Annonce
Danmark

Coronasmittede mink lukker samtlige plejehjem i Ringkøbing-Skjern

Fire minkfarme med adresse i Ringkøbing-Skjern Kommune har fået konstateret coronavirus. Foto: Morten Stricker
Blandt andre Ringkøbing-Skjern Kommune har fået strakspåbud om at lukke for besøg på samtlige plejecentre. Det skyldes, at der er aktiv coronasmitte blandt mink og samtidig et incidenstal på over 40.

Coronavirus: Beboerne på både alle plejecentre i flere kommuner bliver nu igen ramt af den opblussede coronavirus. Styrelsen for Patientsikkerhed har udstedt et strakspåbud om, at der skal lukkes for besøg på plejecentre i kommuner, hvor der er aktiv covid-19-smitte blandt minkbesætninger, som endnu ikke er slået ned, og hvor incidenstallet overstiger 40.

I Ringkøbing-Skjern Kommune er der konstateret coronavirus på fire minkfarme, og incidenstallet er 67,2. Tallet angiver antallet af nye smittede per 100.000 borgere inden for de seneste syv dage. Tallet på 67,2 svarer til, at der er 38 nye smittede i Ringkøbing-Skjern Kommune. Kombinationen minksmitte og højt incidenstal gør sig også gældende i Brønderslev, Thisted, Frederikshavn, Aalborg, Jammerbugt og Hjørring Kommuner.

Dørene er lukkede

Fagchef Anja Thoft Bach hos Sundhed og Omsorg i Ringkøbing-Skjern Kommune fortæller, at plejecentrene er orienteret om den nye situation, og at dørene på samtlige plejehjem og ældrecentre er låst.

- Vi har holdt online-møde med plejecentrene, og nu er alle døre lukket. Vi holder dog fast i, at en-to pårørende kan besøge beboerne. Faktisk har vi mulighed for helt at lukke for besøg, men vi har vurderet, at de pårørende hidtil har været så gode til at beskytte sig med værnemidler, at det er forsvarligt at opretholde muligheden for besøg, siger hun.

Tre nedslag i påbuddet

  1. Brønderslev, Ringkøbing-Skjern, Thisted, Frederikshavn, Aalborg, Jammerbugt og Hjørring Kommuner fik fredag påbud om besøgsforbud på plejecentre med videre, fordi kommunerne har et incidenstal over 40, og der samtidig er aktiv smitte blandt minkbesætninger på farme, hvor besætningen ikke er slået ned.
  2. Region Nordjylland har ligeledes fået et påbud rettet mod de seks nordjyske kommuner om at indføre besøgsrestriktioner på regionens hospitaler og klinikker der.
  3. Besøgsforbuddet betyder, at der som udgangspunkt er lukket for besøg, men at en beboer kan få en fast pårørende på besøg. Det er også tilladt at få besøg ved kritiske situationer.

I maj blev en beboer i en ældrebolig og en beboer på en aflastningsplads på Enghaven i Skjern konstateret covid-19-positive. Siden har der ikke været covid-tilfælde blandt beboere på kommunens plejecentre.

Af de 38 nye smittede i Ringkøbing-Skjern Kommune er ingen over 80. To smittede er i alderen 70-79 år.

Besøgsvenner og beboere i ældreboliger med tilknytning til plejehjemmene må ligeledes ikke komme ind. Heller ikke, selv om de måtte pleje at spise på centrene.

Ringkøbing-Skjern Kommune skriver i en pressemeddelelse, at den i næste uge kan melde ud, i hvilket omfang besøgsforbuddet gælder fodterapeuter, frisører, præster, privat rengøringspersonale og andet fagpersonale, der normalt har deres gang på ældrecentre og plejehjem.

Annonce

Ingen forklaring

Avisen har spurgt Styrelsen for Patientsikkerhed, hvorfor man udsteder dette påbud, hvad grundlaget er for, at man vælger at give netop kommuner med aktiv minksmitte påbud, og hvilken rolle coronavirus hos mink spiller for nedlukningen af plejehjem. Styrelsen henviser til en pressemeddelelse, hvor overlæge Anne Hempel-Jørgensen, sektionsleder i Tilsyn og Rådgivning Nord, siger:

- Påbuddet om besøgsforbud i Brønderslev, Ringkøbing-Skjern, Thisted, Frederikshavn, Aalborg, Jammerbugt og Hjørring er givet ud fra et forsigtighedshensyn. Vi vil gerne forsøge at undgå, at de høje smittetal, vi ser i de syv kommuner, spreder sig til ældre og udsatte borgere.

Sundheds- og Ældreministeriet, som styrelsen hører under, ønsker heller ikke at svare på spørgsmålene.

Annonce
Annonce
Fredericia

Mærker stor fredericiansk interesse, men: Is-entusiaster må vente lidt endnu

Fredericia For abonnenter

Autocampere overnatter på Østerstrands p-plads: Må man det, spørger læser

Fredericia

Asfaltarbejde på Strandvejen og Vestre Ringvej de kommende uger: Vejene skal fræses og have ny belægning

Fredericia For abonnenter

Ugens udvalgte: Ferien er over os - lidt endnu

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Debat

Lad os sige farvel til konventionerne

Fredericia

Omdiskuteret butik lukket: Den er solgt, siger ejer

Indland

Brostrøm: Overvejelse af tredje stik kan blive nødvendigt

Alarm 112

Designlampe og kontantbeløb stjålet: Politiet advarer om flere indbrud i ferien og beder folk kigge over naboens hæk

Fredericia For abonnenter

Vaccination af børn i fuld gang: 12-15 årige i Fredericia mødte frem til pop up stik mod corona

FC Fredericia

FC Fredericia kom torsdag tættere på en komplet trup - men der mangler stadig spillere

Annonce