Annonce
Fredericia

Cykel Kai ser tilbage på livet med cykler: Det hele startede med en bøjet forgaffel

Tilfældigheder og en uudslukkelig ildsjæl for cykler og for at cykle har fået Cykel Kai til at holde fast i cykelsmedfaget, selvom han et par gange har været på svinkeærinder. Nu sætter han sin cykelbutik til salg, men han vil fortsætte som cykelsmed. Foto: Peter Friis Autzen
Hvis ikke det havde regnet den dag i 1966, var Kai Juul Jensen måske aldrig endt med at blive Cykel Kai.

Fredericia: Det er 1966. En lettere forpustet 14-årig dreng kommer cyklende på 6. Juli Vej i Fredericia. Han er bud for den lokale boghandel og kører med en kasse bag på cyklen.

Det regner i lårtykke stråler. Drengen skutter sig og glemmer at se sig for. Han brager ind i en parkeret bil.

Cyklen slår sig mere end drengen. Forgaflen er helt bøjet og skæv.

Knægten humper ind til cykelsmed Frede Kristoffersen på Vesterbrogade og beder om at få rettet sin forgaffel.

- Det kan du sgu da selv gøre, knægt! svarer den bramfri cykelsmed, som sætter drengen i gang.

Få dage senere dropper knægten sit budjob til fordel for at lappe postcykler hos cykelsmeden.

I dag, 53 år senere, er knægten stadig cykelsmed. Han hedder Kai Juul Jensen - men alle kalder ham Cykel Kai.

Annonce
Helt ærligt: Jeg glæder mig ikke til at holde. Jeg glæder mig ikke til at blive gammel. Men jeg glæder mig til at have mere fritid.

Kaj "Cykel Kai" Juul Jensen

50.000 cykler senere

Ægteparret Kai Juul Jensen og Winnie Mørk Jensen står bag CykelService på Venusvej. Her driver de både butik og værksted, men fremover skal det være anerledes:

- Vi har besluttet at sætte butikken til salg. I løbet af efteråret tømmer vi butikken, og jeg regner med, at den lukker omkring jul, hvis ikke en køber melder sig inden da, siger Kai.

Han vil fortsat drive værksted på stedet - eller på en anden adresse, hvis en køber også vil overtage værkstedet. han stopper med andre ord ikke som cykelsmed - men han trapper gevaldigt ned fra sine 70-80 arbejdstimer om ugen til forhåbentlig omkring 40.

- Det kunne være sjovt at prøve, siger han.

Parret har solgt i omegnen af 50.000 nye cykler og repareret utallige cykler, knallerter, kørestole, elcykler og andet. Og Kai har ikke meget andet end cykler i hovedet.

- Det bedste jeg ved er, når jeg har fået "dyret" til at fungere godt. Og når jeg får en sms eller besked fra en glad kunde, siger han.

Selv om natten tænker han på cykler.

- Jeg kan drømme om at reparere cykler. Og når jeg ligger vågen og venter på vækkeuret, udtænker jeg måder at løse tekniske udfordringer på.

Cykelsmeden satte ham i gang to gange

Som om Frede Kristoffersen ikke havde påvirket Kai nok med sin "ret selv din forgaffel"-besked i 1966: Da Kai i 1981 vendte tilbage til Fredericia efter en tid hos Søværnet på Grønland, var cykelsmeden ude efter ham igen.

- Jeg besøgte Frede på hans værksted, og vi sad og fik en øl. Han sagde, at jeg jo nok også skulle se at komme tilbage til cyklerne. Han havde hørt, at en butik på Vejlevej var til salg. Og inden der var gået et døgn, havde vi købt den, fortæller Kai, som på det tidspunkt havde delt hjem og økonomi med Winnie et par år.

Hans cykelhjerte kunne ikke rummes i butikken. Gennem årene har han sponsoreret adskillige cykelrelaterede aktiviteter og rejst med på cykelrejser, hvor han har fungeret som mekaniker for hele hold af motionister og entusiaster. Og hans egne ferier med familien har ofte været cykelferier i Europa.

Winnie og Kai har fire døtre og syv børnebørn, hvoraf den yngste kun er tre måneder. Kai håber at få mere tid til at være sammen med de små, når han trapper ned.

- Jeg vil også meget gerne på nogle cykelferier med dem, så længe jeg kan, siger han med henvisning til sine 66 år, to nye knæ og en operations-udvidet pulsåre.

En netop repareret cykel testkøres på parkeringspladsen foran butikken og værkstedet. Foto: Peter Friis Autzen

Cykelmand af godt hjerte

Cykel Kais beslutning om at trappe ned, må ikke få nogen til at tro, at hans kærlighed til jernheste er falmet.

- Jeg har aldrig haft en dag, hvor jeg ikke havde lyst til at tage på arbejde. Aldrig! Bortset fra sygedage har der aldrig været én eneste dag, hvor jeg hellere ville blive hjemme. Sådan har jeg det stadig, siger han.

Tror du overhovedet, at du er i stand til at geare ned?

- Nu, du spørger, kommer jeg i tvivl. Det bliver svært, men jo, jeg tror godt, at jeg kan trappe ned - og slippe tøjlerne, når dén dag kommer, siger Kai efter nogle sekunders tænkepause.

I værkstedets køkken ligger en pakke med småkager og en pakke med muffins. På bordet ligger selvfølgelig også et par cykelblade.

I værkstedet og under halvtaget udenfor bugner det af cykler, der står til reparation eller klargøring. Kai og kollegerne på værkstedet skifter bremseklodser, justerer tandhjul, smører kæder, skifter dæk og alt muligt andet.

Faktisk er der ikke det, de ikke reparerer på cykler. Og dog:

- Forgafler på moderne cykler er enten af carbon eller aluminium. De bøjer ikke, sådan som forgafler af stål gjorde. Så jeg retter faktisk ikke rigtig forgafler længere.

Glæden over en vellykket reparation er noget af det største ved faget, synes Cykel Kai. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Rotterne kommer: Udgifter til rottebekæmpelse i Fredericia er mere end fordoblet på 10 år

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];