Annonce
Fredericia

Cyklist gør opmærksom på dilemma i færdselslov der giver ham problemer: Farlig situation kan opstå i kryds

Esben Strandvig, ivrig cyklist, i krydset Vestre Ringvej- Nørre Allé. Han er kommet oppe fra Vejlevej, er kørt ad Vestre Ringvej, over for grønt i krydset og holder nu på Nørre Allé og er klar til at cykle videre - han har med andre ord taget krydset ad to omgange. Men færdselsloven slår fast, at han godt måtte være blevet i sadlen og være drejet til venstre ad Nørre Allé i ét tråd, hvis det kunne ske sikkert. Imidlertid peger Esben Strandvig på, at biler i den anden retning, der får grøn pil og ligeledes skal svinge til venstre ad Nørre Allé, kan udgøre en fare. Loven er uklar, mener han. Foto: Morten Kiilerich
Cyklister, der skal ud i kryds og videre til venstre, må gerne klare det i ét tråd. Men biler med grøn pil forstyrrer, mener borger. Kommune er ikke enig.

Fredericia: Esben Strandvig, der gennem Fredericia spørger - vi svarer har gjort Fredericia Dagblad opmærksom på, at visse typer af cykler ikke opdages af de spoler, der ellers skal give trafik grønt lys i kryds, peger også på et andet forhold.

Noget, han mener, er endnu et problem i lyskryds. Nemlig, at mange efter Esben Strandvigs mening ikke ved, at man faktisk godt må cykle over for grønt og med det samme svinge til venstre og fortsætte ud ad den tværgående vej i et kryds - i stedet for at køre til det modsatte hjørne, hæve hånden, som vi lærer af mor og far, standse, vente på grønt og tage krydset ad to omgange.

- Nogle gange får biler fra den modgående retning i krydset bare grøn pil til deres venstresving alt for hurtigt, forklarer Esben Strandvig:

- Og så mødes man ude i krydset - bil og cyklist - og der kan opstå en farlig situation.

Annonce

Her går det galt

- Det sker ofte for mig i flere kryds. For eksempel i krydset Vestre Ringvej-Nørre Allé og Erritsø Bygade-Kystvejen, hævder Esben Strandvig:

- Jeg kører ud og bliver i sadlen og drejer til venstre, når der er fri bane. Men så kommer der en bil fra den anden retning, kører ind i venstresvingsbanen og får grøn pil, mens jeg stadig er ude i krydset.

- Ofte dytter bilisten og skælder ud, fordi vedkommende tror, det kun er ham eller hende, der må svinge til venstre, beretter Esben Strandvig, der cykler meget i hele Fredericia.


I så fald må man nok hellere køre over på det modsatte hjørne og tage et kryds i to omgange.

Morten Svanborg, vej- og park, Fred. Komm.


Esben Strandvig mener, krydsene er indstillet forkert, så der ikke er tid nok for en cyklist til at køre frem for grønt og svinge til venstre - som færdselsloven altså tillader, hvis der er fri bane.

Det er jo så spørgsmålet, kunne man omvendt anføre: Er der fri bane, når en anden også har lov at køre ud i krydset?

Annonce

Kommune: Vælg det sikre

Vejreglerne slår om sikkerheden i kryds fast, at der mindst skal være seks sekunder, inden der gives grøn pil.

Det oplyser leder af Fredericia Kommunes vej- og parkafdeling, Morten Svanborg:

- Så hvis man kun lige når ud i krydset, når det for eksempel er skiftet til gult - eller hvis man ikke kører så stærkt, fordi der eventuelt kommer modkørende, der skal over først - ja så kan det nok godt ske, at der bliver grønt for venstresvingende biler, inden en cykel er igennem krydset.

Men det giver al for træge kryds og trafikafvikling og mindre respekt for det røde lys, hvis sikkerhedstiden skulle være flere sekunder end seks, og man så holder som bil og venter på ingenting, hvis der ikke lige er en cyklist, der skal over.

Sådan lyder analysen fra Fredericia Kommune imidlertid også.

- I så fald må man nok hellere køre over på det modsatte hjørne og tage et kryds i to omgange, foreslår Morten Svanborg fra vej- og park:

- Men det er altid en afvejning.

Uddrag af Færdselslovens § 49:

Cyklist, der ønsker at svinge til venstre, skal fortsætte gennem krydset til dets modsatte side og må først foretage svingningen, når det kan ske uden ulempe for den øvrige færdsel.

Dette gælder uanset afmærkning, medmindre det fremgår af denne, at den gælder for cyklister.Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Hvis smittetal går over grænsen: Direktion og to politikere kan beslutte nedlukning

Annonce