Annonce
Fredericia

Coronaen lagde fredningsnævn ned - nu rykker de ud

Små nye nåletræer titter op af skovbunden i Østerskov. Nåletræer har været i fokus under fredningssagen, men i sidste ende kom forslaget til at omfatte, at der måtte dyrkes nåletræer i et mindre omfang. Ifølge skovejerne og skovdyrkerforeningen er jordbunden de fleste steder slet ikke til dyrkning af juletræer, så frygten fra Danmarks Naturfredningsforening (DN), mente de, var ubegrundet. Foto: Søren Alwan
Inden april 2021 skal Fredningsnævnet have afgjort, om fredningen af Treldeskovene skal gennemføres efter det forslag, DN og Fredericia Kommune har rejst. Arbejdet er blevet forsinket på grund af coronaen, men til august rykker nævnet på besigtigelse.
Annonce

Trelde: I april 2019 lå fredningsforslaget for Treldeskovene klar. Et flertal i Fredericia Byråd vedtog at bakke op om det forslag, som Danmarks Naturfredningsforening (DN) over et år tidligere havde stillet om at frede de private skove på næsset.

Forslaget har siden ligget til behandling i Fredningsnævnet for Sydjylland nordlige del. Formand for nævnet er nu forhenværende retspræsident for Retten i Kolding Vagn Kastberg, og han er klar over, at der er utålmodighed blandt skovejerne for en afgørelse.

- Vi har været lagt ned af coronaen, ligesom resten af Danmark. Det har betydet, at vi ikke har kunnet tage på besigtigelse hos de skovejere, som har ønsket at få en gennemgang af deres skov. Det retter vi op på nu og har planlagt en række besøg i løbet af august, siger Vagn Kastberg.

Han stod i spidsen for det offentlige møde om fredningen, som blev afviklet i september 2019. Efterfølgende var Fredningsnævnets medlemmer på besigtigelse i den kommunale del af Treldeskovene. Det vil sige Trelde Næs.

- Var det ikke planlagt, at I efterfølgende ville besøge de private skove?

- Det er der ikke en automatik i. Der er skovejere, som ikke ønsker, at vi kommer en større flok ind i deres private skove, og det respekterer vi. Derfor er det kun de skovejere, som selv har ønsket, at vi kommer på besigtigelse, at vi besøger. Vi kigger og lytter, siger Vagn Kastberg.

Annonce

Nævn i tænkeboks

Når besøgene er overstået, går nævnets medlemmer i tænkeboks. Nævnet vurderer på de kommentarer, der er indkommet om fredningsforslaget.


Nogle skovejere ønsker ikke, at vi kommer en stor flok ind i deres private skov. Det respekterer vi og besøger kun dem, som har ønsket det.

Formand for Fredningsnævnet Vagn Kastberg


- Vi skal afgøre, om vi går videre med fredningssagen eller afviser den. Går vi videre, så skal vi udforme den endelige fredning. Vi kan lade ting gå ud eller føje nyt til. Vi er ikke bundet af forslaget, understreger Vagn Kastberg.

Fredningsnævnet har to år til at træffe beslutning om fredningen. Det betyder, at der inden  april 2021 skal ligge en afgørelse.

- Når I det?

- Vi har hele efteråret til at arbejde med sagen, så det er min vurdering, at det kan vi nå. Skulle det ikke lykkes, så kan vi bede om fristforlængelse. Det er sket i forbindelse med fredningssagen for Vejle Ådal, men det forventer jeg ikke, siger Vagn Kastberg.

Når nævnet har taget stilling til fredningsspørgsmålet, skal der efterfølgende vurderes på de erstatninger, skovejerne vil have krav på. Hvis de ikke lever op til skovejernes forventninger, kan der klages til overtaksationskommissionen, og i sidste ende kan det blive en sag for domstolene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Partier afviser regeringens forslag om krav om mundbind i det offentlige rum: - Det kom som en tyv om natten

Fredericia For abonnenter

Konkursbo dækker ikke tab: Trofast teatergæst insisterer på at tabte billetter byttes med nye

Annonce