Annonce
Erhverv

Coronavirus påvirker lokal bedemand: - Det virker så upersonligt ikke at kunne kondolere med håndtryk

Det er nye tider, også for bedemændene. For den lokale bedemand Lene Mønster er det en uvant situation, pludselig at skulle iføre sig maske og eventuelt en overtræksdragt, når hun bistår en kistelægning. - Det er så ømt et område, når man har mistet en kær og samtidig skal tage forholdsreglerne, lyder det. Foto: Søren Gylling
Lene Mønster arbejder primært hjemmefra i disse uger. Coronavirus påvirker ligeledes hendes arbejde som bedemand. Det betyder ingen håndtryk og flere værnemidler.
Annonce

Fredericia: Hvor der før snildt kunne være samlet 10-14 personer til første samtale mellem pårørende og bedemand Lene Mønster, er antallet i dag reduceret til et minimum.

Coronavirus påvirker også den lokale bedemands arbejdsgang.

- Før kunne alt næsten lade sig gøre, men nu er vi virkelig nødt til at undgå meget i dag, fortæller Lene Mønster, bedemand i Fredericia.

Bedemænd under coronakrisen

Skal du bruge en bedemand under coronakrisen, skal du være opmærksom på et par ting:
  • Så meget som muligt aftales per telefon frem for ved direkte møder.
  • Bedemanden vil benytte en række personlige værnemidler ud fra et hensyn om ikke føre coronasmitte videre til andre pårørende.
  • Håndtryk eller anden fysisk kontakt anvendes ikke i den nuværende situation
  • Møder bør begrænses med deltagelse af kun de allernærmeste pårørende.
  • Højtideligheder begrænses rent deltagermæssigt – ud fra myndighedernes anvisninger

Kilde: Danske Bedemænd

Annonce

Ingen håndtryk

Den nye verdenssituation betyder også, at flere ting klares over telefonen, hvor Lene Mønster tidligere ville have kørt ud til de pårørende. Hun skal dog stadig mødes med dem, men når det sker, er det kun få mennesker, hun bliver mødt af i stuen. Det hensyn gør hun de pårørende opmærksomme på allerede i den første telefonsamtale.

Der er flere forholdsregler og flere hensyn, der skal tages. Som når eksempelvis en afdød skal ”synges ud”.

- Normalvis er der ved udsyngningen (når afdøde skal synges ud hjemmefra eller fra et plejehjem, red.) mange mennesker samlet. Der plejer at kunne være 20 mennesker samlet, men det duer heller ikke længere. Så enten skal bedemanden blive udenfor, eller også skal der kun være få med til udsyngningen, forklarer Lene Mønster.

Hun giver heller ikke længere håndtryk, når hun skal kondolere. Ligesom det ikke anbefales for pårørende at kramme, for eksempel i kirken under en begravelse eller bisættelse.

Annonce

Udskyde bisættelsen

Situationen for bedemændene – og de pårørende – er alt andet lige det stik modsatte af, hvordan den var for kun et par måneder siden.

- Det virker så upersonligt ikke at kunne kondolere med håndtryk. Det er en mærkelig situation at stå i. Afstanden gør rigtig meget i den situation, og vi finder ud af, hvor meget det egentlig betyder at kunne give folk hånden. Det betyder en himmel til forskel, fortæller Lene Mønster.

Antallet af deltagere ved begravelser og bisættelser skal også holdes på et minimum. Den lokale bedemand oplever, at folk efterhånden er bekendt med alle de nye begrænsninger og forholdsregler.

- Jeg synes, folk har taget det pænt med begrænsningerne. Alle er efterhånden informeret og ved, at det er noget, vi er nødt til at gøre og overholde. At det ikke er noget, vi bare står og siger, slår Lene Mønster fast.

Den lokale bedemand oplyser desuden, at det er muligt at udskyde højtideligheden ved en bisættelse – altså, hvor den afdøde er blevet kremeret – til et senere tidspunkt, hvis man ønsker en anden højtidelighed end den, der er mulig under coronaudbruddet.

Kontoret er rykket hjem i privaten på grund af coronakrisen. Mange af bedemand Lene Mønsters gøremål klares over telefon. Foto: Søren Gylling
Annonce

Heldragt som værnemiddel

Udover at distancen mellem bedemand og pårørende helt naturligt er blevet større, har landets bedemænd også værnemidler til rådighed for at reducere smitterisikoen. Som altid bruger Lene Mønster handsker, når hun bistår en såkaldt kistelægning, hvor en afdød lægges i kisten og eventuelt gøres i stand.

Men siden coronaudbruddet tæller værnemidlerne, som Lene Mønster kan gøre brug af, også maske og en overtræksdragt.

- Det er for at passe på alle, at vi har de værnemidler. Vi har også heldragter, men du virker som en rummand, når du er pakket ind i den. Det har jeg ikke haft brug for, men vi har værnemidlerne hjemme, hvis vi skulle få brug for dem. Jeg synes, det er et grænseoverskridende skridt, og det virker voldsomt. Det er så ømt et område, når man har mistet en kær og samtidig skal tage forholdsreglerne, siger den lokale bedemand.

Mængden af værnemidler er steget hos bedemand Lene Mønster fra Fredericia. Det er for at passe på andre og for at passe på sig selv. Hun giver heller ikke længere hånd, når hun skal kondolere, selvom det føles upersonligt at lade være. Foto: Søren Gylling

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se klippene - udvalgte spørgsmål til statsministeren: Kan jeg bryde loven og via min uvidenhed slippe for straf?

Annonce