og frivillige gør alt for at deltagerne trygt kan deltage og håber, at en opblødning af restriktioner kan redde noget.
Annonce

Fredericia: Mette Frederiksen sendte leder af Idræt i Dagtimerne Tony Brazil på overarbejde, da hun for en uge siden lod danskerne forstå, at nye restriktioner var nødvendige på grund af coronasmitten. Den nye nedlukning betyder et nyt tilbageslag for den selvejende institution i Fredericia Idrætscenter.

- Vi har i forvejen været hårdt ramt på grund af coronarestriktionerne, men det nye forsamlingsforbud på højest ti personer betød, at jeg måtte i gang med at aflyse alle vores store fælles hold. Vi skal være minimum 14 på et hold, for at det kan løbe rundt økonomisk, så jeg var nødt til at afmelde vores halreservationer for stort set alt den næste måned, fortæller Tony Brazil.

Torsdag aften sent dukkede imidlertid en ny fortolkning af reglerne op fra Kulturministeriet.

- Det viser sig, at vi nu gerne må lave fælles træning med en instruktør, hvis vi kan sikre, at holdet er delt op i mindre hold med maksimalt ti deltagere. Det er en rigtig god nyhed, for det åbner for, at vi kan gennemføre flere af vores hold alligevel, siger Tony Brazil, som nu vil forsøge at få nye haltider.

Annonce

Tilbage til start

Han har de seneste måneder kunne følge coronaens konsekvenser for det idrætstilbud, som han har brugt syv år på at få til at vokse.

- Vi var kommet virkelig langt. Vi havde over 8200 brugere i 2019. Jeg havde masser af ideer i støbeskeen, da vi blev ramt af coronaen i foråret, fortæller han.

Medlemsstatistsikken taler sit tydelige sprog. I april 2019 havde Idræt i Dagtimerne 705 medlemmer - et år senere var medlemstallet nul.

- Vi lukkede helt ned i april og har først åbnet op igen i september. Det kan selvfølgelig aflæses. Sammenlignet med samme oktober sidste år – så har vi mistet omkring 350 medlemmer på grund af corona - det svarer til et fald i medlemstallet på ca. 40 procent., siger Tony Brazil.


De personer, som har det største behøv for at komme til vores aktiviteter, risikerer at blive meget dårligere, hvis de ikke kan komme afsted.

Tony Brazil, leder af Idræt i Dagtimerne


Om de seneste stramninger kommer til at forværre situationen, håber han ikke.

- Det er vigtigt for os at fortælle, at vi går hele vejen for at sikre, at det er trygt at deltage. Men vi ved godt, at der er folk, som bliver væk, fordi de er nervøse for at blive smittet, siger Tony Brazil.

Annonce

Rammer de sårbare

Tony Brazil påpeger, at coronaen har en høj pris for specielt de sårbare grupper.

- De personer, som har det største behøv for at komme til vores aktiviteter, risikerer at blive meget dårligere, hvis de ikke kan komme afsted. Det har vi både oplevet i forhold til vores demensramte medlemmer, medlemmer med parkinson eller andre kroniske lidelser. Nedlukningen i foråret var simpelthen et kæmpe tilbageslag. Og det, frygter jeg, vil ske igen, siger han.

Leder af Idræt i Dagtimerne Tony Brazil prøver at få det bedste ud af de restriktioner, som har ramt tilbuddet. Blandt andet sætter der badmintonbaner op i hele hallen, men der spilles kun på hver anden. Han har stået i spidsen for Idræt i Dagtimerne i syv år og føler sig slået tilbage til start af coronaen. Han garanterer, at det er trygt at dyrke motion hos Idræt i Dagtimerne og kan glæde sig over, at der ikke har været et eneste smittetilfælde. Foto: Søren Gylling

Det rammer ikke kun de medlemmer, som ikke kommer afsted, men i høj grad også de pårørende.

- Vi har prøvet at finde løsninger, men det har været svært. Nu prøver vi blandt andet for demente, hvor vi har frivillige, som tilbyder sig som gå-makkere. De går to og to, og det tegner til at blive godt modtaget, siger Tony Brazil.

Idræt i Dagtimerne har været en succes, siden det blev etableret i begyndelsen af 1990'erne. Foto: Søren Gylling

Han vil med de nyeste retningslinjer i baghovedet forsøge at skabe mulighed for at få flere hold sat i gang. Oktober og november er normalt de måneder med flest aktive medlemmer i sving.

- Vi holder gang i så meget som muligt. 50 ad gangen kan benytte træningscentret, og vi har eksempelvis fastholdt badminton, kegler og vandgymnastik, siger Tony Brazil, som via et nyhedsbrev sørger for at opdatere situationen over for medlemmerne.

Idræt i Dagtimerne

Tilbage i 1991 talte Idræt i Dagtimerne godt 3000 medlemmer på årsbasis.

I 2019 toppede tilslutningen med 8280 deltagere fordelt på årets 12 måneder.  I 2020 har der indtil videre været tilmeldt 3640 på fem måneder.

Idræt i Dagtimerne er et tilbud til alle, som har fri i dagtimerne.

Man melder sig ind fra måned til måned. For 160 kr. kan man deltage i alle aktiviteter fra fittness til vandgymnastik.

Det sociale aspekt er en vigtig del og typisk slutter holdene med en kop kaffe. Den 3. halvleg er lukket ned.

Idræt i Dagtimerne står for en række projekter for patientgrupper. Motion for kræftramte og parkinsondans, motion for demente.

Blandt de mest populære tiltag er fællestræningen Puls og Styrke, som har kunnet samle op imod 200 deltagere ad gangen. Det har været aflyst på grund af restriktionerne.

Hvert år har et stort julearrangement samlet flere hundrede deltagere. Her er de frivillige blevet hyldet, men i år er julefesten aflyst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Seks nye coronatilfælde

Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Fredericia For abonnenter

Virksomheder glade for elitesmileys: - Det, der betyder mest, er, at kunderne ved, at alt er, som det skal være

Annonce