Annonce
GAMLE DAGE

Da avisen kom til Vejle: Svin, høns og ænder gik frit rundt i gaderne - og det dampede lystigt fra byens brændevinsbrænderier

Vejle Amts Folkeblad fik for nylig tilsendt dette foto af en læser: Skiltet må have siddet på Vejle Amts Avis' bygning, måske over en indgangsdør. - På trods af, at de to aviser næsten har samme navn, var Vejle Amts Avis faktisk en konkurrent til "Folkebladet". Privatfoto

Vejle 1828. En by med omkring 2000 indbyggere, hvis huse lå og puttede sig mellem de høje skovklædte bakker. Til denne lilleputby ankom en fremmed helt ovre fra hovedstaden. Han var cand. phil. og bogtrykker, og så var han broder til digteren Henrik Hertz. Han hed Sylvester Hertz.

Hvad var det så for en by, den 38-årige københavner ankom til?

Den er blevet beskrevet som en klat huse og gårde omkring en kirke, og hovedstrøget gik fra Søndergade over Torvegade til Nørregade. Mod nord og syd var der byporte, hvor man synede og fortoldede alle produkter, der kom ind i byen. Det stramme system medførte en del smugleri, der blev diskuteret livligt i avisens spalter i form af harmdirrende læserbreve.

Annonce

Bybilledet var præget af, at der var en del landbrug inde i selve byen, hvorfor man på en tur gennem Vejle anno 1828 mødte askens husdyr som svin, høns, ænder og gæs, der dabbede rundt i gaderne og tog for sig af de fritliggende møddinger og skarndynger, der lå ud for hver ejendom.

Mon ikke rotter og mus havde kronede dage i datidens Vejle?

Gamle dage

Vejle, verden og avisen: Vigand Rasmussen skriver om Gamle dage hver tirsdag.

En egentlig gadebelysning kom noget senere, så om natten traskede vægterne rundt i mørke og holdt styr på byens natteliv, der kunne være præget af de mange brændevinsbrænderier i staden.

Ud over gårdmændene var der en del håndværkere med skomagermestrene som de fleste. Dem var der 32 af, mens der kun var én barber.

Så var der 34 købmænd, der var et tegn på, at byen var i fremdrift, især som følge af den nye havn for enden af Havnevejen, hvor skibene kunne komme helt til kaj i stedet for som før at måtte ankre op ude på fjorden og så omlade lasten til fladbundede både, der fragtede godset det sidst stykke vej til havnen ved Sønderport.

Avishovedet fra Vejle Amts Avis anno 1828. Arkiv: Vigand Rasmussen

Der var ikke megen forbindelse med omverdenen. De lokale vognmænd havde to gange om ugen kørsel til Horsens og Kolding med folk og gods, mens postvæsenets diligencer kom til byen også to gange ugentligt. Disse forhold medførte, at breve var hele tre dage undervejs fra Vejle til Fredericia, hvilket jo er hurtigt i forhold til vore dages brevforsendelser.

I 1828 var breve hele tre dage undervejs fra Vejle til Fredericia, hvilket jo er hurtigt i forhold til vore dages brevforsendelser.

Selv om hjuldamperne var begyndt at plaske rundt i de indre danske farvande, var de endnu ikke nået til Vejle til trods for, at Vejle Amts Avis faktisk havde et sådant fartøj i sit første logo. Derfor udgjorde de små sejlsmakker stadig rygraden i den indenlandske søværts transport, og for eksempel blev de københavnske aviser ”Fædrelandet” og ”Flyveposten” fragtet med sejlskib fra hovedstaden til Aarhus og derfra videre til blandt andet Vejle med diligence.

Men når efterårsstormene hærgede, kunne man risikere, at sejlbådene lå underdrejet i dagevis ved Samsø for at afvente bedre forhold i vind og vejr, og så blev avisen jo forsinket.

Så når abonnenten på ”Fædrelandet” i Vejle endelig fik sin avis, var det ikke ligefrem dugfriske nyheder, han kunne læse, men det gjorde ikke så meget, thi tidsbegrebet dengang var noget anderledes end i vores forjagede tidsalder, og avisernes indhold var heller ikke præget af breaking news som nu.

I 1828 var Danmark stadig styret af en enevældig konge, om end enevælden var ved at nærme sig sin udløbsdato, men i Vejle var byfoged Peter Hersleb kongens forlængede arm, og han styrede byen sammen med et råd af "eligerede" - særligt udvalgte - borgere.

Hersleb skulle blandt andet også godkende avisens indhold, inden den kom på gaden. Det kunne medføre, at avisen udkom med hvide felter, når Herslebs censurerende rødkridt havde været på færde, og der ikke havde været tid til at skrive noget nyt og andet.

Mens den avislæsende del af byens borgere nok mente, at de to københavneraviser så rigeligt dækkede deres behov for nyhedsdækning, så var aviserne slet ikke nået ud på landet.

Her klarede man sig så udmærket med almanakken, hvor man ved årets udgang købte den nye almanak og hyggede sig med dens indhold af små, lidt naive fortællinger, og så var de lokale nyheder overladt til den mundtlige fortælling mand og mand imellem, tilsat hvad landposten kunne fortælle, når han kom rundt på ruten.

Så i by og på land levede man i sin egen, lille trygge verden, hvor man ikke behøvede at bekymre sig om andet end de nære ting, og mange i Vejle mente da slet ikke, at man havde brug for, at en københavner kom og ville lave om på det.

Jo, det var hårde odds, Hertz var oppe imod, da han den 18. oktober 1828 sendte første nummer af ”Weile Amts kongelig priviligerede Avis og Avertissementstidende” på gaden.

Fortsættes.

Kilder: Vejle Bys historie. 2. 1998. - Vejle Stadsarkiv. - Vejle Amts Avis jubilæumsnummer 1953.Annonce
Navne For abonnenter

Kim var lykkelig til sit sidste hjerteslag: Et farvel til den stærke tillidsmand med de mange facetter

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Søren og Mette har corona: Smitten stiger desværre i de yngste klasser i Fredericia lige nu

Navne For abonnenter

60-års fødselar nyder sine møbelklassikere: Den spanske stol er hans yndling

Fredericia

Glade smil: Klinik i Fredericia kåret som allerbedst til at have elever

Fredericia HK

Se den kommende træner i modgang: Derfor SKAL du som FHK-fan se Danmark spille i aften

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Leder For abonnenter

Dagens leder: Løsning af specialskole-sag kræver hurtigtvoksende ører

Debat For abonnenter

Interessant udvikling: Danmark er efterhånden meget synligt syd for grænsen

Fredericia

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Fredericia

Cykel Kai bliver opkøbt af ny cykelbutik, hvor han bliver ansat: - Nu har jeg arbejdet 80 timer om ugen i 41 år, så det er vist på tide, at jeg trapper lidt ned

Alarm 112 For abonnenter

Brrrrr på stort hotel i Snoghøj: En morgen med kolde bade og ingen varme

Fredericia HK

FHK forstærker sig på vital post: Henter Champions League-målmand hos de norske mestre

Annonce