Annonce
Sydjylland

Coronakrisen har dæmpet virksomhedernes forventninger: En vaccine løfter humøret lidt

Virksomheder i Syd- og Sønderjylland samt Fyn forventer en mindre omsætning i forhold til sidste år, viser ny undersøgelse. Foto: Søren E. Alwan
Optimismen blandt virksomhederne i Region Syddanmark har været kraftigt dalende under coronakrisen, viser undersøgelse. Udsigten til en vaccine hurtigere end ventet lover dog godt, påpeger industriformand.
Annonce

Erhverv: Coronakrisen har sat sit præg på det lokale erhvervslivs tro på tingene.

I tredje kvartal sidste år forventede 41 procent af regionens små og mellemstore virksomheder en stigende omsætning i forhold til samme kvartal året før. 18 procent forventede et fald.

I dette års tredje kvartal er andelen af sydjyske og fynske virksomheder, som forventer stigende omsætning i forhold til året før, faldet til 31 procent. Samtidig er andelen, der spår et fald, steget til 32 procent. Med andre ord tror lige så mange små og mellemstore virksomheder på fremgang som tilbagegang.

Hans Olling, formand for Dansk Industri i Sønderjylland, mener, at undersøgelsen er meget dækkende for hans medlemmer. Dog tilføjer han, at besvarelserne er fra september, og at de sidste par ugers udvikling med vacciner formentlig har givet virksomhedernes optimisme et pænt nøk opad.

- Men mange virksomheder mærker eller har mærket en nedgang i omsætningen. Den altoverskyggende årsag er coronaen. Nogle håber på en hurtig fremgang, mens andre bare håber på, at der ikke kommer mere nedgang, siger Hans Olling.

Annonce

Retning mod bedre tider

Hvis optimismen for alvor skal stige, kræver det en klar retning mod normale tilstande. De seneste restriktioner trækker i den forkerte retning, tilføjer formanden og henviser til, at mange danske eksportvirksomheder er ramt af restriktioner i andre europæiske lande.

Undersøgelsen

Region Syddanmarks analyse baserer sig på data fra et repræsentativt panel bestående af cirka 900 direktører fra små og mellemstore virksomheder i regionen. De har alle mellem 10 og 250 ansatte.
Analysen er gennemført sammen med Jysk Analyse i september.

Hans Olling forudser, at det meste af 2021 går, før der er normale tilstande, da der skal rigtig mange vacciner til, før en tilstrækkelig stor del af befolkningen verden over er dækket, og coronaen er slået ned.

De sydjyske og fynske virksomheder kan dog se en smule positivt ved coronakrisen. Det er således blevet knap så svært at få den rette arbejdskraft.

I dette års tredje kvartal svarede 26 procent af de virksomheder, der havde søgt nye medarbejdere inden for det seneste halve år, at de "i høj grad" havde haft problemer med at finde de rette folk. Det er det laveste niveau siden 2017. På samme tidspunkt i 2019 var tallet 33 procent. Det er særligt faglærte og personer med en lang videregående uddannelse, som er svære at skaffe.

Annonce

Pilen peger opad

Der er dog generel fremgang at spore på arbejdsmarkedet. For femte måned i træk falder ledigheden i landsdelen, efter at forårets nedlukning sendte mange ud i arbejdsløshed.

De seneste måneder er antallet af arbejdsløse faldet markant, selvom det stadig er et stykke fra niveauet, fra før coronakrisen satte ind.

Ifølge de seneste sæsonkorrigerede tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering for oktober er 4,1 procent af arbejdsstyrken i Sydjylland ledige. I maj var tallet 5,2. Siden da er andelen af ledige faldet med omkring 4000 personer.

På Fyn er 4,9 procent ledige. Da tallet toppede i maj, var det oppe på 6,4 procent, hvilket var det højeste niveau siden 2013.

På landsplan er tallet nu 4,7 procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Politikere undrer sig også efter Enhedslistens kritik: Hvor mange kommunale millioner er der sat af til folkeskolen?

Fredericia

Enhedslisten retter mistanke mod eks-borgmester og kommunaldirektør: Frygter udvalgssager er blevet fjernet og velfærdsbudget er pustet kunstigt op

Fredericia

Xenia afleverer sine børn for at kunne passe andres: - Folk gør bestemt, hvad de kan

Fredericia For abonnenter

Skal jonglere mellem morhatten, lærerhatten og arbejdshatten: Mette føler ikke, hun slår helt til

Annonce